Anarchistická federace

Zemřela Elinor Ostromová

Ve věku 78 let zemřela laureátka Nobelovy ceny za ekonomii, která se zabývala kolektivní správou zdrojů.

Přesně před měsícem, ráno 12. června zemřela ve Spojených státech ve věku 78 let na rakovinu Elinor Ostromová, první (a dodnes jediná) žena-laureátka Nobelovy ceny za ekonomii. Tuto cenu obdržela za práci, v níž se potvrzuje efektivnost anarchistických principů.

Ostromová bojovala proti rozšířenému názoru, že kolektivní správa vlastnictví je neefektivní a je nutné ho buď privatizovat, nebo znárodnit. Opírala se o četné výzkumy vodního (rybářského) hospodářství, pastvin, lesů, jezer a vodních nádrží, které jsou pod správou samotných uživatelů. Elinor Ostromová ukázala, že výsledky jsou v mnoha případech mnohem lepší než ty, které byly předpovídány standardními teoriemi. Tvrdila, že sami uživatelé zdrojů mají častěji lépe propracované a efektivní mechanismy přijímání řešení a celkové politiky správy, umožňující i řešení problémů kolektivní činnosti. Současně si Ostromová uvědomovala a nejednou připomínala, že fakt, že se její prací často odůvodňuje požadavek na obhajobu myšlenky decentralizace, je chybným zjednodušením jejích závěrů.

V pojetí Ostromové není záchrana světového hospodářství v jeho globalizaci ani v uctívání soukromého podnikání, ale v rozšíření různých modifikací kolektivních komunit - od komun a vesnic po městečka a družstva. Právě ty se jeví jako nejefektivnější a bezkonfliktní hospodářské subjekty.

Udělení Nobelovy ceny za analýzu ekonomické správy Elinor Ostromové vysvětlila Královská švédská akademie věd tím, že její práce „se zaměřuje především na skryté mechanismy, které přispívají ke spolupráci v lidské společnosti“.

Volba Elinor Ostromové jako držitelky Nobelovy ceny za ekonomii v roce 2009 zvýšila prestiž anarchistické teorie mezi intelektuály. Ostromové práce je často citována v souvislosti se správou společných nebo „společenských“ zdrojů. Objevuje potenciál takových řešení problémů, která neberou v potaz soukromý majetek ani vládní přístupy.

Tato práce je velmi užitečná pro všechny, kdo nevěří, že ve svobodné společnosti má být veškerý majetek soukromý. Navíc má její kniha širší uplatnění - řeší problémy se „společenskými produkty“, s nimiž si nikdy nevědělo rady liberální myšlení.

Je nutné poznamenat, že Elinor Ostromová nebyla v žádném případě anarchistka - podle výsledků jejího výzkumu lze správu kolektivního vlastnictví v závislosti na podmínkách uskutečňovat stejně (a často i více) efektivně než soukromého a veřejného (Ostromová zdůrazňovala závislost na podmínkách fungování). Ovšem v podmínkách naprostého ignorování a popírání schopnosti lidí spravovat vlastní práci je to obrovský krok vpřed.

Elinor Ostromová

Zdroj:
Умерла Элинор Остром

Související odkazy:
Elinor Ostromová, první laureátka Nobelovy ceny za ekonomii, zemřela
Elinor Ostromová: Jak studovat složité sociálně ekologické systémy

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)