Anarchistická federace

Sobotní besedy v Crossu

Pozvánka na přednášky a diskuse, které se budou konat v sobotu 28. 4. v rámci prvomájových akčních dnů v pražském klubu Cross.

Přinášíme pozvánku na přednášky a diskuse, které se budou v sobotu 28. dubna konat v rámci prvomájových akčních dnů v pražském klubu Cross. Dvě z nich pro vás připravila také Československá anarchistická federace (ČSAF).

V několika předchozích letech jsme si zvykli na MayDay festival, který pořádala na Císařské louce v Praze Antifašistická akce. Festival byl příjemnou kombinací hudební produkce, přednášek, diskusí, dister, workshopů, veganského občerstvení a různé zábavy. V tomto roce bylo od festivalu v jeden den a na jednom místě upuštěno a namísto něj jsou pořádány prvomájové akční dny. Ty se budou odehrávat v Praze na různých místech a v různou dobu, a to od pátku 27. dubna až do úterý 1. května, kdy vyvrcholí demonstrací „Miřme na správné cíle!“ (od 13.00 na náměstí Republiky). Samotné demonstraci bude předcházet anarchistické setkání na Střeleckém ostrově, které začne v 11.00 a bude zakončeno společným odchodem na demonstraci (více ZDE).

Nyní bychom vás chtěli pozvat na jednu část akčních dnů, která proběhne během soboty 28. dubna 2012 v klubu Cross, který najdete v Praze 7 v ulici Plynární 23 (kousek od stanice metra Nádraží Holešovice).

Sobotní besedy v Crossu

horní stage:
14.00 – 16.00 … Únorové studentské protesty
16.00 – 18.00 … Hledání anarchistické politiky
18.00 – 20.00 … Hnutí samosprávných podniků v Argentině

dolní stage:
18.00 – 20.00 … Krize jako systém vládnutí

kavárna:
14.00 – 15.30 … Krize: její povaha, její role, její geneze a mýty o ní
15.30 – 17.30 … Příklad Řecka
17.30 – 19.30 … Reformy, protesty, politika, centralita pracovišť
19.30 – 22.00 … volná diskuse

Únorové studentské protesty
Přednáška zhodnotí průběh a formu studentských protestů, které proběhly v únoru proti ministerskému návrhu reformy vysokého školství. V diskusi chce otevřít především otázku potenciálu studentského aktivismu v kontextu zdejší oportunní společnosti.
Československá anarchistická federace
(Cross – horní stage, 14.00 – 16.00)


Hledání anarchistické politiky
Současné české anarchistické hnutí hledá samo sebe. Tápe zejména v definování své praktické politiky, která by vycházela z kontextu nálady ve společnosti, vlastních možností a uceleným způsobem předložených cílů. Odpovědi se v teoretické i praktické rovině snaží hledat členové a členky Československé anarchistické federace. S probíhající diskusí a návrhem, jak by mohla anarchistická politika dnešních dnů vypadat, vás seznámí jeden z nich.
Československá anarchistická federace
(Cross – horní stage, 16.00 – 18.00)


Hnutí samosprávných podniků v Argentině
Státní bankrot, rozmlácené banky a pět změn v prezidentském křesle ve dvou týdnech. Argentinská ekonomická, politická a sociální krize vrcholící v roce 2001 nevyústila v obviňování menšin a další plnění doporučení mezinárodních finančních institucí, ale spíš se zapsala jako klíčový okamžik ve vývoji zajímavých sociálních hnutí a nových typů organizace a kooperace. Samosprávné podniky dodnes tvoří živé sociální hnutí, které ukazuje, že je možné začít z bankrotu a fungovat bez šéfů. Jak se to podnikům daří? Jak se s nimi obnovený systém vypořádal a jak se ony vypořádaly s ním? A do jaké míry tyto podniky představují alternativu kapitalismu?
(Cross – horní stage, 18.00 – 20.00)

Krize jako systém vládnutí
Zahraniční příklady neoliberálních útoků na veřejný sektor.
Markéta Vinkelhoferová, PhDr. Jaroslav Fiala (ÚPOL)
(Cross – dolní stage, 18.00 – 20.00)


Krize: její povaha, její role, její geneze a mýty o ní
Podíváme se na vývoj od sub-prime krize až po současnou fiskální krizi. Probereme obecně roli krize v kapitalismu a rozbijeme pár mýtů: Je krize znamením toho, že se kapitalismus otřásá v základech? Nebo aspoň toho, že v něm už nic už není jako dřív a „všemocné zlo financí“ se jako nepřítel „reálné ekonomiky“ vymklo z kloubů? Mohou za krizi nenasytní finančníci a chamtiví bankéři? K tomu všemu si vezmeme na pomoc Marxe.
Kolektivně proti kapitálu
(Cross – kavárna, 14.00 – 15.30)


Příklad Řecka
Připomeneme si, jak se Řecko do všeho namočilo a čemu teď čelí.
Kolektivně proti kapitálu
(Cross – kavárna, 15.30 – 17.30)


Reformy, protesty, politika, centralita pracovišť
Máme za sebou další velký protest, za necelé dva roky vládnutí si však vláda prosadila, co chtěla. Jaké jsou limity protestů posazených na odborové a občanské základně, které nedočkavě vyhlížejí předčasné volby? Jakou politiku můžeme proti té parlamentní i mimoparlamentní postavit? A jak se to vše týká pracovišť?
Kolektivně proti kapitálu
(Cross – kavárna, 17.30 – 19.30)


Distra

Na místě budou k dispozici také distribuce pořádajících a zúčastněných skupin.

ČSAF se bude prezentovat anarchistickou revue Existence, dětským časopisem Klíčení a publikacemi ze svého nakladatelství, především pak brožurami Okupační kuchařka a Hranice aktivismu.

Skupina Kolektivně proti kapitálu představí svůj list Třídní kniha a brožury, které vydává, včetně dvou nových – o krizi a loňských událostech v Egyptě.

K dostání bude také nové číslo Akce!, časopisu Antifašistické akce.

Těm, kterým se zdají přednášky a diskuse jako poněkud nudný způsob trávení sobotního odpoledne, doporučujeme navštívit Anarchistický jarmark, kde také naleznou výše zmíněné tiskoviny a mnohem více, včetně publikací nakladatelství AK Press.

Kompletní program prvomájových akčních dnů najdete na webu 1maj.cz.

leták

Píšou jinde

Odkazy