Anarchistická federace

Sabaté – městská guerilla ve Španělsku

Nakladatelství ČSAF vydalo knihu o životě španělského anarchisty Francisca Sabatého, který nevzdal boj proti fašismu a za anarchistické ideály ani po porážce sociální revoluce v roce 1939.

Nakladatelství Československé anarchistické federace vydalo u příležitosti Anarchistického festivalu knihy práci Antonia Télleze o životě španělského anarchisty Francisca Sabatého, který nevzdal boj proti fašismu a za anarchistické ideály ani po porážce sociální revoluce v roce 1939.

Životopis Francisca Sabatého od Antonia Télleze vyšel v českém překladu zatím pouze v elektronické verzi, a to v roce 2006 v rámci Anarchistické knihovny, kterou naleznete na webových stránkách jaime.cz. I když si odtud tento text mnozí stáhli a přečetli, byli jsme již nějakou dobu přesvědčeni, že tištěnou podobu si rozhodně zaslouží. Proto jsme ho také po jazykové redakci překladu vydali jako knihu v rámci našeho nakladatelství.

Kniha Sabaté – městská guerilla ve Španělsku, k níž napsal předmluvu známý italský anarchista Alfredo M. Bonnano, líčí bohatý životní příběh španělského anarchisty, který bral boj proti útlaku do všech důsledků a nikdy v něm nepolevil, jakkoli se mohly zdát vyhlídky na úspěch nedobré. Ve svém úsilí nebyl sám. Po vítězství fašistických sil ve Španělské občanské válce pro mnohé anarchisty boj neskončil. Jak jednotlivci, tak organizované partyzánské skupiny napadaly frankistický režim po celou dobu jeho existence. Někteří přímo, žel neúspěšně, usilovali o život samotného diktátora.

Francisco Sabaté se stal pro fašisty ve Španělsku jedním z nejobávanějších nepřátel. V jeho stínu by se ale neměli ztratit ostatní guerilloví bojovníci. Vzbudí-li ve vás kniha zájem o jejich osudy, můžeme doporučit například webovou stránku losdelasierra.info, která se snaží encyklopedicky dokumentovat postavy protifrankistického odboje.

Antonio Téllez, který byl sám aktivně zapojen do hnutí odporu, vykonal při mapování Sabatéova života a akcí skvělou a obdivuhodnou práci. To mimo jiné zdůrazňuje i Stuart Christie, jenž knihu přeložil do angličtiny, ve své vzpomínce na jejího autora, kterou jsme zařadili do této publikace. Sám Christie byl v roce 1964 jako osmnáctiletý stíhán za to, že do Španělska pašoval výbušniny určené k likvidaci generála Franka.

Odvaha a odhodlání, s nimiž španělští antifašisté podstupovali své akce, jsou odzbrojující. Ač milovali život, neváhali ho nasadit v boji proti ozbrojeným složkám fašistického režimu, jimž mnohdy rád vypomohl i represivní aparát tzv. demokratických zemí. Nevzdávali se, ani když cítili, že část hnutí, jehož myšlenky sdílejí a jehož jsou součástí, od nich dává ruce pryč.

Francisco Sabaté je velkou inspirací. Ne nutně v otázce způsobu boje, který volil, ale zejména z pohledu osobního nasazení, zdravé drzosti, neústupnosti a nepodvolení se kompromisům.

Jsme rádi, že vydáním této knihy můžeme přispět k rozšíření jak Sabatéova odkazu, tak odkazu celého španělského antifašistického odbojového hnutí.

124 stran, 100 Kč
K sehnání na distribučních místech uvedených na stránce nakladatelstvi.csaf.cz. (Na některých distribučních místech může být publikace až se zpožděním. Díky za pochopení.)

Nakladatelství ČSAF
Verze pro tisk 21.4.2013 Nakladatelství ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy