Anarchistická federace

Vzbouřené Turecko

V Turecku se díky policejním násilnostem proměnil protest za záchranu parku v nepokoje, které zasáhly celou zemi.

Poklidný protest proti výstavbě obchodního centra na místě parku v centru Istanbulu vyrostl v násilné pouliční nepokoje napříč Tureckem.

V pátek se v centru Istanbulu konala demonstrace proti plánované výstavbě obřího nákupního střediska na jednom z posledních zelených míst centra Istanbulu, uprostřed Taksimského náměstí. Policie vytáhla na obranu chrámu konzumu s vodními děly a plynovými granáty. Demonstranty se však rozehnat nepodařilo. Naopak stovky tisíc dalších lidí se vzbouřily proti brutálním policejním útokům na pokojnou demonstraci. Bezpočtu lidí se podařilo překonat policejní blokády a překročili Bospor, aby se přidali k protestům v západní části Istanbulu. Navzdory kolaborantskému mlčení většiny mainstreamových médií se protesty rozšířily po celém Turecku. Co začalo jako poklidná demonstrace, pokračuje jako násilný odpor proti vládě, kterou vede autoritářský premiér Recep Tayyip Erdogan. Ten všechny ujistil, že obchodní dům bude stát navzdory občanské vzpouře.

V sobotu ráno policie zablokovala přístupové cesty na náměstí. „Policie tu byla včera, zůstane ve službě dnes i zítra, protože Taksimské náměstí se nesmí stát místem, kde divočí extrémisté,“ komentoval situaci Erdogan.

Soudruzi z Revoluční anarchistické akce popisují sobotní střet z první linie: „Ačkoli byly policejní útoky mnohem ostřejší než předchozí den, takřka milion lidí bojovalo a postupující barikády vyhnaly policii pryč. Všichni protestující pak vstoupili na Taksimské náměstí a do parku Gezi. Policisté byli nuceni uprchnout, auta, která nestihli vzít s sebou, byla spálena.“

Při střetech zahynulo několik lidí z řad demonstrantů, mnoho jich přišlo o zrak následkem agresivního slzného plynu. Několik set demonstrujících bylo zatčeno. O stovky zraněných se starají dobrovolníci. „Je třeba zajistit bezpečnost lidí a jejich majetku,“ s arogancí prohlásil premiér Erdogan. Na ulici vládne vzájemná podpora, lékárny rozdávají léky a plynové masky, obyvatelé okolních domů a majitelé hotelů pomáhají ukrývat pronásledované policií.

„Náš boj pokračuje,“ zní v prohlášení Revoluční anarchistické akce, prosloveném po dobytí Taksimského náměstí „dokud nevzroste svobodný svět, který neseme v našich srdcích!“

Fotografie ZDE a ZDE









Související odkazy (česky):
Occupy Gezi Park a protivládní protesty v Istanbulu
Solidární akce na podporu protestů v Turecku se nesou celým světem (foto)
Istanbul: Turecké protesty zakořenily na hlavním náměstí, bezpečnostní jednotky se zatím stáhly
Co se děje v Istanbulu http://blisty.cz/art/68744.html
Vzkaz Erdoganovi: Buď pokorný, smířlivý a měj respekt
Turci se vzpírají plíživé islamizaci státu

Související odkazy (anglicky):
Istanbul Taksim Gezi Park is not about trees
Impressions from Ankara: the Turkish protest movement
Taksim Square Protests in Turkey Spread to other Cities, Police accused of Brutality
Verze pro tisk 2.6.2013 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)