Anarchistická federace

Novinky z Andalusie

Další porce novinek z Andalusie, kde lidé nejenže protestují proti vládní politice škrtů, ale rodiny bez domova zabírají prázdné byty a zemědělští dělníci bez práce okupují a obdělávají půdu, která doposud ležela ladem.

Další porce novinek z Andalusie, kde lidé nejenže protestují proti vládní politice škrtů, ale rodiny bez domova zabírají prázdné byty a zemědělští dělníci bez práce okupují a obdělávají půdu, která doposud ležela ladem.

Další osazený dům

Pět rodin vystěhovaných ze svých domovů obsadilo byty v Calle Feria v andaluské Seville. V jejich činu je podpořilo asi 200 lidí, zejména obyvatelé squatu Corrala de Vecinas la Utopia (Sousedský dvůr Utopie), o němž jsme informovali již dříve ZDE, a aktivisté hnutí 15. května (15M). Budova, která byla dokončena teprve před rokem, je v současné době ve vlastnictví banky Bankia, na níž přešla z realitní kanceláře, jež se nachází v úpadku, a všechny obsazené byty jsou dlouhodobě nevyužívané. Rodiny požadují nový zákon, který by zajistil, že prázdné byty vlastněné realitní společností či bankou budou poskytnuty rodinám bez domova za nájemné nepřesahující více než 25 % jejich příjmů.

Corrala Alegria

Corrala Alegria

Corrala de Vecinas la Utopia

Ve suquatu Corrala de Vecinas la Utopia, kam se nastěhovalo 36 rodin, se tento týden konal taneční workshop, který zorganizovaly (a tak zároveň vyjádřily svou solidaritu) známí flamenco umělci, kupříkladu tanečnice Belén Maya. Obyvatelé domu, lidé ze sousedství a sociální aktivisté zde pořádají také pravidelná promítání, nově v sobotu také pro děti.

Dva zástupci squatu vyrazili mimo jiné začátkem září do Neapole na Mezinárodní fórum o bydlení, které pořádá OSN. Dům již navštívili reportéři například z New York Times, Al Jazeery, Le Monde Diplomatique či z francouzského časopisu Grazia.

Squat je však stále bez vody a elektřiny, které nechaly úřady odpojit. Přes horké léto tato skutečnost znamenala velkou zátěž především pro starší obyvatele squatu. Odpojení elektřiny přímo ohrozilo život Pancha, 80letého squattera, který je těžce nemocný a žije připojen k mechanickému ventilátoru. Jeho 67letá žena Ana kvůli tomu podala stížnost na distribuční společnost a požaduje znovuzapojení elektřiny. Zatím bezvýsledně.

Corrala de Vecinas la Utopia

Obsazená farma Somonte

Nezaměstnanými zemědělskými dělníky obsazená farma Somonte oslavila 4. září půl roku svého fungování.

Lidé pracující na farmě mají za sebou těžkou práci na obdělání půdy, sázení, pečování o domácí zvířata, stále probíhající sklizni vypěstovaných plodin a jejich distribuci. Kolektiv pracujících zemědělců vydal k půlročnímu výročí prohlášení na svém facebookovém profilu. Stejně tak zde zveřejňuje fotografie z práce na poli, ze života jejich komunity a sklizené úrody.

Somonte

Somonte

Somonte

Pochod pracujících

O Pochodu pracujících „Andalucíe En Pie“, který již od 13. srpna organizuje Svaz andaluských pracujících (SAT), jsme již informovali ZDE a naposledy o ukončení jeho třetí etapy v Cádizu ZDE.

Čtvrtá etapa pochodu zamířila do Granady. Na všech místech byli odboráři stejně jako v předešlých dnech vřele vítáni místními obyvateli a stovky z nich se k pochodu přidávaly, v samotné Granadě čítal 31. srpna pochod již 10 tisíc lidí. Během pochodu byl v Granadě na ústředí společnosti ZARA, která patří jednomu z nejbohatších španělských miliardářů Amancio Ortegovi, vyvěšen transparent „ZARA vykořisťuje“.

V granadském amfiteátru se shromáždilo asi 3000 lidí, aby si poslechli projevy. Vystoupily dvě hlavní mediální ikony celého pochodu, předák SAT Diego Cañamero a známý levicový starosta města Marinaleda Juan Manuel Sánchez Gordillo. Promluvilo také několik účastnic pochodu. Všichni vyzývali především k mobilizaci proti vládním škrtům. Nestor Salvador, jeden ze zadržených při expropriaci v supermarketu (více ZDE), reagoval na vysokou nezaměstnanost mladých slovy: „Mládež bez práce znamená společnost bez budoucnosti.“

Pátá etapa pochodu dorazila 4. září do Malagy, a to opět s obrovskou podporou veřejnosti. V jeden okamžik se policie pokusila o nějakou provokaci a zadržela dvanáct odborářů v čele průvodu. Policejní nasazení je vůbec nepřiměřené a obrovské, dokonce za použití vrtulníků.

Šestá etapa se vydala na město Sevilla. I přes neustálé mohutného nasazení policie se podařilo obsadit několik supermarketů nadnárodních řetězců (více ZDE a ZDE). Dnes by měl Pochod pracujících dorazit do cíle.

Pochod pracujících

Pochod pracujících

Zdroje:
Diskuse pod článkem Evicted families occupy a building in Seville and call on others to do so
Corrala de Vecinas la Utopia
Somonte
Sindicato Andaluz de Trabajadores y Trabajadoras

Související odkazy na csaf.cz:
Španělsko: Pochod pracujících dorazil do Cádizu
Andalusie: Okupace šlechtického panství a pochod pracujících
Andalusie: Expropriace v supermarketech
Španělsko: V Andalusii obsazena další půda
Obsazováním půdy proti nezaměstnanosti
Squatting jako inspirace a akce proti evikcím
Squatting jako řešení

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)