Anarchistická federace

Vzpomínka na Jakuba Poláka

Před rokem, 25. září 2012, zemřel v důsledku těžké nemoci náš kamarád Jakub Polák. RIP.

Před rokem, 25. září 2012, zemřel v důsledku těžké nemoci náš kamarád Jakub Polák, redaktor časopisu A-kontra a člověk navždy neodmyslitelně spjatý s českým anarchistickým hnutím. Rádi bychom na něj vzpomenuli jedním z jeho článků. Vybrali jsme ten, který posloužil jako úvodník A-kontra č. 6/1999, která byla věnována 10 letům budování kapitalistické společnosti. Jeho slova ukazují, že si nemaloval realitu na růžovo, a naopak dokázal být velmi kritický nejen vůči vládnoucímu režimu, ale i ve vlastních řadách.

Deset let poté

Egon Bondy už krátce po listopadu 89 s předvídavostí a jízlivostí sobě vlastní prohlásil: „Mě si nestěžujte, já jsem vám budovat kapitalismus neradil.“ Dnes si stěžuje kdekdo: dělníci na podnikatele a podnikatelé na dělníky, lid na politiky a politici na lid atd. atd. Zvlášť vypečenou je stížnost šesti bývalých studentských vůdců z listopadu 89. Ve výzvě „Děkujeme, odejděte“ najdeme vedle obvyklých frází o upadlé morálce takové perly, jako že vláda nekomunikuje se středními podnikateli apod. Anarchistům se může takové volání, šmahem zatracující všechny politiky, na první pohled líbit. Stalo se tak i našemu kolegovi Vlastovi.

Poslat současné politiky k čertu je hezké, ale má to jednu chybu. Politici jsou takoví, jaký je celý systém, takoví, jaká je celá společnost. Že jsou sobečtí, egocentričtí, že slouží především svým vlastním zájmům, že nejsou schopni se dohodnout? Vždyť i my jsme takoví, nebo alespoň většina z nás. I my jsme zahledění do sebe, neschopní se dohodnout, klameme sebe i druhé. Máme takovou vládu, jakou si zasloužíme. Ti, co volili, nepochybně. A my, co jsme k volbám nešli? Co jsme udělali proto, aby se situace změnila? Víme vůbec, co chceme a víme jak toho dosáhnout? Ano, stát se o nás nestará, jak by měl, zlý je na nás a ubližuje nám kdekdo – novináři, policisté, nadnárodní monopoly... Co ale děláme, aby tomu bylo jinak?

I kdyby nakrásně všichni současní politici odešli, na jejich místa vynese stávající politický systém lidi s obdobnými vlastnostmi. Ti poctivější a čestnější buď vypadnou brzy z kola ven, anebo si je mocenská mašinérie přemele podle svého. Výměna politiků bez zásadních a radikálních změn systému nemá význam. Platí tu, že systém nemá chyby, systém je sám chyba. Jako s programem změn však nevystačíme se snůškou starých omšelých hesel a frází. Nedokázali jsme ještě plně pochopit a popsat změny, které se kolem nás a na nás valí. Úsilí o pochopení a porozumění je bohužel daleko pracnější než vykřikování populistických požadavků. Jistě, to je mnohem efektnější, z historie bychom však mohli vědět, že takovéto dramatické volání po očistě zkažené společnosti zpravidla nejlépe posloužilo nejrůznějším diktátorům. Nevěřím velkohubým moralizátorům a propagandistům té Jediné správné ideologie.

„Je lépe zapálit svíčku, než nadávat na tmu.“ (Lao-c’)

Jakub Polák

antipohřeb

Související odkazy:
Život proti proudu
Pár vzpomínek na Jakuba
Antipohřeb
A-kontra – vzpomínkový speciál

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)