Anarchistická federace

Necháme si to líbit?

Výzva k účasti na demonstraci za Přednádraží 27. května 2013 a prosba o pomoc pro Přednádraží.

Situace v ostravském Přednádraží je stále napjatá. Několik rodin zůstává v posledním jakžtakž obyvatelném domě - na Osmičce. Majitel domů Oldřich Roztočil s nimi nedávno podepsal nové nájemní smlouvy, vzápětí však podlehl tlaku radnice a podal na nájemníky trestní oznámení. Mezitím obyvatelé čekali na jednání s úředníky o možnosti odstěhovat se do obecních bytů.

Radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz, pod niž spadá i Přednádraží, však obyvatele Osmičky posílá na lichvářské ubytovny nebo od nich dává ruce pryč. Když se musí radní vyjádřit pro média, arogantně lžou. V pondělí 27. května budou mít radní veřejné zasedání, na kterém by měla být otevřena i otázka Přednádraží.

Přijďme radním připomenout, co si o jejich postoji myslíme. A hlavně přijďme podpořit obyvatele Osmičky, kteří se nenechali zastrašit nátlakem shora a bojují za své právo - důstojné bydlení!

27. května 2013 od 11 hodin před radnicí Moravské Ostravy a Přívozu na Prokešově náměstí v Ostravě!

Z letáku zvoucího na akci:
„Chtějí jednat o nás bez nás. Kdo? Údajní experti. Zastupitelstvo. Všichni prý rozumějí naší situaci lépe než my sami. Budou se ohánět statistikami, granty a výkazy. Přitom vědí pendrek. Nevědí, jaké to je protloukat se ubytovnami. Nepoznali na vlastní kůži chudobu. Když je necháme rozhodovat o nás bez nás, rozhodnou ve svém zájmu. Je třeba si říct o slovo. Považují nás za škodnou, za „nepřizpůsobivé“. Chtějí nás odsunout z Moravské Ostravy a Přívozu.
Necháme si to líbit?“


leták

Prosba o pomoc pro Přednádraží

… na pomoc řešení krizové bytové situace obyvatel Přednádraží a podporu občanské mobility v oblasti bydlení v Ostravě!

„Jako obyvatelům Přednádraží nám každou minutou hrozí vystěhování. Přestože jsme vynaložili veliké úsilí a z vlastní iniciativy s pomocí dalších občanských iniciativ a dobrovolníků opravili dům č. 8, abychom v něm mohli zůstat, musíme se vystěhovat.
Obyvatelé na Přednádraží a v dalších podobných lokalitách bohužel nemají dostatek finančních prostředků na zaplacení kauce a na první nájem. Žijí často pod hranicí chudoby, v případě Přednádraží i bez příspěvků na bydlení, se zkráceným příspěvkem na živobytí. Situaci jim dále komplikují rasové předsudky vlastníků a pronajímatelů bytů.
Vaše pomoc je tím, co teď skutečně potřebujeme!
Děkujeme!“


Transparentní účet: 2500415746/2010
https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2500415746

Bližší informace o aktuální situaci můžete získat na e-mailech aktivistů Iniciativy Otrokem Rasy: Imra5[a]seznam.cz a amariposka[a]gmail.com.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)