Anarchistická federace

Edice Poezie: Pokání

Nakladatelství ČSAF vydalo čtvrtý svazek edice Poezie. Jde o novou sbírku Miroslava Sosoie.

V pátek 22. března se v Západočeské galerii v Plzni konal křest básnické sbírky Miroslava Sosoie, která právě vyšla u Nakladatelství Československé anarchistické federace coby čtvrtý svazek jeho edice Poezie.

Jde v pořadí o třetí sbírku, kterou naše nakladatelství mladému básníkovi vydalo. V roce 2011 to byla sbírka Těla a v roce 2012 již o něco rozsáhlejší soubor básní nazvaný Cruor Bestia. Rok se s rokem sešel a mezi milovníky poezie se dostává Pokání.

Samotný křest byl velmi příjemnou a reprezentativní událostí a představili se při něm skoro všichni, kteří k publikaci nějak přispěli. Autorka ilustrací Kateřina Černá zde vystavila práce, které byly ve sbírce použity a některými z básní také inspirovány. Přítomní tedy měli možnost zhlédnout je jako barevný originál. Nutno však dodat, že ani při černobílém provedení ve sbírce pokání nikterak neztratily na své působivosti. Celý podvečer uvedl a role moderátora se chopil autor předmluvy Jiří Hlobil ze Západočeské galerie v Plzni. V závěru dostal slovo zástupce našeho nakladatelství, který vyslovil potěšení ze společného díla, jež je jak obohacením pro čtenáře, tak pro všechny, kteří se na něm podíleli. Úžasnou součástí křtu byly klavírní vsuvky, které se líbily posluchačům natolik, že si vynutili přídavek.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na samotného autora, který recitoval ze své nové sbírky. Právě v okamžicích přednesu dostává jeho poezie tu největší sílu. Strhne vás, a i když přestanete vnímat význam jednotlivých slov, vzbudí ve vás rozličné pocity a necháte se jí unášet jako při poslechu hudby.

Nakladatelství ČSAF se věnuje zejména kritikám, diskusím, vizím a inspiracím sociálního charakteru, ovšem i tak jsme rádi, že jsme se rozhodli vydávat literární formáty, které s tím na první pohled nesouvisí, jako jsou komiks a právě poezie. Nevědomky jsme tak svým způsobem navázali na tradici anarchistického tisku z přelomu 19. a 20. století, kdy vycházely sbírky básníků, kteří se zapsali do dějin české literatury pod označením buřiči.

Jestliže vám tento křest utekl, nezoufejte. Bude se konat ještě jeden, a to 11. dubna v pražské galerii Tiskárna (Opatovická 18). Křest knihy Pokání tu bude spojen s výstavou (své malby představí Julia Chochola) a hostem večera bude Štěpán Málek & Butterfly Killers.

U edice Poezie je praxe taková, že většina nákladu putuje autorovi a zbytek je distribuován přes některá z našich distribučních míst. Budete-li mít o sbírku zájem, seženete ji za 75 Kč v Praze v infocentru Salé (Orebitská 14) nebo v Plzni v antikvariátu Černý pes (Sedláčkova 20). Další příležitostí pořídit si ji bude Anarchistický festival knihy, který proběhne ve dnech 20. – 21. dubna v Praze (více na anarchistbookfair.cz).

Miroslav Sosoi

A nyní jako ukázka báseň, která otevírá celou sbírku:

Šťasten

V mramorové aule visí dva obrazy,
první je mi známý a ten druhý cizí.
Na prvém vlévána voda je do vázy,
na druhém s podivem na dně vázy mizí.

Voda je průzračná, jak v malbách vidíme,
někde však živelnost, Ta její mne trýzní.
Voda, jež živoucí, a přesto Živým ne!
Voda má spaluje a mučí mne žízní.

A váza kašmírem svůj útlý pas zdobí,
má váza vždy plná a tak stále prázdná,
Váza popraskaná s pašmínou hanobí,

každé ráno pláče: „Jsem šťastně nešťastna!“
Jen v posmrtné aule živelné obrazy,
v nichž se nenalévá, a vlévá do vázy,

transparentně značí ironii přežití
a sebezničením, chtít mříti nežitím?!!!!!


leták

Nakladatelství ČSAF
Verze pro tisk 26.3.2013 Nakladatelství ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)