Anarchistická federace

Report z Antisystemy

Reportáž ze street party, která se konala 12. května v Plzni a tematicky se zaměřila na problematiku dluhu.

Včera, v sobotu 12. května 2012, se konala v Plzni street party nazvaná „Antisystema“. Šlo již o druhou akci uspořádanou v západočeské metropoli pod touto hlavičkou. Ta první proběhla s podtitulem „Pochod nespokojenosti“ 22. října 2011 (více ZDE). Ta včerejší zas nesla podtitul „Život na dluh“ (prohlášení k akci ZDE) a navštívilo jí asi 200 lidí.

Oficiální začátek celé akce byl stanoven na poledne, ale již před dvanáctou bylo v okolí slyšet dunění jednoho ze soundsystémů a pod mostem Generála Pattona se pohybovaly desítky lidí. Obrovská šipka vytvořená z transparentů a dobře viditelná právě z mostu nenechávala nikoho na pochybách, kde se nachází místo konání. Na transparentech stála hesla: „Naše dluhy, jejich zisky“, „Systém proti lidem, lidé proti systému“, „Jen jiný svět je možný“, „Politici, bankéři, táhněte!“...

Soundsystémy pomalu chystaly výzdobu svých vozů. Opodál si zas kapely připravovaly svou aparaturu. Děti se mohly vyřádit v dětském koutku při recyklaci různých věcí. Připravena byla výstava fotografií z animace, která popisuje dlouhý a složitý vývoj planety Země a její následné ničení rukou člověka. K dispozici byl informačně-petiční stánek podporující kampaň za bojkot fotbalového mistrovství Euro 2012 na Ukrajině kvůli hromadnému vyvražďování toulavých zvířat v této zemi (více ZDE). Anarchistické publikace nabízel stánek Československé anarchistické federace. Připravena byla trika, mikiny a samolepky propagující hnutí Anonymous. A nechyběl tu ani stánek plzeňského kolektivu Food not Bombs, který nabízel guláš pro milovníky opravdu ostrých jídel a různé sladkosti z domácí DIY produkce – vše za benefiční příspěvek.

Antisystema

V jednu hodinu utichla hudba a mikrofonu se chopil jeden z pořadatelů, aby přivítal přítomné a sdělil několik věcí organizačního charakteru. Poté přišlo na řadu několik básní od dvou místních tvůrců a následovaly tři proslovy. První se nesl, jak bylo dopředu avizováno, v anarchoprimitivistickém duchu. Začal poselstvím environmentálního charakteru a označil za naději lidi, kteří odmítají konzumní mentalitu a kapitalismus. Kritika podle řečníka ale musí jít dál, a to až ke kritice samotné civilizace. Chyba podle něj není jen v kapitalismu, ale v každém, kdo se v rámci civilizace podílí na degradaci přírody a sebe samého, čehož důsledkem je domestikace našich duší. Na závěr bylo jako řešení navrženo opuštění civilizace a návrat k přírodě se vším všudy.

Antisystema

Po tomto kontroverzním projevu vystoupil zástupce Asociace Alerta, který se ve svém proslovu vrátil k tématu celé akce – životu na dluh. Položil otázku, proč vlastně dluhy vznikají, a uvedl tři možné odpovědi. Předně zmínil, že kapitalismus, v němž jsme nuceni žít, je systém založený již ze své podstaty na nerovnosti. Mnozí se tak ocitají v natolik tíživé situaci, že jsou nuceni se zadlužit. Další příčinou dluhů je kolotoč konzumentství, kdy se kapitalistický systém snaží kvůli zisku vnutit lidem co největší množství zboží. Vedle zisků navíc konzum pomáhá utišovat naštvanost a nespokojenost. No a ty poslední dluhy, i když je neděláme my, právě my musíme splácet. Jsou to dluhy, které vytvářejí banky a politici. Druhotně se nám pak snaží vnutit různé poplatky, jako je školné, poplatky ve zdravotnictví apod. Jediné, co nás může posunout dál, je radikální sociální změna. Být radikální znamená být důslední a nespokojit se s nicneřešícími reformami a kompromisy. Chceme-li dosáhnout našeho cíle – svobodné a samosprávné společnosti, je třeba také mluvit o účinných prostředcích. V boji proti státu a kapitalismu je nejdůležitější napadat jednotlivé instituce a zároveň samotný kapitalistický výrobní proces – stávkami, sabotážemi apod. Abychom se hnuli dál, musíme překračovat mantinely.

Antisystema

Třetí proslov byl spíše jakýmsi zamyšlením, které začínalo konstatováním, kolik procent lidí v České republice není schopno splácet dluhy a kolik lidí je jen v samotné Plzni ohroženo ztrátou domova. Jediní, kdo na tom bohatnou, jsou banky a exekutoři. Stávající systém „je na hovno“. Odcizené žití v odcizeném světě. Jednoho dne se ale systém sesype a až ztratíme vše, pochopíme, co je ve skutečnosti důležité – přátelé, komunita, čistý vzduch, zachovalá příroda...

Antisystema

Po proslovech pokračovala ještě recitace několika básní a na improvizovaném pódiu blíž k řece začaly postupně hrát avizované kapely: Děti chaosu a Biolit. Blíže k Lochotínské ulici svou produkci zas rozbalilo pět soundsystémů. Lidé se bavili podle svého – připravovali karnevalové masky a převleky, kreslili pikety, tančili u soundsystémů, věnovali se dětem, diskutovali, poslouchali kapely, popíjeli... Kolemjdoucí se přicházeli podívat, co se to tu vlastně děje.

Antisystema

Před čtvrtou bylo vše připraveno, aby se mohlo vyrazit do ulic. Byla to také chvíle, kterou si policie vybrala pro své nezbytné obstrukce, a to zejména kvůli úpravě vozů soundsystémů, které nechtěla pustit na silnici. Po dlouhém vyjednávání se nakonec vyšlo se skoro hodinovým zpožděním. Čelo průvodu tvořil transparent „Naše dluhy, jejich zisky“, za ním šlo několik desítek lidí, které následovalo pět soundsystémů, za nimiž se bavili další účastníci akce. Lidé nesli cedule s nápisy „Stop vládě“, „Úrok = lichva“, „Kdo, když ne my?“, „Televize = propaganda“... Na soundsystémech visela hesla jako „Peace is dead“, „Kapitalismus: úspěch několika je dlážděn bídou milionů. Jiný svět je možný! Bojujme za něj!“...

Antisystema

Průvod prošel kolem hlavní pošty, obchodního centra Plaza až k autobusovému nádraží a odtud Husovou zpět směrem do centra. U České národní banky se měla konat zastávka, kde měly zaznít další projevy a odehrát se menší divadelní scénka. To však policie neumožnila. Pokračovalo se tedy k divadlu a po Klatovské k Práci. Na úplném chvostu průvodu, kde tančilo několik lidí za posledním soundsystémem, sebrala mezitím policie dvě dívky. Když se tato informace dostala do čela průvodu, zastavilo se na frekventované křižovatce u Práce s tím, že se účastníci nehnou, dokud zadržené nebudou propuštěny. Následovalo dlouhé vyjednávání s policií. Ta se připravovala na případný zásah, takže během chvíle počet policistů překonal počet účastníků akce, to vše za podpory policejního vrtulníku a „sledovacího vozu Velkého bratra“.

Antisystema

Blokáda hlavní plzeňské dopravní tepny trvala asi půl hodiny. Mezitím zazněly další dva proslovy. První se zaměřil na kritiku pracovních agentur zejména z pohledu vykořisťování zaměstnanců a snižování možnosti účinných stávek na pracovištích. Druhý se věnoval otázce osobního zadlužování, k němuž dochází nejen kvůli nepotřebným věcem, ale i kvůli samotnému přežití. Rodiny s dětmi nevyjdou jen z příjmu rodičů, jak tomu bylo dříve, je potřeba příspěvků od prarodičů a není daleko doba, kdy budou muset jít pracovat i samotné děti.

Antisystema

Dále průvod pokračoval za skandování antikapitalistických hesel v čele po Americké třídě a po nábřeží, až došel na parkoviště u Štruncových sadů. Tady čekal už jeden soundsystém a postupně jich tu zaparkovalo dalších pět, které se účastnily průvodu. Zahrály tu také další kapely – Le Bain De Maid, Drom a Hippy Hou. Na závěrečnou část, po skončení fotbalového zápasu Liberec – Plzeň, na Antisystemu dorazilo ještě několik desítek lidí, kteří nebyli v průvodu. Přišlo i několik bezdomovců a nechyběli ani Romové. Antisystema byla nahlášená do deseti večer, na což dohlížela policie agilně už s půlhodinovým předstihem. Akce byla zakončena úklidem prostranství a odvozem tříděného odpadu. Poté následovala afterparty ve dvou plzeňských klubech.

Antisystema

Druhá Antisystema splnila svá očekávání – přinesla do ulic města zábavu, na níž se může aktivně podílet každý, kdo má zájem. Zároveň spojila tuto zábavu s poselstvím, které je nadmíru aktuální, a měla jasný antikapitalistický rozměr. Prohloubila kontakty jak na subkulturní scéně, tak mezi místními aktivisty. Pro někoho byl počet účastníků vzhledem k tomu, že šlo především o lokální akci, uspokojivý, jiní očekávali větší účast. Ta však byla ovlivněna dvěma faktory. Zaprvé celý týden padala varování o silném poklesu teplot a deštivém počasí a je jasné, že mnohým se s takovou prognózou do ulic nebo na výlet nechtělo. Nic tak dramatického se ale nakonec nekonalo, teplota byla snesitelná a během celé akce ani nekáplo. Druhým faktorem, který ovlivnil účast, byl bezesporu důležitý ligový zápas mezi Libercem a Plzní, který sledovali i ti, kteří jinak na fotbal nekoukají. Někteří účastníci se proto zdrželi jen do začátku zápasu, nebo naopak dorazili až po něm. Samotného pochodu se tedy účastnila jen zhruba stovka lidí.

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

Antisystema

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)