Anarchistická federace

Squatting jako inspirace a akce proti evikcím

Další z příběhů o squattingu na jihu Evropy, kde začínají celé rodiny řešit hrozbu bezdomovectví obsazováním prázdných domů. Vedle toho se rozvíjí hnutí proti evikcím.

Přinášíme další z příběhů o squattingu na jihu Evropy, kde začínají celé rodiny řešit hrozbu bezdomovectví obsazováním prázdných domů. V předešlých článcích jsme informovali o Nuova Periferia Polivalente, obsazeném sportovním centru v italské Pise, a o Corrala de la Vecinas la Utopia, novém bytovém komplexu ve španělské Seville, který se stal útočištěm více než 40 rodin.

Corrala 2

V polovině června došlo v Seville k obsazení dalšího domu, poté co lidé napochodovali před místní zastupitelstvo se seznamem požadavků, mezi nimiž nechyběla ani legalizace squattingu. Odtud se následně vydali do centra města a za bílého dne několik z nich vybouralo palicemi zazděný vchod opuštěného domu, zatímco ostatní lidé zablokovali silnici.

Do domu, který byl několik let prázdný, se nastěhovalo pět rodin. Jednalo se o lidi, kteří byli předtím v Corrala de Vecinas la Utopia požádat o pomoc. Squat je ale již plný, a tak se inspirováni tímto projektem sami zorganizovali a obsadili byty v centru. V jejich úsilí jim bylo nápomocno místní Hnutí 15. května (15M).

VIDEO z obsazování domu v Seville:


Solidarita se sousedy

Vedle squattingu je dalším řešením hrozícího bezdomovectví aktivní solidarita a obrana sousedů před vystěhováním z jejich domovů, a to i když je třeba čelit při tom policejnímu násilí.

Následující video přibližuje evikci v Coronil, vesnici v provincii Sevilla ve španělské Andalusii. Juan, otec rodiny, která žije v tomto domě, je nezaměstnaný zedník. Rodina s dvěma dětmi nebyla schopna platit hypotéku, protože přišel o práci. Proběhlo několik pokusů vypudit tuto rodinu z domu, ale na její obranu se vždy postavilo 70 až 100 lidí, kteří vlastními těly bránili soudnímu vystěhování, včetně sousedů, aktivistů 15M a dělníků organizovaných v zemědělských odborech SAT. Na plakátech, které můžete vidět v oknech domů v okolí, stojí: „Vaši sousedé jsou s vámi“. Plačící žena, kterou ostatní drží, je matka rodiny.



Plataforma de Afectados por la Hipoteca

Jednou z iniciativ, která se ve Španělsku rozšířila poté, co hnutí 15M upustilo od obrovských sněmů na náměstích a začalo působit více na lokální úrovni v jednotlivých čtvrtích, je Plataforma de Afectados por la Hipoteca (Platforma pro oběti hypoték, PAH). Nyní tato platforma působí i na mnoha vesnicích, například právě v Andalusii, a tvoří ji vedle aktivistů zejména místní lidé ze sousedství. PAH se od roku 2009 věnuje podpoře lidí, jimž hrozí vystěhování, a organizuje na jednotlivých místech blokády evikcí. Úřady se snaží hnutí kriminalizovat udělováním pokut za bránění soudnímu výkonu a lidé podporující své sousedy čelí často policejnímu násilí (ZDE). Přesto se platformě daří a úspěšně již zabránila desítkám exekucí (ZDE).

Demonstrace PAH proti bankám ve městě Terrassa, 16. 12. 2011


26. června popsal Dannny, jeden z diskutérů na portále libcom.ogr, jak může probíhat taková obrana před vystěhováním: „Právě jsem se vrátil z blokády evikce v Pinos Puente, malé vesnici u města Granada. Byla to větší zábava, než je obvyklé, protože tam byla spousta dětí a lidé, o jejichž dům se jednalo, se jim postarali o něco na zub. Akce probíhala jako obvykle, účastníci se skládali z osob napojených na 15M (některé skupiny 15M se zaměřují přímo na boj proti evikcím) a sousedů, kteří se shromáždili před domem asi hodinu předtím, než mělo dojít k vystěhování, zpívali a povzbuzovali kolemjdoucí, ať se připojí. Řekl bych, že se tu dnes dalo dohromady tak 50 lidí. Právník z banky, nebo co to bylo zač, přivolal policii. Zástupci skupiny na zastavení evikce (z nichž jeden je předák odborů CGT a další dva jsou tuším právníci v oblasti bydlení) promluvili s policií a zástupcem banky, kteří se později rozhodli nepouštět se do vystěhování. Je možné, že se pokusí pro evikci stanovit náhradní termín, ale to není nic, co mohou udělat přes noc, a je možné, že mezitím najde banka s rodinou, které bude radit podpůrná skupina, jiné řešení. Dosud nebyl nikdo, kdo v Granadě kontaktoval skupinu proti evikcím při 15M, úspěšně vystěhován.“

VIDEO z blokády evikce v Granadě ZDE.

Zdroj:
Příspěvky pod článkem Evicted families occupy a building in Seville and call on others to do so

...

...

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)