Anarchistická federace

Stávka ve firmě ABB – výzva k solidaritě

Zaměstnanci firmy ABB ve španělské Córdobě jsou ve stávce. Pomohla by jim mezinárodní podpora. Zapojte se! (Přidán leták.)

Od 28. listopadu 2011 jsou zaměstnanci firmy ABB (Asea Brown Boveri) ve španělské Córdobě v neomezené stávce, kterou vyhlásil anarchosyndikalistický svaz CNT a odbory CGT.

Cílem je zachování pracovních míst po vypršení smlouvy se zprostředkovatelskou firmou EULEN, která poskytuje pracovníky ABB, jakož i zastavení porušování předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví. Stávka probíhá formou stanového kempu před branami továrny a pracující jsou připraveni strávit svátku bojem za svá pracovní místa. Mají k dispozici elektřinu a přístřešek, kde tráví chladné prosincové noci. Podpořit je můžete několika způsoby i na Slovensku a v Česku.

Propojení mezi ABB, EULEN a EUROCEN (Adecco)

CNT-Córdoba má odborovou skupinu v Eule již více než dva roky a je mimořádně aktivní právě ve společnosti ABB. Členové CNT usilují o lepší pracovní podmínky, dodržování kolektivní smlouvy přijaté ABB pro všechny zaměstnance (momentálně mají outsourcovaní pracovníci nižší platy a horší pracovní podmínky než kmenoví zaměstnanci) a pracovní smlouvy, které by jim umožnily pracovat přímo pro ABB bez zprostředkovatelských firem. Doposud měli úspěch v soudních sporech i použitím přímých akcí. Dosáhli například znovuzaměstnání delegáta svazu, znovuzaměstnání propuštěných pracovníků, kompenzaci za nelegální propuštění pracovníka se smlouvou na dočasné poskytování služeb, když neuspěl pokus o jeho znovuzaměstnání atd. (Informace o jednom z úspěchů naleznete v článku „CNT-Córdoba dosiahla zmenu kolektívnej zmluvy a znovuzamestnanie kolegu“.)

ABB ve spolupráci s EULEN usiluje nesmyslně využít článek 6.7 usnesení 17/1977, který upravuje právo na stávku, a přimět pracujících nastoupit do práce. Zaměstnanci proti tomu podali žalobu na pracovní soud. ABB používá i jiné metody, jak minimalizovat následky stávky, a demoralizuje zaměstnance – brání stávkovému výboru ve vstupu do prostor firmy a podporuje stávkokazectví zaměstnáváním jiných pracovníků.

EULEN prodává (outsourcuje) lidi, kteří pro ABB pracují v oblasti údržby a bezpečnosti. Smlouva s ABB však do konce roku vyprší a ABB ji nechce obnovit. Namísto toho se firma obrátila na EUROCEN – zprostředkovatelskou firmu, která je součástí skupiny Adecco Group specializující se na logistiku. Firma se netají záměrem skoncovat s přítomností CNT v podniku.

CNT

Mezinárodní solidarita

Stávku v Córdobě podpořilo na dvou demonstracích v prosinci 300 a 450 lidí a podpůrné akce se uskutečnily například v Madridu, Zaragoze, Sant Quirze del Vallès, Mirandě de Ebro, Seville atd.

Několik sekcí Mezinárodní asociace pracujících (MAP) se připojilo k solidární akcím. Některé uskutečnily protesty před pobočkami ABB, jiné poslaly protestní faxy do španělské centrály (například i Priama akcia). Sekce MAP připravují na nadcházející dny další mezinárodní protestní aktivity.

Sekretariát MAP navíc v krátkém čase pošle 34 rodinám stávkujících finanční podporu, protože stávka je náročná nejen psychicky a morálně, ale odráží se i na ekonomické situaci lidí.

CNT

Podpořte stávkující aktivitami na Slovensku a v Česku

Vzhledem k propojenost jednotlivých firem se dá podpora vyjádřit více způsoby – návštěvou pobočky, e-mailem či faxem. Jednat však třeba velmi rychle, aby spor byl vyřešen do konce roku.

Vzor protestního dopisu / e-mailu / faxu pro jednotlivce + překlad
Vzor protestního dopisu / e-mailu / faxu pro skupinu + překlad

Protestní dopis můžete odevzdat v pobočce ABB v těchto městech:
SR: Bratislava, Trnava, Žilina, Banská Bystrica, Košice
ČR: Brno, Jablonec nad Nisou, Most, Ostrava, Plzeň, Praha, Teplice, Trutnov

Seznam poboček s adresami:
SR: http://www.abb.sk/cawp/skabb101/5ffab2bc5536736ec1256c8d00318ece.aspx
ČR: http://www.abb.cz/references/default.aspx?db=db/db0004/db001502&c=fad7ff46083b11d8c12575d80038e79b&att=Country&value=Czech%20Republic

ADECCO působí v těchto městech:
SR: Bratislava, Trnava, Žilina, Námestovo, Košice
ČR: Praha, Plzeň, Brno, Ostrava, Ústí nad Labem, Rakovník, Žebrák, Rokycany, Písek, České Budějovice, Hradec Králové, Kolín, Olomouc

Seznam poboček s adresami:
SR: http://www.adecco.sk/kontakty
ČR: http://www.adecco.cz/MapaPobocek.html

Pár doporučení při předávání protestního dopisu na pobočce:
* nejlepší je, pokud pobočku navštíví alespoň dva lidé (je důležité, aby byli dostatečně informováni o sporu), ačkoli předat protestní dopis zvládne i jeden,
* dejte si zavolat vedoucí osobu na pobočce,
* nemusíte vysvětlovat více, než je uvedeno v článku na webu a v protestní listu, diskusí se problém nevyřeší,
* když odevzdáte dopis, žádejte, aby pobočka o vaší návštěvě informovala centrálu ve Španělsku,
* vůbec se nenechte odradit tím, když vám budou tvrdit, že oni nejsou odpovědní za činnost jiné pobočky ABB nebo Adecco – základ je ukázat, že víte o řízení firmy používající stejné jméno a myslíte si, že je důležité vystupovat vůči takovým praktikám ve všech pobočkách firmy,
* dejte nám vědět o své aktivitě (i o poslání dopisu a faxu) – budeme rádi, pokud nám o tom napíšete, abychom mohli info postoupit stávkujícím zaměstnancům.

CNT zdůrazňují, že protestní aktivity ovlivňují podnikatelskou činnost ABB i Adecco a vyvíjejí potřebný nátlak, který může přispět k úspěšnému ukončení sporu.

Pokud se chcete zapojit nebo máte nějaké otázky, ozvěte se nám co nejdříve na některý z kontaktů uvedených ZDE.

Priama akcia

Další informace:
Web CNT Cordoba

CNT

AKTUALIZACE:

K výzvě jsme vytvořili nově také leták, který můžete použít při akcích solidarity se stávkujícími dělníky.
Ke stažení ZDE.

Aktualizácia na priamaakcia.sk:
1) faxové čísla na centrálu ABB v Švajčiarsku a Španielsku,
2) e-mail formuláre s vzormi pre jednoduchšie vyjadrenie solidarity adresované ABB a Adecco (v slovenčine, češtine a angličtine),
3) facebook profil ABB.

leták
Verze pro tisk 18.12.2011 Priama akcia

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy