Anarchistická federace

Výzva k solidaritě s anarchisty v běloruském vězení

Výzva Internacionály anarchistických federací k zapojení se do kampaně na podporu vězněných anarchistů v Bělorusku.

Je tomu již dlouho, co se objevila poslední výzva k solidaritě s běloruskými anarchisty. Nyní si musíme připustit, že k tomu, abychom jim pomohli z vězení, je nezbytná nová vlna solidarity. To je také důvod, proč vyzýváme k účasti na akčních dnech solidarity s běloruskými politickými vězni, které se budou konat 22. a 23. září (23. září probíhají v Bělorusku parlamentní volby).

Aktivisté Ihar Alinevič, Mikalai Dziadok, Artsiom Prakapenka, Pavel Syramolatau, Aliaksandr Frantskievič a Jauhen Vaškovič, kteří byli zadrženi na podzim roku 2010 a v zimě 2011, a následně v květnu 2011 odsouzeni na tři až osm let vězení za sérii útoků na symboly státu a kapitálu, jsou ve vězení bezmála dva roky. Během této doby se jejich kamarádi a příbuzní snažili, aby se aktivisté ve vazbě cítili co možná nejpohodlněji a aby byli propuštěni.

V říjnu 2011 byli lidskoprávními organizacemi uznáni za politické vězně. Tato skutečnost zvětšila jejich šanci na propuštění, protože v tuto chvíli prezident Běloruska, Alexandr Lukašenko, čelí tlaku ze strany Evropské unie, která požaduje propuštění a dekriminalizaci všech politických vězňů. Od srpna 2011 Lukašenko omilostnil více než 30 z nich, ale nikdo z našich soudruhů mezi nimi nebyl. Lukašenko veřejně prohlásil, že omilostní jen ty, kteří sepíší žádost za své propuštění, uznají tak svou vinu a požádají osobně o milost. Uvedl, že všichni ostatní zůstanou ve vězení. Všichni věznění anarchisté byli opravdu mnohokrát tázáni, zda chtějí podepsat takovou petici. Pět z nich to odmítlo udělat. Artsiom Prakapenka pod tlakem podepsal, ale i tak se nadále nachází ve vězení.

Nyní je v Bělorusku stále 15 politických vězňů, mezi nimi je našich pět soudruhů a jeden další, uvězněný kvůli akci solidarity s nimi. Všichni vězni zažívají různé druhy nátlaku ze strany správy věznic, v nichž jsou drženi, protože Lukašenko chce vyjít z této situace jako vítěz, jako ten, který vězňům odpouští ze své dobré vůle (opět pouze v případě, že o to sami požádají), a nikoli kvůli EU, která ho nutí k osvobození politických vězňů pod pohrůžkou dalších politických a ekonomických sankcí.

Chceme důrazně vystoupit proti skutečnosti, že naši soudruzi jsou nyní směňováni za výhody od EU a odsoudit tlak, který zažívají. Vyzýváme všechny k protestům proti tomuto mučení a požadujeme okamžité osvobození všech politických vězňů v Bělorusku, včetně anarchistů.

Vítáme solidární akce jakéhokoli druhu, od teď až po vyvrcholení během akčních dnů solidarity. Také vás chceme požádat o pořádání solidárních akcí alespoň jednou za měsíc, a pokud je to možné, i po akčních dnech. Potřebujeme v této situaci vyvinout stálý tlak na režim a politiky EU.

Internacionála anarchistických federací,
Srpen 2012


Odkazy:
Internacionála anarchistických federací
Anarchist Black Cross – Bělorusko

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)