Anarchistická federace

VIDEO: Food not Bombs Plzeň

Krátký dokument o kolektivu Food not Bombs Plzeň, který rozdává každý týden teplé jídlo bezdomovcům a chudým lidem.

Přinášíme krátký dokumentární snímek Yvony Kovářové, který představuje kolektiv Food not Bombs Plzeň, jenž rozdává každý týden v centru města teplé jídlo bezdomovcům a chudým lidem.

Iniciativa FNB má kořeny ve Spojených státech, zejména pak v San Francisku, a odtud se velmi rychle rozšířila do mnoha měst po celém světě. Kolektivy FNB, které fungují na anarchistických principech, se zaměřují především na rozdávání vegetariánského či veganského jídla bezdomovcům a poukazování na skutečnost, kolik prostředků se vynakládá na zbrojení zatímco spousty lidí hladoví.

V naší anarchistické revue Existence jsme v čísle 3/2012 přinesli obsáhlý rozhovor se členem FNB Praha, který vřele doporučujeme všem zájemcům o toto téma. Doporučit můžeme taktéž dokument Jana Hanuše „Food not Bombs Praha – Solidarita v praxi“, který naleznete ZDE. Kolektivy FNB u nás fungují vedle zmíněných měst například v Ostravě, Brně, Kolíně, Jihlavě a nově se chystá obnovení FNB v Děčíně.

Ve zmiňovaném San Francisku se na pozadí iniciativy FNB zformovala i skupina, která si dala název Homes not Jails a zaměřila se na zpřístupňování opuštěných objektů lidem bez přístřeší. O této iniciativě si budete moci přečíst v novém čísle Existence (4/2012), které vyjde v závěru tohoto týdne.

Plzeňský kolektiv FNB informuje o své činnosti na svém FB profilu. Zde se můžete dozvědět, co je mimo jiné zrovna nejvíce potřeba. Nyní je to především obuv. Kolektiv můžete kontaktovat na e-mailu plzen[a]food-not-bombs.cz.

A nyní již slibované video:



V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)