Anarchistická federace

IFA news č. 1

Dubnový přehled událostí okolo Internacionály anarchistických federací, jejíž je ČSAF členskou sekcí.

Vzhledem k tomu, že i ČSAF se v rámci svých možností podílí na anarchistických aktivitách v mezinárodním měřítku, rozhodli jsme se vytvořit pravidelnou webovou rubriku, která bude o těchto aktivitách stručně informovat. Protože však není v našich silách postihnout v jedné zprávě všechny důležité aktivity, které anarchistickým hnutím rezonovaly, zaměříme se výhradně na dění okolo Internacionály anarchistických federací (IFA), na jejímž chodu sami jakožto členská sekce participujeme. Toto první shrnutí se týká dubna 2013.

Mezinárodní akce

Koncem března se v italském Terstu konal sjezd mezinárodních sekretářů IFA, kde sice zástupci ČSAF tentokrát chyběli, o to více se však zapojili do následných diskusí. Členské sekce IFA rovněž aktivně participují na anarchistických knižních festivalech. O předposledním dubnovém víkendu se takový festival konal poprvé v Praze a kromě českých nakladatelství se jej zúčastnili hosté z Chorvatska či Německa, byť na festivalech s delší tradicí je zahraniční účast mnohem bohatší. Slovinská sekce IFA zároveň rozeslala pozvánky na podobnou akci v Lublani, kterou pořádají koncem května.

Solidarita

Ani v dubnu IFA nepřerušila tradici zveřejňování solidárních komuniké a prohlášení. Už v Terstu byl zformulován solidární text na podporu sociálního povstání ve Slovinsku, který byl přeložen do několika jazyků včetně češtiny. Členské sekce IFA se také přihlásily k textu britské AF, který komentoval smrt britské expremiérky Margaret Thatcherové. Řada anarchistických skupin rovněž podpořila brazilské indiánské squattery, kteří byli kvůli chystanému mistrovství světa ve fotbale násilně vystěhováni z budovy v sousedství jednoho ze stadionů v Rio de Janeiru. Bulharská FAB také velmi aktivně informovala o úspěšném lidovém povstání v zemi i o účasti anarchistů na těchto událostech a živě se diskutovalo i o vývoji v Řecku.

Publikační aktivity

Kromě velkého množství článků, komentářů či letáků stojí určitě za zmínku práce francouzské FA, která vydala knihu o anarchistickém hnutí v africkém Tunisku. Britská AF pro změnu vydala své jubilejní 80. číslo časopisu Organise!. ČSAF však také nezahálela – za pozornost stojí nedávno vydaná brožura Marikanský masakr a kniha Sabaté – městská guerilla ve Španělsku.

Organizační záležitosti

Za poměrně zásadní zprávu považujeme vývoj ve Fóru německy mluvících anarchistů (FdA), které je rovněž členskou sekcí IFA. Skupina, sdružující anarchisty z Německa, Rakouska i Švýcarska, se rozhodla změnit svůj status na federaci. Z volného sdružení se tedy FdA přetransformuje v organizaci s pevnější organizační i programovou strukturou.

Druhou potěšující zprávou je situace v argentinské Federación Libertaria Argentina (FLA), která se po nedávných téměř existenčních problémech opět zvedá ze dna, o čemž svědčí i založení nové lokální skupiny.

-sp-
pracovní skupina mezinárodního sekretariátu ČSAF

Verze pro tisk 30.4.2013 -sp-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)