Anarchistická federace

Black Blocairo

Egypt si připomněl dva roky od protirežimního povstání. Vědět o sobě dávají i anarchisté a další antiautoritáři.

S druhým výročím povstání na káhirském náměstí Tahrír o sobě dalo vědět egyptské anarchistické hnutí – žhářskými útoky a koordinovanou přítomností v ulicích. Přinášíme dva překlady, které nás zavedou do Káhiry, kde se formuje anarchistický černý blok, a Alexandrie, kde jsou ve vězení zadržováni antiautoritáři z Libertinského socialistického hnutí.

Na vlně žhářských útoků a pouličních bojů

Anarchisté byli v Egyptě přítomni před revolucí, během ní i po ní, ale až doteď se příliš nevěnovali masovějšímu organizování se do skupin pro praporem anarchismu. Ultras egyptských fotbalových klubů byli léta spojováni s anarchistickými myšlenkami a akcemi, navíc požívají široké důvěry, jejíž počátky leží v příkladné úrovni zápalu, který srazil v únoru 2011 Mubarakovu vládu.

V noci 23. ledna opustil v Egyptě anarchismus zdi s graffiti, diskusní kroužky a internetová fóra a nastěhoval se do Káhiry coby nová síla pokračující sociální revoluce zažehnuté před dvěma roky, a to za doprovodu žhářských útoků na kanceláře Muslimského bratrstva. Nato nechala vláda shodit facebookové stránky Black Blocairo a Egyptian Black Bloc. Brzy však byly opět spuštěny.

„Čekejte další útoky jako naši reakci na zrušení našich oficiálních stránek,“ sdělují v prohlášení zaslaném ve čtvrtek 24. ledna ráno (viz níže).

Ten den se black bloc prvně představil na náměstí Tahrír a krátce poté zaútočil zápalnými lahvemi na egyptský parlament, strhl část protidemonstračních bariér vedoucích z náměstí a společně s ostatními se zapojil do boje proti bezpečnostním jednotkám.

Tato prohlášení a akce byly přípravou na druhé výročí revoluce a na to, co někteří nazývají novou fází protestů v Egyptě.

Anarchismus a koncept černého bloku se rozvíjely poslední měsíce napříč celým Egyptem. Pramenily v různých anarchistických seskupeních a kroužcích, které se spojily během revolučního období. Tomu velmi napomohly silná nedůvěra mládeže vůči všem politickým stranám, ostrá kritika role náboženství při vládnutí a inspirace anarchistickým odporem po celém světě (symbolizovaným především od konce roku 2008 revoltou v Řecku).



Zde je prohlášení Black Blocairo volající po vzpouře a vyjadřující se k vypnutí jejich webových stránek a žhářským útokům proti kancelářím vládní strany:

„Včera jsme se poté, co jsme dokončili naše akce, setkali s částí revolučních hnutí a rozhodli jsme se spojit společně při dalších útocích. Do této chvíle jsme provedli naše první dva útoky, jak jsme vás již včera informovali:
1) Zapálení on-line kanceláře Muslimského bratrstva.
2) Zapálení kanceláře Muslimského bratrstva v káhirské ulici Al-Manial.
A dnes jsme na náměstí Tahrír vyhlásili naši revoluci – dokud Egypt a jeho lid nezíská zpět svá práva!
Život, svobodu a sociální spravedlnost!
Black Blocairo, Hooligans
Čekejte další útoky jako naši reakci na zrušení našich oficiálních stránek.“


Odkazy na egyptské anarchisty:
Revolution Black Bloc
Black Blocairo (nový FB profil)
Black Bloc Egypt

Další arabské anarchistické stránky:
Anarchists of Arabs
Moroccan Black Bloc
Anarchists in Lebanon
Tunisian Anarchist Movement
Tunisian Anarchist Organization
Tunisian Anarchist
Syrian Anarcha Feminist Movement
Syrian Anarchists
Tahrir ICN

Zdroj:
Egyptian Anarchists - Even If Your Voice Shakes


Prohlášení Libertinského socialistického hnutí

V neděli 20. ledna, když byl během stání u Alexandrijského soudu vynášen rozsudek nad policisty, kteří byli obviněni ze smrti demonstrantů během střetů v lednu 2011, začala policie pod dohledem soudní stráže provokovat rodiny obětí a aktivisty, kteří je přišli pokojně podpořit podobně jako u předchozích slyšení. Po provokaci napadla policie tyto lidi násilím. Zásah vyústil ve snahu chytit nějaké osoby poblíž, došlo k bití a zatýkání. Bylo zadrženo 31 lidí, kteří byli následně převezeni do známé věznice Al Gharbanyat, která se nachází 45 kilometrů od Alexandrie, bez toho, aby byl zatčeným umožněn kontakt s jejich příbuznými či právníky.

Mezi zatčenými jsou také čtyři naši kamarádi, i když se neúčastnili podpůrného shromáždění před soudem či střetů s policií. Jsou to Mohammed Izz al-Din, Amir Assad, Mohammed al-Badri a Mohammed Hussein.

Popíjeli kávu po obvyklé distribuci letáků, což nás vede k tomu, že jejich zatčení nebylo dílem policejní improvizace, ale bylo zcela cílené. Protože tito lidé patří mezi nejaktivnější členy Libertinského socialistického hnutí (LSH), účastní se většiny stávek a demonstrací a výzvědná služba o nich moc dobře ví. Obvinění proti oněm 31 lidem: spiknutí za účelem vandalismu a ničení veřejného majetku, stejně jako násilí proti silám zákona a pořádku.

ABC

Ve středu 23. ledna se konalo slyšení, na němž bylo požadováno prodloužení vazby, přičemž policie vznesla námitku proti převozu obžalovaných pod záminkou, že by to způsobilo bezpečnostní problémy. Prokurátor schválil toto absurdní policejní rozhodnutí a odložil čtení obžaloby na středu 30. ledna, a to u soudu Borg El Arab, nikoli u soudu Mansheya v Alexandrii, kde ke srážkám došlo. Toto rozhodnutí odsoudilo zatčené k tomu, aby zůstali dalších deset dní ve vězení bez jakéhokoli zákonného ospravedlnění. Navzdory tomu jsou média a lidskoprávní organizace zticha.

Obviňujeme ministerstvo vnitra ze zneužívání pravomocí a pomsty vůči našim kamarádům a ostatním zatčeným, jak kvůli násilné represi, tak kvůli jejich držení po 10 dní mimo zákonnou dobou ve vězení pod silným dozorem, když jsou údajně „ve vazbě“.

Také obviňujeme vládnoucí fašistické Muslimské bratrstvo, že stojí za touto represí proti jakékoli osobě a jakékoli lidové iniciativě, která se domáhá svých práv, stejně jako proti těm, kteří stojí na jejich straně proti vládě a jejím přisluhovačům.

Navzdory obvinění našich kamarádů nerezignujeme, nepřijmeme státní tyranii a budeme apelovat na solidaritu všech anarchistů a revolučních organizací celého světa. Žádáme vás o podporu našich kamarádů před egyptskými ambasádami a konzuláty.

Náš boj bude pokračovat, dokud nezmizí stát a kapitalismus.

Libertinské socialistické hnutí, Egypt
24. ledna 2013

FB stránka věnovaná zadržovaným antiautoritářům ZDE

Zdroj:
In response to the indictments in Alexandria

ABC

Související odkazy:
Ze světa: Nová egyptská revoluční síla
Egyptská revoluce pokračuje
Egypt: Policie pokračuje v zabíjení demonstrantů (VIDEO)
Egyptská společnost znovu povstala, aby dokončila svoji revoluci
Egypt: Přechod k "pořádku" nebo stále otevřená revoluce?
Revolty v arabském světě
K situaci v Egyptě

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)