Anarchistická federace

A3: V bludném kruhu korporátní demokracie

Dubnové číslo nástěnných novin A3 je koncipováno jako pozvánka na anarchistickou prvomájovou demonstraci. Stahujte, tiskněte, lepte!

Aktuální události v politické aréně málem vedly k pádu vládní koalice, která se honosně nazvala „vládou rozpočtové odpovědnosti“, a následnému vyhlášení předčasných voleb. Již několik let se ukazuje, že jsou asociální reformy zaváděné v duchu neoliberální agendy pouhým povrchovým problémem. Požadavek jejich zastavení či zrušení je nedostačující.

Nečasův kabinet neohrožují protesty nespokojených lidí a opozice už vůbec ne. Po celou dobu jeho existence ho ohrožují recidivní korupční aféry. Problém tedy nevězí pouze v asociálních reformách, ale také v politickém systému, jenž předstírá existenci jakýchsi lidských vzorů, rodilých vůdců, autorit, které nepodléhají korupci, když se ujmou funkce. Stále více lidí naštěstí zjišťuje, že svěření moci do rukou nějaké elity není dobrý nápad, jelikož nikdo není perfektní. Stěží lze ještě věřit tomu, že existuje zastupitel, na kterého nepůsobí korupční vliv hierarchie, privilegií a moci. Každý má svou cenu. Zájmy korporací a velkého byznysu stojí proti zájmům společnosti. Přejí si levné flexibilní lidské a přírodní zdroje. Přejí si maximální zisk a aby ho dosáhly, rády sem tam zpříjemní zákonodárcům život – vždyť funkce politika či političky může mít krátké trvání a kdo by pohrdal jistým místem v představenstvu renomované firmy?

K čemu je nám pád vlády a vyhlášení předčasných voleb, když jádro problému zůstane nedotčené? Naše úsilí je třeba směřovat k samotnému zpochybnění parlamentního a kapitalistického systému, které lze se svobodou spojovat pouze s obří dávkou sebezapření. Anarchisté jdou s kritikou současného stavu opravdu hluboko. Za vznikem parlamentu a státu nevidí emancipační snahy, ale spíše převzetí represivní moci, jež bylo výsledkem porážky monarchů tehdy nově vznikající třídou kapitalistů. Ta si postupně vybudovala silný stát, vylučující masovou společnost z politického života prostřednictvím osvědčené taktiky cukru a biče. Neomezená koncentrace vlastnictví se tak stala základním právem, od něhož se odvíjejí práva ostatní. Množství nahromaděného majetku je ukazatelem úspěchu a schopností. Z těchto a dalších důvodů jsou rozhodovací procesy doménou nejbohatších.

Pokud vám současná situace není lhostejná, můžete se spolu s námi realizovat při akčních dnech, vyhlášených antiautoritářskými skupinami a jednotlivci. Začnou 27. dubna a vyvrcholí 1. května demonstrací, jejíž motto zní: „Miřme na správné cíle!“ Antifašistická akce ve své výzvě uvádí: „Přišel čas naši práci, nasazení a myšlenky, dokládající zbytečnost autorit a nesmyslnost útlaku na etnických či sociálních základech, přenést do ulic, do centra města, mezi ty, kteří se k nám zatím nepřidali.“ Demonstrace začíná od 13.00 v Praze na náměstí Republiky a chce „poukázat na ty, kdo skutečně stojí za chudnutím mas, bohatnutím elit, přesouváním pozornosti od skutečných viníků k obětním beránkům, rozsévání sociální a etnické nenávisti“. Veškeré informace k akčním dnům najdete na webové stránce 1maj.cz.

Nenapadáme neoliberální vládu, napadáme všechny vlády a celý systém způsobující třídní rozdělení. Kapitalismus funguje na podmanění většinové společnosti prostřednictvím nerovného přerozdělování potřeb, ovládáním přírodních zdrojů a lidské práce. Chceme se svobodně podílet na rozhodnutích a spravovat věci, které se nás týkají. Svobodně pracovat a podílet se na přerozdělování výsledků našeho úsilí. Směřujme hněv do jádra režimu, jenž pošlapává naše práva!

A3 (duben 2012) ke stažení ZDE
Stahujte, tiskněte, lepte!

1.máj

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)