Anarchistická federace

Turecký premiér u nás není vítán

Protestní e-mail, který zaslala ČSAF tureckému velvyslanci v ČR.

Československá anarchistická federace (ČSAF) zaslala velvyslanci Turecké republiky v ČR protestní e-mail, v němž reaguje na situaci v Turecku, kde od konce května probíhá masivní policejní represe proti protestujícím lidem. Brutalita, s jakou policie postupuje si nezadá s žádnou z diktatur.

Pro turecký lid toho nemůžeme vedle vyjádření naší solidarity udělat mnoho. Můžeme ale slíbit, že jestli se někdy premiér Erdogan objeví na státní návštěvě v ČR, postaráme se o to, abychom připomněli, že má krev na rukou. V tomto smyslu také ČSAF zaslala na turecké velvyslanectví otevřený e-mail následujícího znění:

„Pane velvyslanče.

I když Turecko leží stovky kilometrů daleko, doléhá k nám hlas tureckého lidu. Hlas v němž je slyšet bolest, nenávist a solidarita. Bolest, kterou způsobují s nevídanou brutalitou policejní jednotky vyslané na protestující premiérem Erdoganem. Nenávist k fašistickému režimu a jeho diktátorovi. Solidarita mezi obyčejnými lidmi, kteří si nechtějí nechat šlapat na krk policejní botou, která má zadusit jejich hlas.

I když Turecko leží stovky kilometrů daleko, nese se k nám odtud mračno slzného plynu. Štípe do očí. Stejně jako slzy smutku nad zabitými demonstranty, nad desítkami lidí, kteří přišli o oko, nad tisíci zraněnými. Naše zraky sledují záběry nesmyslné brutality, napadání zdravotníků, zatýkání právníků a další desítky podob diktátorské zvůle.

I když Turecko leží stovky kilometrů daleko, naše srdce jsou tam – s tureckým lidem, na barikádách, na náměstí Taksim, ve městech, která se postavila na odpor. Stejně jako lidé v tureckých ulicích, i my jsme plni nenávisti k diktátoru Erdoganovi a ujišťujeme je o naší solidaritě s jejich bojem.

Erdogan je možná hrdinou ostatních státníků, jejichž zájmem je udržovat lid v poslušnosti. Pro nás je to ale zločinec s krví na rukou. Požadujeme, aby zastavil rozjetou mašinerii krvavé represe, aby nechal propustit všechny zadržené a aby odstoupil.

V opačném případě mu doporučujeme, aby ho nikdy nenapadlo vydat se na návštěvu do České republiky. Jsme totiž připraveni mu jeho jednání připomenout. Bude přivítán jako zlovolný diktátor a odjíždět bude s ostudou.

Nepřejeme tureckému lidu nového vůdce, přejeme mu svobodu.

Československá anarchistická federace ČSAF“

Pokud se s výše uvedeným e-mailem ztotožňujete, zašlete na adresu embassy.prague@mfa.gov.tr je ho kopii uvedenou například slovy: „Tímto se přidávám k otevřenému e-mailu, který vám zaslala Československá anarchistická federace.“ Nebo pošlete na turecké velvyslanectví e-mail napsaný svými vlastními slovy. Budeme moc rádi, když nás budete o svém kroku informovat na našem kontaktu csaf[a]csaf.cz.

Čáslav

Související odkazy:
Istanbul od krve (VIDEA)
Turecko: Další oběť policejního násilí (VIDEO)
Náš hněv roste a s ním i náš boj
Vítězíme!
Vzbouřené Turecko
Čáslav: Solidarita s tureckými protesty
Praha: Demonstrace proti policejnímu násilí v Turecku

Podpora z Ostravy

Současně s odesláním protestního dopisu podpořila tiskovou zprávu i ČSAF Ostrava, a to podobným způsobem, jako nedávno anarchisté v Čáslavi (ZDE). V odpoledních hodinách se spontánně sešla na ostravském Masarykově náměstí zhruba desítka aktivistů a aktivistek. S vystaveným transparentem "Barikáda má jen dvě strany" byly přečteny dva projevy. První z nich shrnul celkovou situaci v Turecku a zdůraznil spojitost tamních protestů a útlak neoliberálního kapitalismu na dalších místech, včetně Česka. Druhý proslov byl zkrácenou verzí prohlášení z 4. června, které nám zaslali turečtí soudruzi (ZDE). Transparent byl poté vyvěšen na mostě nad frekventovanou silnicí. Během proslovů byly také rozdávány letáky, které obsahovaly dnes odeslaný otevřený dopis tureckému velvyslanci. Řada oslovených lidí však - byť se sympatiemi k akci - přiznala, že o dění v Turecku nemá přehled.

Ostrava

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)