Anarchistická federace

IFA news č. 2

Květnový přehled událostí okolo IFA, anarchistické internacionály, jejíž členskou sekcí je i ČSAF.

Květen je měsícem, kdy si anarchistické hnutí připomíná zejména svátek práce (bouřlivý První máj zažilo letos například Turecko), nicméně prvomájové oslavy nebyly jedinou veřejnou aktivitou, kterou anarchisté vyvíjeli.

Mezinárodní akce

Jednou z nejdůležitějších květnových mezinárodních událostí byl bezesporu 10. ročník balkánského knižního veletrhu, který se konal ve slovinské Lublani. Přípravy na něj byly rovněž hlavním tématem diskusí mezi jednotlivými federacemi v rámci IFA. V Bratislavě pro změnu proběhl akční víkend s názvem Stierajme rozdiely, vytvárajme alternatívy, na němž však participovaly výhradně české a slovenské kolektivy, například Priama akcia, Ekopartyzánka, Kolektivně proti kapitálu či asociace Alerta. Koncem měsíce se ČSAF zapojila do propagace mezinárodní kampaně proti geneticky modifikovaným potravinám spočívající v globálním pochodu proti korporaci Monsanto. Akce se nakonec zúčastnilo na dva miliony lidí v 52 zemích a 436 městech.

Publikační činnost

Jednotlivé federace IFA ani v květnu nepřestaly ve své publikační činnosti, byť se nesla v převážně lokálním duchu. Ve Španělsku vyšlo nové číslo lokálního bulletinu Buenaventura, aktivní byla také francouzská FA a šesté číslo lokálního zpravodaje Kontrast vydala také ČSAF Střední Čechy.

Solidarita

Velkou zpětnou vazbu vyvolala solidární výzva vídeňského kolektivu Pizzeria anarchia, který provozuje autonomní komunitní centrum a v současné době čelí hrozbě vystěhování. Několik lokálních anarchistických federací a kolektivů včetně ČSAF tuto výzvu přeložilo a publikovalo. Bouřlivo bylo také na západě Evropy. Baskická FAI vyjádřila podporu stávkové vlně, která se přehnala regionem, a francouzská FA navrhla, aby se IFA jako celek přihlásila k deklaraci Šestá (La Sexta) vydané nedávno zapatistickou EZLN. Její text jsme přetiskli v poslední Existenci.

Ostatní

Za zmínku stojí i desítky demonstrací a přímých akcí. Francouzská FA oznámila, že bude participovat na chystaném pařížském festivalu Foire Autogestion, na němž se podílí desítky družstev, organizací a odborářských kolektivů a po zkušenosti s loňským rokem se očekávají tisíce návštěvníků. ČSAF participuje na tradičním brněnském Protestfestu, který byl koncem května zahájen pochodem více než šesti set lidí a v tomto týdnu pokračuje přednáškami, koncerty a dalšími akcemi. Ve Vídni došlo pod záštitou kolektivu Solidarity agriculture k okupaci nevyužité zemědělské půdy.

-sp-
pracovní skupina mezinárodního sekretariátu ČSAF

Verze pro tisk 30.5.2013 -sp-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy