Anarchistická federace

Turné propagující knihu Nepohodlní mrtví

V několika městech proběhly propagační večery představující knihu Nepohodlní mrtví. Turné ale zdaleka není u konce.

V závěru roku 2012 vyšel ve spolupráci nakladatelství Pavel Mervart a Nakladatelství ČSAF český překlad zapatistické detektivky Nepohodlní mrtví (Co schází, to schází), kterou společně napsali Subcomandante Marcos a Paco Ignacio Taibo II. Po vydání knihy se rozběhla její prezentace na mnoha místech ČR.

Započata byla dvěma křty. První, spojený s nedělní veganskou cukrárnou, proběhl 16. prosince v pražském infocentru Salé a pár slov o svém setkání s Marcosem a o aktuální situaci v jihomexickém Chiapasu zde řekl Ondřej Slačálek. Druhý křest se konal 25. ledna v Hradci Králové, kde se zase dostal ke slovu autor doslovu Bob Kuřík a první české vydání Marcosovy knihy oslavili společně všichni, kdo se na něm podíleli.

Po těchto křtech začalo propagační turné spojené s promítáním dokumentu Zapatista, který v roce 1999 natočil Rick Rowley. I když dokument nevypovídá o aktuálním dění v Chiapasu, dobře ilustruje zapatistickou politiku a první roky povstání. Film byl pro turné opatřen českými titulky. Jednotlivé promítací večery byly spojeny s prodejem knihy za sníženou cenu oproti oficiální distribuci. Při některých byl program obohacen například o ochutnávku a prodej zapatistické kávy, promítnutí krátkého dokumentu o hamburském družstvu Café Libertad, které tuto kávu dováží do Evropy, či o společnou veganskou večeři.

Promítání filmu Zapatista spojená s představením knihy Nepohodlní mrtví se konala na následujících místech:
5. 2. v kavárně pražského klubu Cross,
7. 2. v čáslavském infocafé La Victoria,
17. 2. v libereckém Pivním baru Azyl,
26. 2. v Hardcore Café Plán B v Ostravě,
27. 2. v jihlavském Nízkoprahovém klubu Vrakbar,
7. 3. v bratislavském klubu Intergalaktická obluda a
11. 3. v pražském infocentru Salé.

Turné bude pokračovat i v následujících měsících, například 27. 3. v Alternativním klubu TYJÁTR ve Svitavách (pozvánka ZDE).

Nepohodlni mrtvi
Verze pro tisk 19.3.2013 Nakladatelství ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)