Anarchistická federace

Zdola č. 7 – Nane paťiv

U příležitosti akčních dní k Prvnímu máji 2013 vychází 7. číslo anarchistického zpravodaje Zdola. Věnuje se problému anticiganismu.

Právě vyšlo nové číslo anarchistického zpravodaje Zdola, a to v obvyklém rozsahu čtyř stran formátu A3.

Jelikož jsme přesvědčeni, že je potřeba donekonečna vyvracet předsudky a mýty, které ve společnosti kolují o Romech, věnovali jsme tento výtisk problému anticiganismu. Jako název jsme zvolili romský výraz „nane paťiv“ – bez úcty. Úcty se totiž Romům v České republice, na Slovensku ani v dalších zemích v žádném případě nedostává. A ačkoliv čelí těm nejmizernějším podmínkám, zdaleka nejsou sami. V prostředí drsné konkurence, ziskuchtivosti a falešné hry na demokracii jsou znevýhodněny i další společenské skupiny. Ani absolventi, ženy, nemocní, hendikepovaní, sexuální menšiny… a všichni, kteří překročili „hranici produktivního věku“, nemají stejně jako Romové na růžích ustláno.

V sedmém čísle Zdola tedy najdete text „Třetí svět za humny“, který vysvětluje širší souvislosti současného vztahu majority k Romům, daného historickou stigmatizací chudoby a rasovou nesnášenlivostí; dále článek „Pogrom pro korunu“, věnovaný rozšířenému předsudku o sociálních dávkách ruinujících státní rozpočet; a obsáhlý rozhovor s romským aktivistou Imrichem Horvátem, informující především o vývoji kauzy ostravského Přednádraží. Poslední článek „Nepokoříme-li Romy, pokoříme jejich děti“ se zabývá disciplinací instituce vzdělávání nejen Romů, ale všech, kteří se mají stát pokornými a poslušnými občany.

Ani obyčejnému pracujícímu člověku se nedostává důstojných životních podmínek či společenského a kulturního vyžití, jež zasluhuje. Máme mnoho společného, proto nezbývá než vyvinout maximální snahu v porozumění jeden druhému. Nezbývá než se společně postavit štváčům, zkorumpovaným vládám a zlatokopům. Oni jsou skutečnými parazity stojícími za nelehkou situací dneška. Na jedné straně rekordní nezaměstnanost, holobyty a útlé rodinné rozpočty, na straně druhé výsměch politiků a strmě stoupající počet dolarových milionářů. Tak jako oni nám, ani my jim nenecháme nic zadarmo. Nechť se bojí našeho společného hlasu.

Distribuce tiskovin patří mezi základní aktivity, bez kterých se rozšiřování povědomí o anarchistické myšlence neobejde. Přineste Zdola vašim kamarádům a kamarádkám na pracovišti a v sousedství. Věnujte jim anarchistickou revue Existenci nebo čtení od dětí Klíčení. Pomozte s výlepem nástěnných novin A3. Nezapomínejme, že alternativa nepřijde sama, musíme si ji vytvořit my na principech svobody, samosprávy a sociální spravedlnosti.

Aktuální číslo Zdola ke stažení ZDE.
Zdola si můžete zdarma stáhnout, vytisknout a šířit za benefiční cenu nebo si o něj napsat na náš e-mail: csaf[a]csaf.cz nebo nakladatelstvi[a]csaf.cz. Sehnat ho v tištěné podobě můžete například v infocentru Salé nebo na těchto akcích: DemoFest (27. 4. 2013, Praha), Beseda: Krize bydlení a jeho alternativy (30. 4. 2013, Praha), Demonstrace: 1. Máj – Párty skončila (1. 5. 2013, Praha), Fotbal proti rasismu ( 4. 5. 2013, Věžnička u Jihlavy), Stierajme rozdiely, vytvárajme alternatívy (11.–12. 5. 2013, Bratislava), ProtestFest (25. 5. 2013, Brno), Play Fast or Don’t (19.–20. 7. 2013, Hradec Králové).

Předchozí čísla Zdola ZDE.

Nakladatelství ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)