Anarchistická federace

IFA news č. 3

Červnový přehled událostí v mezinárodním anarchistickém hnutí.

Červen byl horký nejen vzhledem k počasí, ale i metaforicky. Mezinárodní anarchistické hnutí tváří v tvář sociálnímu neklidu a lidovým povstáním výrazně zintenzivnilo své aktivity.

Od Turecka po Brazílii

Bezpochyby nejdůležitější červnovou událostí byly protesty v Turecku, které zažehl spor o kácení stromů na Taksimském náměstí v Istanbulu. Brutalita policie však nakonec vyvolala protirežimní revoltu, která se rychle rozšířila po celé zemi (ZDE), a dle dostupných informací se v ulicích větších tureckých měst bojovalo takřka po celý měsíc.

Anarchisté na vzpouru v Turecku reagovali po celém světě. Konaly se solidární demonstrace, vyvěšovaly se transparenty. Stranou nezůstalo ani Česko, kde se anarchisté připojili k demonstraci před tureckou ambasádou (ZDE). ČSAF také poslala protestní dopis tureckému velvyslanci (ZDE) a lokální anarchistické skupiny podpořily solidární kampaň několika místními akcemi. Vzhledem k tomu, že jsme s tureckými anarchisty v úzkém kontaktu, měli jsme možnost o dění v zemi informovat přímo z anarchistických pozic. Zprávy na překlad nám zasílala jak Revoluční anarchistická akce, tak i soudruzi z Karakok Autonom.

Během tureckých nepokojů však na opačném konci zeměkoule vypukla další vzpoura. Ani brazilský lid už nebyl schopen dále snášet útlak, nesvobodu, korupci, zdražování a omezování práv v souvislosti s chystaným mistrovstvím světa ve fotbale a vyšel do ulic. Ačkoli prezidentka Dilma Rousseff vyzvala k dialogu a v řadě požadavků demonstrantům ustoupila, lidé se nenechávají lacinými sliby uchlácholit a bojují dál. ČSAF umístila na webu překlad komuniké, které vydala francouzská FA (ZDE).

Solidární akce

Francií v červnu otřásla vražda osmnáctiletého antifašisty Clementa Mérica. Zvedla se vlna solidárních akcí, která v Paříži vyvrcholila antifašistickou demonstrací. V ulicích francouzské metropole pochodovalo na šest tisíc lidí (ZDE).

K solidaritě, byť jiného charakteru, také vyzvali anarchisté na Filipínách. Aktivisté okolo místní Mobilní anarchistické školy založili permakulturní komunitu a požádali anarchisty z jiných zemí jak o materiální podporu, tak i o sdílení zkušeností. ČSAF přeložila jejich výzvu na web (ZDE).

Mezinárodní akce

Soudruzi z Německé FDA zpracovali video, které natočili na květnovém anarchistickém knižním veletrhu v Chile. Tamější anarchisté pořádali již druhý ročník této akce (ZDE).

Nedávno nás také informovali anarchisté z Austrálie, že pořádali v Melbourne poměrně zajímavou konferenci, na níž vykrystalizoval nápad na založení Australské anarchistické federace. Ta by mohla pomoci sjednotit tamní poměrně roztříštěné hnutí. Konference se zúčastnili zástupci řady organizací, mimo jiné Jura Books, Melbourne Anarchist Communist Group, Black Star či International Organisation for Participatory Society.

Poměrně zajímavé akce jsou plánované na podzim. Britští soudruzi zvažují v říjnu zorganizovat anarchofeministický festival, který by navazoval na již tradiční londýnský bookfair.

V listopadu se pro změnu plánuje konference v Egyptě. Vzhledem k rozmachu tamějšího anarchistického hnutí projevili místní anarchisté zájem o užší mezinárodní propojení.

Publikační aktivity

Červen byl rovněž bohatý na anarchistické publikace. Omezíme-li se na tiskoviny v rámci Internacionály anarchistických federací, francouzská FA vydala nové číslo Alternative Libertaire, německé FDA vyšlo nové Gai Dáo a ČSAF připravila koncem měsíce novou Existenci.

-sp-
Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy