Anarchistická federace

Kolektiv Biosphere

Představení družstevního kolektivu, který se na Slovensku zabývá zejména distribucí zapatistické kávy.

Představení družstevního kolektivu, který se na Slovensku zabývá zejména distribucí zapatistické kávy.

Dovolte nám, abychom vám představili náš projekt.

Jsme družstevním kolektivem, který se zabývá prodejem solidární bio fair-trade kávy pocházející ze samosprávných družstev jihomexického státu Chiapas. Tímto způsobem pomáháme vytvářet lepší životní podmínky místních indiánských obyvatel, kteří jsou známí jako zapatisté a od roku 1994 se aktivně snaží o změnu své sociální situace.

Dovážíme a distribuujeme kávu, čaj a další produkty vypěstované v ekologickém zemědělství a pocházející z férového obchodu. Organizujeme se jako kolektiv bez šéfů. Po vzoru družstva Café Libertad z Hamburku jsme se rozhodli přinést i na Slovensko takový druh podnikání, kde zaměstnanci nejsou vykořisťováni a kde se předmět prodeje či služeb bude přímo orientovat na ekologicky šetrnější a férový obchod. Jsme teprve na začátku a spoléháme se i na podporu sociálně a ekologicky smýšlejících zákazníků.

Vykonáváme sociálně politickou práci s cílem podporovat domorodé komunity v jejich boji za důstojnost a spravedlnost. Zároveň se snažíme o posílení budování ekonomické alternativy, která je založena na domorodých zkušenostech, přímé demokracii a samosprávě. Pracujeme výhradně na pokrytí nákladů a jsme organizovaní jako kolektiv.

Myslíme si, že by takové a jim podobné aktivity měly výrazně napomáhat realizaci a tvorbě kolektivních aktivit přímo u nás na Slovensku. Chceme se spolupodílet na jejich tvorbě a realizaci především v potravinářské oblasti.

V neposlední řadě se jako Kolektiv Biosphere chystáme v budoucnu pokračovat v zaběhnuté činnosti propagace zdravého veganského způsobu stravování a ve vytváření podmínek pro podporu lokálních pěstitelů a prodejců ovoce, zeleniny, pro samozásobitelství místních komunit.

Tímto vás chceme poprosit o pomoc a podporu na vašich webových stránkách formou informace nebo propagace, případně v tištěných publikacích.

Více informací o nás najdete na naší webové stránce www.biosphere.sk.

Předem děkujeme za pochopení a podporu. V případě jakýchkoliv dotazů vám rádi odpovíme.

V solidaritě

Kooperatívny kolektív Biosphere, „solidárna káva z férového obchodu“
bios[a]riseup.net
Verze pro tisk 19.7.2013 Biosphere

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)