Anarchistická federace

Edice poezie: Cruor Bestia

V Nakladatelství ČSAF vyšla další sbírka básní Miroslava Sosoie.

Nakladatelství Československé anarchistické federace vydalo druhý svazek edice Poezie. Stejně jako verše toho prvního, jsou i tyto dílem mladého poety Miroslava Sosoie, který je mimo jiné znám svými recitacemi na protestních akcích či při promítacích a diskusních večerech.

Jeho přítel Tomáš Raiz napsal do předmluvy ke sbírce následující slova:
„Mírova poetická vystoupení ve mně vždy vyvolají zvláštní emocionální rozpoložení. Vím totiž, že jsem svědkem vystoupení s elektrizující vypjatou emocionalitou, která vychází z básníkovy touhy být a zůstat pravdivý za jakýchkoli okolností. Je to snaha zůstat pravdivý, i když to není hezké. Sleduji tak odvahu člověka, který se pompézně přiznává ke svým démonům. Hlasitě a okázale se přiznává ke své nedokonalosti. Před publikem strhává svoji masku přetvářky a zvysoka tak kašle na lež mezi námi. Není v tom však nic odporného. Je to spíše šok. Pachuť pravdy o nás, kterou nemůžeme polknout. Ale tato pravda, ač je sebetěžší, není odporná. Je to svého druhu zvláštní dar básníka učinit z odpuzujících výjevů a mučivých existenčních otázek něco krásného. Tento jeho dar mne unáší do světů za zrcadlem, kde hovno voní a smrt je krásná. Zorným úhlem básníka pronikám do světa podivných schizofrenních a psychedelických perspektiv, a v okamžicích té elektrizující vypjatosti shledávám, že je v tomto pohledu cosi božského. Jakási alegorie života pozorovaná z kosmických výšin a přitom tak bezprostřední a mučivá. Psát o drogách, děvkách, lži a zlu mezi námi s touhou žít pro lásku a pravdu. Toto shledávám v Mírových básních. Surrealistický klíč k duši člověka s nezlomnou vůlí žít hluboce a naplno. S Mírovou básní na rtech mám chuť tančit na hrobech svých nepřátel... Je to šílené a osvobozující. Za jeho tvorbu a i za něj děkuji. Přeji vše dobré na cestách světy, kterými Vás tento básník provede.“

Rozsah 76 stran; cena 55 Kč.
Sbírka je doplněna sugestivními fotografiemi Davida Těšínského.

Sbírku Cruor Bestia bude možné objednat na e-mailu csaf[a]csaf.cz nebo zakoupit v obchodech:
Salé (Orebitská 14, Praha 3 - Žižkov),
Rekomando (Trojanova 9, Praha 2),
Antikvariát Černý pes (Sedláčkova 20, Plzeň)

K dostání by měla být také během plzeňské street party Antisystema 12. května a na dalších akcích a literárních podnicích, kde bude Míra vystupovat.
Verze pro tisk 3.5.2012 Nakladatelství ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)