Anarchistická federace

VIDEA ze Španělska: protesty a policejní násilí

Ve Španělsku pokračují protesty horníků. Vláda jich ale nedbá, prohlubuje politiku škrtů a do ulic měst a vesnic vysílá policii, která má násilím potlačit odpor obyčejných lidí.

Ve Španělsku pokračují protesty horníků, o kterých jsme před časem informovali ZDE, ZDE a ZDE. To však současnou pravicovou vládu premiéra Mariana Rajoye nechává chladnou, pokračuje ještě urputněji ve své politice škrtů a do ulic měst a vesnic vysílá policejní jednotky, které se snaží nevybíravým násilím potlačit odpor obyčejných Španělů a Španělek.

I když pravice slibovala snížení daní, nyní je zvyšuje – samozřejmě ty, které se nejvíce dotknou obyčejných lidí. Snižuje příspěvky v nezaměstnanosti. Předním zájem vlády je záchrana bank, pro lidi má naopak nachystané utažení opasků a pro ty, kterým se to nelíbí, obušky, slzný plyn, gumové projekty a další vymoženosti policejního arzenálu.

Boj asturijských havířů (anglické titulky)


Boje v hornických vesnicích

Začátkem července propukly nové boje mezi horníky a policií. Bojovně naladění horníci zahájili další vlnu blokád silnic a železnice. Policie na ně zaútočila a následně terorizovala celé hornické vesnice a veškeré jejich obyvatele, včetně žen, dětí a důchodců. Běžné bylo vnikání skupin ozbrojených policistů do obytných domů a vyhrožování obyvatelům, stejně jako střílení do oken. Podle jedné informace použila policie na obyvatele obce Pozo Santiago slzný plyn přímo z helikoptéry. Z daní placení obránci státu a kapitálu si samozřejmě nevysloužili nic jiného než nenávist obyvatel hornických vesnic. Havíři zopakovali své bojové odhodlání, o němž jsme informovali během června.

Protesty a řádění policie ve vesnici Cinera


Boje ve vesnici Polo de Lena


Boje v obci Pozo Sotón (s anglickými titulky)


Marcha Negra

Jednou z nejviditelnějších akcí horníků se bezesporu stal „Černý pochod“, při němž se několik stovek horníků vydalo ze severu země do Madridu, kde sídlí vláda. Cesta jim trvala 19 dní a ušli při ní na 400 kilometrů. Během pochodu se jim dostávalo vřelého, emotivního a hlasitého přijetí ve všech městech a vesnicích, kterými procházeli. 10. července večer přivítalo v Madridu horníky na 150 tisíc lidí.

Santibánez, 26. června 2012


Alcalá, 8. července 2012


Madrid, 10. července 2012


Demonstrace proti škrtům

Následující den po příchodu horníků do Madridu, 11. července, se konala mnohatisícová protivládní demonstrace, jejíž součástí bylo vyjádření solidarity s horníky ze severu země. Havíře, kteří reprezentují militantní podobu boje za svou budoucnost, přivítali také aktivisté Hnutí 15. května (15M), kterému se loni podařilo zaplnit náměstí španělských měst a které se na začátku deklarovalo jako nenásilné.

Policie opět nezklamala a velmi brzo došlo k nevybíravým útokům na demonstranty, mnoha krvavým zraněním a zatýkání. Podle fotografií a záběrů to vypadalo, jako kdyby se policisté zaměřovali zejména na bití žen, ale může jít o pouhé zdání, jelikož drobné ženy s obrovskými stopami po zásazích municí pořádkových jednotek a rozbitými hlavami byly pro reportéry přeci jen největší senzací. Policisté pak naháněli lidi v ulicích, mnozí se museli skrývat v obchodech.

Demonstrace v Madridu




Policejní násilnosti v Madridu










Co dodat? Neoliberální diktatura, jak má být.

Naše strana barikády je daná, stojíme na ní společně s asturijskými horníky, stejně jako se všemi, kteří se stávají objetí kapitalistického systému, který se snaží zachránit za každou cenu. I za cenu fašizace společnosti a policejního terorizování vzpurných vesnic a nespokojených lidí v ulicích. NO PASARAN!

Zdroj:
Diskuse pod článkem Coal mines ignite in Asturias

Související odkazy:
Bitva havířů s policií v Asturii
Boj španělských horníků pokračuje
Dopis od asturijského horníka

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)