Anarchistická federace

Proti náckům v Jihlavě

Report z demonstrace "Jihlava blokuje" proti pochodu neonacistů Jihlavou.

V Jihlavě se v úterý 18. února 2012 uskutečnil pochod Dělnické mládeže (DM) na podporu Srbského státu. Na tuto událost se rozhodli zareagovat i tamní antifašisté a antifašistky, kteří zorganizovali blokádu, aby zamezili neonacistům a neonacistkám pochodovat centrem jejich města.

Od 13. hodiny se neonacisti a neonacistky začali sjíždět na jihlavské autobusové nádraží, kde měli stanovený sraz a začátek svého pochodu. Policie kontrolovala všechny přítomné a každého, kdo se chtěl na nádraží dostat. Když se kolem čtrnácté hodiny průvod DM vydal na pochod, čítal necelých 50 lidí a po celé trase potkával pobouřené a rozhořčené obyvatele, kteří dávali hlasitě najevo svou nevoli s přítomností neonacistů/ek a jejich představitele Tomáše Vandase v Jihlavě.

Okolo 14. hodiny se také poblíž náměstí Svobody na výzvu aktivity Jihlava blokuje shromáždilo cca 200-300 odpůrců neonacistického pochodu - mladí lidé, studenti/ky, místní Romové i starší obyvatelé/ky města - s cílem skřížit naplánovanou trasu pochodu DM a zabránit neonacistům/kám projít dál. Než však shromáždění dosáhlo výhodné pozice na křižovatce Havlíčkovy a Fritzovy ulice, povedlo se policejním těžkooděncům neprodyšně uzavřít většinu účastníků v jedné z úzkých ulic na trase plánovaného průvodu a pochod DM odklonit do jinou cestou.

Přítomní lidé rozvinuli po stranách transparenty s hesly jako „Náckové z ulic pryč!“, „Neonacismu se neustupuje“ nebo „Fašismus zvítězí, pokud nenarazí na odpor!“, na místě taky bylo větší množství piketů s protirasistickými („Rasismus není řešení, ale problém“) a protineonacistickými („Řekni ne náckům“, „Bílá hrdost, černé svědomí“ či „I sněhuláci nesnáší nácky“) hesly nebo s různými variacemi symbolu kampaně Good Night White Pride.

Po 17. hodině, kdy byl pochod DM rozpuštěn a většina zúčastněných se rozprchla auty pryč z města, začala policie postupně pouštět účastníky/ce blokády z místa - samozřejmě s nasazením masivního lustrování a dokumentování všech zúčastněných.

Pro pořadatele pochodu DM musela být velmi nízká účast "skalných" a nulová odezva od místních lidí hořkým zklamáním. Naopak je velice pozitivní, kolik lidí se zúčastnilo blokády jejich pochodu, přičemž to nebyli pouze aktivisté/ky či lidé ze subkultur, ale i místní rozličného věku. Ke skoro třem stovkám lidí na blokádě je potřeba připočíst několik desítek těch, kteří se na ni díky policii vůbec nedostali.

Poznámka na závěr:
Podle informací Jihlavského deníku předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, který akci pojal především jako autogramiádu své knihy, ve svém projevu řekl, že Jihlava je díky pochodu DM nejbezpečnější město, protože jsou na každém rohu policisté. Takhle by to prý vypadalo, kdyby DSSS v zemi vládla. Takže až zas někde budou náckové vyřvávat „Policejní stát!“, víme aspoň díky Vandasovi zcela přesně, co tím doopravdy myslí.

Transparent, který v sobotu vítal nácky v Jihlavě na příjezdu z dálnice:
Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport

Dělnická mládež a jejich sympatizanti, snažící se zaujmout obyvatelstvo Jihlavy:
Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport

Pokus o blokádu neonacistického pochodu:
Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport

Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport

Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport

Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport

Jihlava blokuje 18.2.2012 - fotoreport


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)