Anarchistická federace

Balkánský knižní veletrh 2013

Pozvánka na 10. ročník tradičního balkánského anarchistického bookfairu do slovinské Lublaně ve dnech 24. – 26. května.

Deset let Balkánského anarchistického knižního veletrhu (Balkan anarchist bookfair – BAB) 24. – 26. května, Lublaň – Slovinsko.

Uprostřed bouří první masivní, decentralizované a nehierarchické vzpoury v nedávných dějinách Slovinska Federacija za anarhistično organiziranje (FAO) vyzývá všechny, aby na konci května přijeli do Lublaně a připojili se k ní na Balkánském anarchistickém knižním veletrhu, který bude oslavou desátého výročí zahájení konání této události, jež spojuje lokální, regionální i zahraniční anarchistické komunity.

Během povstání proti kapitalistickému systému, úsporným opatřením a politickým elitám se odehrálo mnoho pokusů o přímou demokracii zdola, nehierarchické organizování na pracovištích, školách a v každodenním životě, či se o nich přinejmenším začalo uvažovat. Zároveň se naší každodenní zkušeností utvrzujeme v tom, že taková hnutí jsou náchylná ke kriminalizaci, k pokusům o centralizaci a k uzurpování nového politického prostoru do rukou existujících a nově vznikajících elit. V takových dobách se stává nanejvýš důležité, aby anarchistické hnutí analyzovalo dynamiku sociální a politické situace v reálném čase a jednalo na základě toho prostřednictvím přímých akcí.

Z toho důvodu chceme vyzvat všechny, aby se k nám připojili ve společném procesu budování politického prostoru pro uvažování o nové oblasti boje proti kapitalismu a o způsobech jak neustoupit a vzdorovat. Zatímco nás kapitál zatlačuje na okraj společnosti a zbavuje nás vlády nad svými životy, lidé vynalézají nové formy vzájemné pomoci, solidarity, politické a sociální organizace. Otázky pro anarchisty jsou zřejmé: Jak můžeme organizovat odpor zdola? Jak můžeme spolupracovat se širším společenským hnutím, abychom vytvořili vztahy zaměřené proti kapitalistickému vykořisťování a mimo jeho rámec? A jaké vytvoříme konkrétní, trvale udržitelné alternativy, které nejenže vzdorují kapitalistickému pustošení, ale otevírají možnost revoluční změny našich každodenních životů?

Tyto a mnohé jiné otázky budou součástí diskuse o anarchismu a jeho roli v širších sociálních hnutích. S radostí také oznamujeme, že se během knižního veletrhu bude konat Balkánské setkání o nacionalismu, na němž prozkoumáme okolnosti založení a možné podoby nadnárodního spojenectví za účelem současného a budoucího boje.

Balkánský knižní veletrh 2013

Z dalších událostí na Balkánském anarchistickém knižním veletrhu:
Diskuse: o roli žen v anarchistickém hnutí; o radikální ekologii v oblasti bývalé Jugoslávie; o radikálním syndikalismu; o různých anarchistických socioekonomických alternativách; o fašismu a krizi v Řecku; o slovinském povstání; o federativním mezinárodním anarchistickém organizování se; o krizi a bojích proti vynuceným úsporám v různých regionech Evropy
Workshopy: o anarchistickém nakladatelství; o rozhlasovém vysílání; o prekarizaci v podmínkách nucených úspor; o anarchistické identitě v sociálních hnutích
Výstavy: o anarchistickém setkání v St. Imier 2012; o minulosti Anarchistického knižního veletrhu
Hudba a zábava: koncerty, DJové, kabaret
Knižní veletrh
Food not Bombs

Balkánský knižní veletrh bude samosprávné společenství kolektivně rozhodující o všech záležitostech na každodenních shromážděních účastníků. Chceme, aby toto setkání rozšířilo rámec politické představivosti, který formuje nové aliance, a za tímto účelem poskytneme otevřený prostor, který umožní, aby se účastníci sami organizovali přímo na místě. Neutíkáme před tématy o fungování hnutí. Proto poskytujeme zajištěný prostor, v kterém se soudruzi v případě potřeby mohou vyjádřit k problémům, jež se mohou během těchto událostí vyskytnout, a společně se s nimi vypořádat. Anarchistický knižní veletrh není podívaná pro konzumenty. Jeho úspěch záleží na naší kolektivní síle a snaze. Všichni dobrovolníci, kteří chtějí pomoci s organizací během veletrhu, jsou tudíž více než vítáni.

Veletrh bude probíhat v autonomním kulturním centru Metelkova mesto, které bylo obsazeno v roce 1993 a od té doby funguje pod samosprávou. Několik kolektivů, které jsou v Metelkové aktivní, se k nám na setkání připojí a pomohou nám vytvořit otevřený a začleňující prostor pro reflexi, výměnu a vznik anarchistických myšlenek a činů.

Vyzýváme všechny k podpoře této události svou účastí a tiskovinami. Celý veletrh bude bez jakýchkoli poplatků, pořádán na principech solidarity, vzájemné pomoci a budování společné síly překračující všechny hranice.

Postavme se solidaritou a vzdorem proti kapitalistickému pustošení!

Pro další informace nás kontaktujte na bab2013[a]riseup.net
Veškeré informace (program, mapy, oslovení dobrovolníků, ubytování atd.) naletnete na a-federacija.org

Federacija za anarhistično organiziranje – FAO
Verze pro tisk 20.5.2013 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)