Anarchistická federace

V for Vinegar

Ať žije boj brazilského lidu proti kapitalistické korupci!

Od 6. června probíhají v Brazílii masivní protesty proti vládě a její neoliberální politice. Začalo se jim říkat „octová revolta“ nebo „salátová vzpoura“, poté co byl zatčen novinář jen za to, že měl u sebe ocet (vinegar) na neutralizaci policejního slzného plynu.

Zjednodušená mediální verze zpravidla uvádí, že protesty začaly kvůli zdražení jízdného ve veřejné dopravě, ovšem už nejméně od května čelili brazilští politici prvním demonstracím kvůli stále hůře fungujícímu školství a zdravotnictví a neomalené korupci na nejvyšších mocenských postech v zemi. Když se k tomu přidaly neuvěřitelně vysoké náklady na fotbalové mistrovství a chystanou olympiádu a navíc snaha přijmout zákon v podstatě zaručující beztrestnost privilegovaným podvodníkům, vyšli lidé počátkem června do ulic znovu a v reakci na policejní brutalitu (a zatýkání stovek lidí i za to, že stáli moc blízko demonstrantů) se protesty rozšířily po celé zemi a stále trvají.

Přinášíme proto překlad komuniké spřátelené Frankofonní anarchistické federace na podporu boje proti kapitalistické korupci v Brazílii, s nímž se plně ztotožňujeme.

Ať žije boj brazilského lidu proti kapitalistické korupci!

Již přes dva týdny otřásá brazilskou mocí, která je v rukou údajné „Strany pracujících“, bezprecedentní hnutí odporu a vzpoury.

Zvyšování cen veřejné dopravy vyvolalo hněv Brazilců, ale odpor byl založen hlouběji a transformoval se v kritiku celé politické třídy, vyplývající z řady korupčních skandálů. Výdaje na Mistrovství světa ve fotbale, které se odhadují na 11 miliard eur, připomněly brazilskému lidu, že více postrádá školy a nemocnice než fotbalové stadiony.

Ohlášené snížení cen veřejné dopravy proto neodstranilo hněv ve společnosti: demonstrace se rozšířily po celé zemi. Za jeden rok stoupla cena rajčat o 96 %, cena cibule o 70 %, rýže zdražila o 20 % a kuřecí maso o 23 %.

Nezapomínáme na to, že francouzský kapitalismus, prostřednictvím firmy GDF Suez, přispívá ke katastrofické situaci v Brazílii společensky i ekologicky devastujícím projektem přehrady Jirau.

Frankofonní anarchistická federace rozhodně ujišťuje brazilskou dělnickou třídu, brazilský lid a celé brazilské anarchistické hnutí o svých sympatiích a o své podpoře po celou dobu intenzivního boje proti zkorumpovanému kapitalistickému režimu.

V době, kdy se začíná projevovat všeobecný odpor proti kapitalistickému systému, a to v celoplanetárním měřítku, kdy turecká společnost svádí heroickou bitvu proti tamější moci, je mezinárodní solidarita čím dál tím naléhavějším imperativem.

Opětovně potvrzujeme nezbytnost mezinárodní organizace anarchistů, která je potřebná pro zajištění vyšší účinnosti společného boje.

Fédération Anarchiste francophone / Frankofonní anarchistická federace, 21. června 2013


Foto z udalostiFoto z udalostiFoto z udalosti
Verze pro tisk 28.6.2013 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)