Anarchistická federace

Buď zlý na svého nácka / Výchova nácků v Čechách

Antifašistická akce vydala knihu historek o mlácení nácků v Anglii a doplnila ji o několik akčních scén z domácí půdy.

Tak se zdá, že Antifašistická akce (AFA) přidala do svého portfolia aktivit další – vydávání knih. A není pochyb o tom, že první počin v tomto směru si své čtenáře najde.

Svou první knihu vydala AFA u příležitosti pěti let od vraždy antifašistického skinheada Jana Kučery. Svou premiéru měla na koncertě pořádaném k uctění jeho památky, který se konal 26. ledna v pražském klubu 007 za účasti kapel Kung-fu Girls a Stage Bottles.

„… je to pocit k nezaplacení – rozbít jejich uměle pěstovanej kult síly, sebrat jim pověst pouličních rváčů a pořádně je prohnat. Tahle medicína funguje na naše hrdý bělochy líp a efektivněji než cokoli jinýho. Nehrajeme na žádný férový pravidla, protože oni si je stejně nezaslouží.“

Téma knihy je zcela prosté – mlácení nácků. První část nás zavede do Velké Británie, nejprve prostřednictvím rozhovoru s dlouholetými členy skupiny Red Action a poté krátkých historek člena Direct Action Movement, později Antifascist Action. V rozhovoru, který původně vyšel v souvislosti s vydáním knihy Beating the Fascist, je představena tradice pouličního boje s fašisty, která se táhne již od 30. let 20. století. Seznámíte se s vývojem neonacistického hnutí na Britských ostrovech a s reakcí na něj, ať již v rovině protestních demonstrací nebo fyzické konfrontace. Kapitola „Buď zlý na svého nácka“ u nás již před lety vyšla samostatně. Její autor militantní antifašismus nijak zbytečně neheroizuje, naopak se nebojí v konkrétních situacích přiznat strach či neúspěch. Poznamenává, že dnes antifašisty nečekají medaile za jejich boj proti náckům, ale jsou pro ně přichystány paragrafy.

U nás jsme si již trochu zvykli utěšovat se aktivismem a radikálními iniciativami, které fungují v zahraničí. Překládáme informace, píšeme výzvy, jen s těmi skutky to někdy trochu pokulhává. Podobně na tom někdy je i antifašismus. Ale ne tak docela. I u nás jsou skupiny lidí, kteří jen nenadávají u piva a nesepisují manifesty. Naopak, přijímají svůj díl odpovědnosti, berou na sebe riziko a snaží se dělat něco se sebou, aby následně mohli něco dělat s věcmi, které je štvou. A těmi věcmi jsou v tomto případě náckové.

A abychom nemuseli číst jen o tom, jak dostávají ochutnat vlastní medicínu neonacisté za Kanálem, je kniha doplněna také o kapitolu „Výchova nácků v Čechách“. Jedenácti krátkým příběhům, stejně jako těm z předchozí části knihy, nechybí akce ani nadhled a humor. V takto koncentrované podobě to skoro vypadá, jako kdyby šlo svým způsobem o zábavu, ale není tomu tak. „Militantní antifašismus je z převážné většiny nezáživná a celkem nebezpečná práce. O každodenní agendě militantních antifašistů si tady nepočtete,“ píše se v úvodu kapitoly. Také je zde poznámka, že mlácení nácků je jen jednou z široké škály antifašistických aktivit – důležitou, nikoliv však samospásnou. A jak je zdůrazněno, sama o sobě by bez ostatní činnosti postrádala svůj smysl.

Celou knihu velmi vhodně uvozuje předmluva, která je osobním představením toho, jak se z mladého člověka stane militantní antifašista a jak se takové rozhodnutí odráží v jeho životě. Za vyzdvižení stojí i zajímavá grafická úprava publikace. Snad jediné, na čem by bylo třeba přidat, je závěrečná redakční práce s textem.

Kniha si neklade žádnou ambici být příspěvkem do diskuse o násilí, jeho reflexe tu ale nechybí. A jak se píše na zadní straně obálky: „Chybějící polemiku o násilných útocích zde nahrazuje čirá praxe.“

110 stran, cena 100 Kč.

Buď zlý na svého nácka / Výchova nácků v Čechách

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)