Anarchistická federace

Turecko: Nová vlna protestů

V Ankaře má ustoupit 3000 stromů nové silnici. Lidem se to nelíbí, policie však potlačuje jakékoli protesty. Ve městě Antakya zabila dvaadvacetiletého Ahmeta Atakana.

V areálu ankarské Středovýchodní technické univerzity (ODTÜ) má padnout 3000 stromů za oběť výstavbě silnice. Potvrdil to rektorát vysoké školy. Tomuto záměru se ihned postavili zdejší studenti.

Jde totiž o podobně arogantní zásah jako při kácení stromů v istanbulském parku Gezi, který má ustoupit jako jedna z posledních zelených oáz ve městě stavbě obchodního komplexu. To vyvolalo na konci května protesty, které byly brutálně potlačeny policií, což vyvolalo povstání napříč celým Tureckem, jehož hlavním požadavkem byl odchod současného premiéra Erdogana. Povstání bylo do konce června potlačeno silou. Materiál o něm připravujeme do následujícího čísla anarchistické revue Existence.

V Ankaře bylo z rána 6. září zadrženo 14 studentů, když se snažili zabránit vjezdu buldozerů, doprovázených policejní technikou, do areálu univerzity. V reakci na to uspořádali studenti sit-in blokádu Istikalské třídy. Na konci ulice se zformovaly policejní jednotky a proti studentům zasáhly. Na podporu ankarských studentů ihned uspořádali početné protesty mladí lidé na několika místech v Istanbulu, Izmiru, Adaně a v dalších městech. Útoky policie v ODTÜ způsobily několik požárů, policie útočila na studenty slzným plynem, ti se mezitím snažili hasit oheň, jenž zasáhl stromy.

Dne 7. září protesty pokračují. Lidé skandují „Všude je ODTÜ“, podobně jako v červnu křičeli „Všude je Taksim“. V Ankaře střílí policie do lidí gumovými projektily a zatýká další demonstranty. Naštvaní lidé začínají se stavbou barikád. Podobný scénář se opakuje i 8. a 9. září. Přibývají zatčení a zranění. Na sociálních sítí se objevují se záběry tajných policistů, kteří dokonce střílí ze služebních pistolí. Turecká policie nezůstává nic dlužna své nechvalné pověsti.

V úterý 10. září se objevuje zpráva o smrti dvaadvacetiletého Ahmeta Atakana, kterého podle všeho po výstřelu z krátké vzdálenosti zasáhl policejní granát se slzným plynem, když těsně kolem něj ve městě Antakya projíždělo speciální obrněné policejní auto. Ahmet se účastnil protestů, které probíhaly na více místech a jejich cílem byla spravedlnost pro Berkina Elvana, čtrnáctiletého chlapce, který byl zraněn policií v Istanbulu během červnového povstání a od té doby se nachází v kómatu.

Ihned byly svolány protesty v 19 tureckých městech. Na mnoha místech vyrostli nové barikády, v Istanbulu se s policií střetly stovky demonstrantů.

Zpracováno podle geziparkidirenisi.

Šest obětí policejního násilí od vypuknutí povstání na náměstí Taksim připomíná článek Revoluční anarchistické akce ZDE (turecky).

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)