Anarchistická federace

Španělsko: Smrt argentinského squattera

Po zadržení policií zemřel 41letý squatter. Okolnosti jeho smrti ukazují na policejní vraždu.

Juan Pablo Torroija byl zadržen ve městě Girona. O několik hodin později zemřel v nemocnici. Byl zbitý a nesl známky škrcení. Policie tvrdí, že se oběsil ve své cele. Ale ve světle dostupných svědectví se tato verze jeví jako značně pochybná.

11. července se Argentinec Juan Pablo Torroija dostal několik hodin poté, co byl zadržen španělskou policií, do nemocnice v katalánském městě Girona. Měl stopy škrcení a byl pokrytý mnoha modřinami. O tři dny později zemřel. Podle oficiální verze se oběsil na policejní stanici. „Volali jsme jeho kamarádovi v Barceloně, aby tam jel a podíval se, co se děje. Nedostali jsme od něj dva týdny žádnou zprávu. Nikdo nás o jeho smrti neinformoval. Tento kamarád věděl od někoho dalšího, že ho ošklivě zmlátili policajti, když byl zadržen,“ řekla včera pro Pagina12 sestra Juana Pabla, Ana Sol. Torroija byl aktivistou squatterského hnutí Okupa a připojil se také k Indignados v Barceloně. Barcelonu opustil koncem roku 2011 po sérii vystěhování. Jeho rodina si přeje novou pitvu a případ chce dotáhnout k soudu. Podniká formální kroky, aby argentinské velvyslanectví podpořilo její požadavek na objasnění jeho smrti.

„Víme, že se Juan Pablo dostal do nemocnice 11. července ve 4.52 a že byl převezen z policejní stanice Vista Alegre. O tom nás informovala nemocnice. Dorazil sanitkou a byl doprovázen místní policií [policia municipal]. Nyní víme, že Mossos D’Squadra, policejní divize, která byla zapletena do různých případů mučení s následkem smrti, se angažovala také při jeho zadržení,“ říká Florencia Mazzadi, ředitelka organizace Cine Migrante a kamarádka Juana Pabla. Kamarád, který se po něm sháněl, dodal, že měl možnost vidět nápadné modřiny na jeho žebrech, nohou a rukou a že „měl zatlačený ohryzek“.

Tento poslední detail upoutal pozornost jeho rodiny a přátel. Pitevní zpráva, k níž získali včera přístup, tvrdí, že zemřel na zástavu dýchání způsobenou zraněním hrdla. „Nemá ale zlomeninu krku. To znamená, že je nepravděpodobné, že by se sám oběsil. Kromě viditelných pohmožděnin měl další, které byly přelepené páskou bez gázy,“ řekla Mazzadi. Policie uvedla, že Torroija byl pronásledován a zadržen poté, co se snažil ukrást auto. Španělská justice de facto otevřela dva případy: jeden kvůli krádeži a další kvůli sebevraždě.

Torroijův kamarád, jenž byl kontaktován rodinou a který viděl tělo, říká, že mu jeden Ital, který byl také součástí hnutí Okupa, potvrdil, že byl argentinský aktivista ošklivě zbit policií. „Chytil ho za krk, aby názorným způsobem předvedl, že ho uškrtili,“ vypráví Ana Sol Torroija. Ani policie, ani nemocnice, ani místní úřady neinformovaly rodinu, čímž zanedbaly nařízení Vídeňské úmluvy o konzulárních vztazích. Teprve minulou sobotu, 14 dní po Torroijově smrti obdržela rodina zprávu neoficiálními cestami.

„Nevěřte tomu, co říká policie,“ řekl Ital rodině argentinského aktivisty předtím, než se rozloučil. Podle Setmanari de Comunicacio Directa (katalánský časopis) se Mossos d’Squadra zúčastnili zadržení a převozu na místní policii. „Jakmile se ve své cele pokusil oběsit na košili, viděli jsme to díky kameře. Policisté se ho pokusili oživit, zatímco volali záchrannou službu,“ sdělil policejní zdroj katalánským novinám.

Mossos d’Squadra jsou zapleteni do dvou ze tří podezřelých úmrtí v posledním roce. Jedním z nich je smrt Mustafy El Marrachki, který se podle policie také oběsil, ale případ je v šetření. Dalších šest případů údajných sebevražd na policejních stanicích a ve věznicích ve Španělsku v roce 2011 je popsáno v poslední zprávě Koordinace prevence a odsouzení mučení, upozorňuje Mazzadi. Pomáhá Torroijově rodině vypracovat několik žádostí pro argentinské velvyslanectví, aby se mohli připojit k žalobě.

„Dostali jsme záznamy a případ je projednáván, zítra velvyslanectví nepochybně rozhodne o žádosti,“ potvrdil nám včera večer zdroj z argentinského ministerstva zahraničních věcí. Torroijovo tělo je v márnici Memora. Podle rodiny bude tělo uvolněno, jestliže se postará o převoz kvůli pohřbu. To by znemožnilo novou pitvu. Poslední podání žaloby vznesl Torroijův nevlastní bratr. Žije ve Španělsku a coby právník představil sebe jako žalobce zastupujícího ve Španělsku narozenou dceru aktivisty. Jeho žádost nebyla ještě zodpovězena.

Torroijovi bylo 41 let. Ve Španělsku žil osm let. Byl otcem dvou dětí. Živil se příležitostnými pracemi, které byly často spojené s ozvučováním koncertů.

Emilio Ruchansky
(31. 7. 2012)

Zdroj:
The death of an Argentinian squatter in Barcelona
Původní španělsky psaný článek vyšel zde: La muerte del argentino okupa

Píšou jinde

Odkazy