Anarchistická federace

A3: Rasismus je pro hlupáky

Nadáváním na cikány nedokážete, že jste něco víc, naopak ze sebe uděláte hlupáky. Stahujte, tiskněte, lepte!

Je smutnou skutečností, že mor rasismu postihl část populace, jako zhoubná nemoc se šíří dál a jeho symptomy se projevují jako praskající hnilobné vředy na kůži společnosti. Alibistické hlášky typu „nejsem rasista, ale…“ jsou jen vředy, které ještě nepraskly.

Poválečná Evropa mohla budit dojem, že mor rasismu byl vymýcen. Zvrhlá nacistická ideologie byla zatlačena do kanálů, odkud vzešla, kam patří a kde mutovala do různých podob, které sem tam vytečou na povrch. Koloniální rasismus velmocí byl během období dekolonizace postupně přeměňován na nadnárodní hospodářský kolonialismus známý jako ekonomická globalizace. A tak vyspělé státy nemají problém těžit z nerostného bohatství, levné pracovní síly a potravin tzv. třetího světa na úkor lidí, kteří v něm žijí. Když však tito lidé chtějí nepřímo svůj podíl na bohatství, jež jim bylo ukradeno, a utíkají do zemí, které z nich doteď těžily, jsou tady jako nežádoucí imigranti velmi často vystaveni předsudkům, projevům xenofobie, šikaně ze strany úřadů a policie, životu na sociálním dně a vyloučení.

V Evropě se předsudků a strachu z neznámého snaží využívat představitelé a stoupenci fašistických a fašizujících politických stran. Etablované politické strany sice na oko občas proti nejhorším rasistickým excesům vystoupí, ale svým způsobem jim tyto nálady vyhovují. Jsou za léta vládnutí natolik prolezlé korupcí a jejich rozhodnutí prováděná v zájmu ekonomických elit mají na obyčejné lidi natolik devastující dopady, že se jim hodí jakákoliv příležitost, jak odvést pozornost davu od svých zašpiněných rukou.

Fašisté a jim podobní sázejí na hloupost, lenost lidí myslet a tendenci spokojovat se se zdánlivě jednoduchými příčinami a řešeními. Aby nemohli náhodou přemýšlet, je potřeba zacílit zejména na emoce. Kdyby totiž lidé přemýšleli, zjistili by, že skutečnost je mnohem složitější, že příčiny jejich vlastních problémů leží úplně někde jinde a že ti, které nenávidí, jsou daleko většími oběťmi něž oni sami. Vždy je ale přece lehčí ať již slovně či fyzicky v davu útočit na ty nejslabší, kteří nemají zastání, než se vzepřít těm, kteří mají v rukou moc a na nás slušně a ve velkém vydělávají. Postavit se moci, která může trestat, to vyžaduje osobní odvahu. Snazší je nenávidět a v davu kopat do slabšího. Rasismus je zkrátka projevem zbabělosti a hlouposti.

V Česku jsou „nejoblíbenějším“ obětním beránkem Romové. Zpravidla mají odlišnou barvu kůže, a dá se na ně tedy snadno ukázat. Z velké části patří mezi nejslabší sociální vrstvu a od těch nejchudších je třeba se distancovat, abychom si mohli dokázat, že jsme na tom líp, i kdybychom byli několik desítek tisíc v mínusu. A pak už se dají omílat stokrát opakované lži o kriminálnících (ano, v nejnižších sociálních vrstvách je zvýšená drobná kriminalita, ovšem bez ohledu na barvu kůže) a neochotě pracovat (koho už zajímá diskriminace Romů při hledání práce a to, že dlouhodobě nezaměstnaní nejsou jen snědí). K tomu stačí přiložit fámami o obrovských sociálních dávkách a čekat na nějakou jiskřičku, která nejlépe přeskočí při náhodném konfliktu, kde bude figurovat Rom. A je už zcela jedno, jestli je konflikt vymyšlený. Kdo by věřil Romům! A média se vždycky ráda přidají, aby oheň rozdmýchala. Vždyť jim to zvyšuje sledovanost a prodává reklamní čas.

A tak stačí málo, aby někteří lidé vyšli do ulic po boku neonacistů a naslouchali souzeným podvodníkům a násilníkům, jako je tomu u nás. Hlavně že kriminálníci po jejich boku jsou bílí. Všichni tak ze sebe dělají hlupáky a zřejmě jim to ani nevadí. Chtějí totiž hlavně ventilovat frustraci ze své vlastní špatné situace.

To, že se někdo narodil s nějakou barvou kůže, sexuální orientací, nebo to, že koktá, o něm nic nevypovídá. Házení lidí do jednoho pytle podle barvy kůže spojené s doblba omílanými předsudky je rasismus jako poleno. A rasismus v lidských dějinách ještě nikdy k ničemu dobrému nevedl. Zákonitě nakonec semele i své hloupé přívržence.

Banky a ekonomické elity bohatnou. Exekutoři mají žně. Kvete byznys s chudobou. Vlády nám utahují opasky a politici dělají „dohody“, kterým se normálně říká korupce. Fašisté cítí svou příležitost a hrají na rasistickou strunu. Politickým stranám vyhovuje, že lidé směrují svůj vztek na ty nejslabší. Tuhle hru podle jejich pravidel hrají jen hlupáci.

A3 (srpen 2013) ke stažení ZDE.
Stahujte, tiskněte, lepte!

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)