Anarchistická federace

Postavme se skutečným příčinám problémů

ČSAF vydala protirasistický leták a přidala se k výzvám k protirasistickým akcím 24. srpna.

Československá anarchistická federace (ČSAF) vydává nový leták, který reaguje na zcestné anticiganistické nálady ve společnosti a přidává se k výzvám, které volají po hlasitém odporu vůči rasistickým pochodům.

Je velmi snadné svádět vinu na ty sociálně nejslabší, které lze navíc snadno identifikovat podle rasového klíče. Kromě marného pokusu o vybití vlastních frustrací a chvilkového pocitu nadřazenosti však takový přístup nenabízí žádné řešení vlastní tíživé sociální situace. Navíc zastírá její skutečné příčiny. Bezvýznamní neonacističtí štváči jsou blahem bez sebe, že jejich bludům někdo naslouchá. A lidé rozeštvaní proti sobě jsou splněným přáním pro vládnoucí elity. Ty pak mnohem snadněji udržují svou moc, počítají zisky, necítí ohrožení svých pozic.

Přisuzovat někomu charakterové vlastnosti podle barvy pleti je vrcholným projevem omezenosti a neschopnosti pohlédnout za předsudky a generalizace. Rádobyvědecká rasistická eugenika byla pohřbena s nacistickým Německem. Je proto nesmysl oživovat tisíckrát vyvrácené bludy.

Neonacisté se opět chytají příležitosti a snaží se co nejvíce prohloubit propasti mezi neprivilegovanými, iniciovat protiromské pogromy a z rasistické nenávisti vytěžit politické body. Smutnou skutečností je, že jim v tom občas zdatně sekundují i někteří regionální politici. A podporu nacházejí u lidí, pro které je zatěžko se aspoň trochu zamyslet. Rasismu a diskriminační nenávisti je potřeba opakovaně říkat rázné NE! Je potřeba neustále ukazovat, že ne každý je ochoten naslouchat předsudkům a přistupovat k ostatním na základě jakési etnické kolektivní viny.

V sobotu 24. srpna chtějí neonacisté vyvolat rasové nepokoje na několika místech republiky najednou. Neusnadňujme jim to svou nečinností.

ČSAF při této příležitosti vydala oboustranný leták „Postavme se skutečným příčinám problémů“, jenž přímo vychází z článku „Jak by bylo bez cikánů“, který jsme nedávno zveřejnili na našem webu. Leták si můžete stáhnout ZDE, rozmnožit ho a rozdávat v ulicích vašich měst či nechávat na rozličných frekventovaných místech.

Vedle toho doporučujeme k vylepování či jinému šíření poslední číslo nástěnných novin A3, které obsahuje text s jasným poselstvím nazvaný „Rasismus je pro hlupáky“. Toto číslo A3 naleznete ke stažení ZDE.

Svůj postoj pak můžete vyjádřit také na některé z protirasistických demonstrací, které pořádají lidé, jejichž městy se chtějí neonacisté producírovat, například v Plzni (více ZDE a ZDE), v Ostravě (více ZDE) či v Duchcově (více ZDE).

Vyjádřením protirasistického by to ale končit nemělo. Možná začít. Připomeňme slova Johna Hollowaye, které pronesl při své přednášce na festivalu MAY DAY 2011:

„A co teď? Co uděláme s naším vztekem? Náš vztek se dostává do jedné slepé uličky za druhou. Ale to je nebezpečné. Je to nebezpečné, protože náš vztek se stává zahořklým vztekem, vztekem cynickým, vztekem často brutálním. Z toho vzteku se stává to, že mlátíme naše manželky. Ten vztek se stává rasismem a fašismem. Náš vztek se obrací proti cizincům, proti Židům, proti Cikánům, proti ženám, proti gayům. Ten vztek, který ničí a přitom neničí, ten vztek totiž ničí jenom společnost kolem nás, ale zároveň selhává v tom, že neničí systém, který to násilí umožňuje.

Samozřejmě ne a stokrát ne fašismu. Ale fašismus je vlastně společensky ventilovaný vztek. A my nemůžeme říct ,Nebuďte tak navztekaní.‘ Nemůžeme říci ,Všechno je přece v pořádku.‘ Můžeme jen říci ,I my máme vztek.‘ Ale náš vztek je jiný vztek. Náš vztek se neobrací proti cizincům, ani proti žádné jiné skupině. Náš vztek se neobrací proti Rusům, proti Američanům… A to je zásadní, protože tím se náš vztek odlišuje od vzteku fašistů. To je, co náš vztek povyšuje a proměňuje v něco jiného. Díky tomu je náš vztek důstojný a svým způsobem i radostný.

Ale co teď? Co s tím vztekem uděláme? Co uděláme s naším vztekem? Se vztekem, který je namířen nejenom proti politikům a bankéřům, ale proti jejich pánu. Protože politici, bankéři a bohatí jsou všichni jen služebníci většího pána. A tím pánem jsou peníze. Buřme se tedy proti nadvládě peněz.“

Verze pro tisk 20.8.2013 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy