Anarchistická federace

Zachráněné ministerstvo

Jakou odpověď dostane neprivilegovaný člověk na ministerstvu? Dostane obuškem. - Reportáž z pondělní demonstrace.

Zhruba stovka lidí se sešla v pondělí 28. ledna ve 14 hodin před ministerstvem práce a sociálních věcí, aby protestovala proti segregačnímu řešení nezaviněné kritické životní situace lidí z Krásného Března v Ústí nad Labem. Úředníci si na ně zavolali policejní robokopy.

Podrobnosti ústecké kauzy jsou uvedeny v dopise, který přišli protestující předat příslušné ministryni a který je součástí tohoto textu. Připomeňme tedy jen fakt, že důvod protestního shromáždění je příznačným výsledkem arogantní alibistické nefunkční sociální politiky, která se tu praktikuje už dvacet let. Průběh pondělního „dialogu“ veřejnosti s nejvyšší odpovědnou institucí je ostatně jen jejím zrcadlovým obrazem:

Lidé pohoršení a rozhořčení úřednickým šíbrováním s ústeckými rodinami se přišli zeptat na ministerstvo, jak se k celému případu staví – a byli odtud odvedeni v poutech! Tedy ne všichni, přece jen u toho byla média a možná je i rozpočet represivních složek trochu našponovaný. Zadrženi, spoutáni a odvezeni byli „jen“ ti, kteří vešli do budovy ministerstva, aby požadovali konkrétní veřejné vyjádření od kompetentních osob. Za instituci jednal ministerský náměstek, který slíbil prohlášení pro média. Svým slibem považoval záležitost za vyřízenou (podle slov jedné úřednice prohlášení ve skutečnosti udělat nemůže, protože nemá žádné informace). Poté se náměstek uchýlil do zasedací místnosti, kde byl případně ochoten dál jednat s protestujícími za zavřenými dveřmi. Ti odmítli, a tak na ně naběhli policejní těžkooděnci v plné zbroji.

Kamery, fotoaparáty a desítky přítomných lidí uvedly policisty do trapné situace: úředníci totiž na další perzekuci netrvali, ale policie prý musí zásah dokončit, když už ho začala. Držela tedy onu desítku lidí dvě hodiny na chodbě ministerstva, pak jim nasadila pouta, naložila je do antonu a odvezla na blíže neurčenou policejní služebnu. Názorný příklad naší demokracie v praxi. Není divu, že si policie vysloužila od ostatních demonstrantů nesouhlasné skandování a spršku sněhových koulí.



Text dopisu předaného ministerstvu práce a sociálních věcí:

Vážená paní ministryně,

jak jistě víte, v Ústí nad Labem jsme svědky dlouhodobé krizové situace. Řady domů zde privatizovali neseriózní majitelé, kteří je nechali chátrat. Za jejich chyby mají nyní pykat nájemníci, část z nich již byla vystěhována a další možná vystěhování očekává.

Během tohoto podzimu jsme dostali lekci z toho, jak se u nás řeší krizové situace, pokud se týkají Romů. Město s lidmi prakticky nejednalo, prostě je nalifrovalo déle než na týden do tělocvičny a pak vyhnalo na ubytovnu. Majitel ubytovny, společnost CPI, se posléze rozhodl ubytovnu uzavřít, k čemuž má dojít na konci tohoto měsíce, tedy za pouhých pár dní. Bohužel, ani za několik měsíců se pro místní Romy nepodařilo najít adekvátní bydlení, a to navzdory tomu, že se sami intenzivně snažili a že se do shánění bytů zapojila i organizace Člověk v tísni.

A jaké řešení nabídlo město? Rozbití rodin, rozstrkání žen s dětmi po azylových domech a poslání mužů do dalších lichvářských ubytoven mimo Ústí nad Labem nebo na ulici.

Paní ministryně, vaše politická strana měla ve svém programu důraz na tradice, odpovědnost, podporu rodin a vzájemnou pomoc v jejich rámci. Pro Romy je rodina, ve své rozšířené podobě, tradičně velmi důležitá. V mnoha ohledech supluje vzájemná pomoc v jejím rámci politiku státu. Co by se nebýt ní stalo, si můžeme domyslet velmi jednoduše – stačí si uvědomit, jak by asi vypadalo, kdyby se v situaci Romů ocitla některá část nepoměrně atomizovanější většiny. Patrně by to skončilo mnohem větším počtem bezdomovců. Romské rodiny řeší velkou část sociálních problémů za státní sociální politiku. Stát se jim na příkladu Ústí odvděčuje originálně – rozbíjením. Uzavření ubytovny se dotkne lidí vyhnaných z Předlic i jejích dosavadních obyvatel. Ptáme se, kdo je zodpovědný.

Své výtky neadresujeme pouze státu. Ptáme se, jak to, že společnost CPI, vlastnící jen v samotném Ústí nad Labem více než dva tisíce bytů, nedokázala v ubytovně, v níž se vybírají nehorázné částky, zajistit potřebné opravy. Ptáme se, jak to, že ubytovnu v půlce zimy uzavírá. Vzhledem k tomu, že jde o bohatou společnost patřící jednomu z nejbohatších Čechů, miliardářovi Radovanu Vítkovi, požadujeme, aby převzala svůj díl zodpovědnosti na dočasném řešení situace, namísto uzavření ubytovny ji opravila a zajistila v ní důstojný život jejích obyvatel.

Odpovědnost za občany, kteří se bez svého zavinění ocitli v tísni, má ale především stát a město. Je to odpovědnost dvojí – za bezprostřední řešení tísnivé situace, tak za celkové podmínky, za sociální a bytovou politiku. Ptáme se: Co uděláte pro to, aby nedošlo k rozbití rodin? Jak bude řešena situace lidí, kteří pykají za neprůhlednou privatizaci a následné chyby majitelů? Jak se zasadíte o to, aby v Česku nebyli diskriminováni lidé, kteří hledají byt, pouze na základě barvy své pleti?

Zároveň se ptáme i na to, co uděláte pro to, aby všichni lidé v této zemi dosáhli na své ústavou zaručené právo na domov? Jak zajistíte, aby se chudoba nestala kšeftem podnikavců se státními sociálními příspěvky? Co uděláte proti tomu, že chudí končí za drahé peníze v nevyhovujících ubytovnách, kde se snadno šíří nemoci a drogy?

Proti sociálnímu vyloučení a bytové segregaci požadujeme funkční síť sociálního bydlení – ve vyspělé společnosti, která má na akvaparky za stovky milionů, by mělo jít o samozřejmost. Proti spekulantským a vyděračským majitelům požadujeme obranu lidí, především možnost vyvlastnit majitele ve veřejném zájmu, pokud se o svůj majetek nestará.

Především ale požadujeme urychlené řešení situace lidí z ubytovny v Krásném Březně. Za pouhých pár dní se mohou ocitnout bez střechy nad hlavou.

Vážená paní ministryně, ptáme se, co uděláte a kdo je zodpovědný.

iniciativa Bydlení pro všechny


demonstrace

demonstrace

demonstrace

Související odkazy:
Otevřený dopis vystěhovávaných ústeckých obyvatel ZDE
On-line reportáž z pondělního protestního shromáždění ZDE
Komentář k pondělní akci ZDE

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)