Anarchistická federace

Protest proti rasismu a sociálnímu vyloučení

Protirasistická demonstrace z 1. října očima jejího aktivního účastníka.

Na sobotu 1. října byla naplánovaná demonstrace skupin Alerta, Iniciativa Ne rasismu a Skutečná demokracie teď! - Praha, a to za účelem protestu proti současnému řešení problémů na severu Čech. (Prohlášení k akci naleznete v pozvánce ZDE.)

Dorážím na místo, na Palackého náměstí, těsně před 13. hodinou. Ve stínu tu už posedává tak třicet lidí. Organizátoři začínají stavět stánek a po stromech se rozvěšují transparenty. Zhruba po tři čtvrtě hodině se opravdu začíná, čtou se projevy pořádajících skupin a dává se také prostor promluvit komukoliv ze zúčastněných, takže se za megafonem vystřídá několik lidí s různými názory na danou problematiku.

Chvíli před třetí hodinou odpolední se na místě nachází zhruba devadesát lidí, načež doráží protiromská výprava z Varnsdorfu, která do Prahy dorazila objednaným autobusem. Začíná výměna názorů, někdy mírná, mnohem častěji však poněkud ukřičená, stále však nenásilná. Po třetí hodině se varnsdorfští v čele se známým podvodníkem Kohoutem přesouvají do horní části náměstí před budovu ministerstva zdravotnictví a jejich počet narůstá o příchozí z Prahy a dalších míst. Dál se diskutuje, ale také skanduje. Obzvlášť humorné byly okamžiky, když naše strana křičela „Kdo vás bije? Kdo vás bije?“ a protistrana odpovídala „Policie, policie!“, načež jim v odpověď zaznělo „To nás taky! To nás taky!“.

Nakonec počet účastníků protiromské akce činí něco málo přes sto lidí, z čehož asi třicítka jsou členové a členky DSSS (se kterými ale varnsdorfští demonstranti při jiných vyjádřeních nechtějí mít údajně nic společného) a nebezpečně se tvářící (nikoli tak působící) náctiletí neonacisté. Půl hodiny se marně snaží nahodit elektrocentrálu, takže projevy se budou nakonec číst s pomocí megafonu. V tu chvíli už nás od sebe oddělí skupina policajtů, takže kdokoliv si chce poslechnout projevy, musí náměstí obejít.

Praha, 1.10.2011

První, co zaslechnu, je projev Kotába z DSSS začínající oblíbeným evergreenem o „alternativní mládeži pod vlivem omamných prostředků“. Pár lidí jde do davu rozdávat letáky, jeden z aktivistů si ovšem kvůli své popularitě musí hrát s policajty na kočku a na myš. Chodí zde také dvojice s bíle namalovanými tvářemi a rozdává vtipný dotazník o řešení „romské otázky“ (na internetu bude určitě v nejbližší době).

Po skončení projevů se shromáždění vydává na neohlášený pochod k Úřadu vlády. Díky pochybné výmluvě velitele zásahu však musí jít přes okolní ulice, které ale mají zamluvené účastníci protidemonstrace. Pár metrů jdou obě skupiny promíchaně, my se ale na začátku Palackého mostu oddělujeme a přemýšlíme co dál. Kohoutovci pokračují pomalu po mostě, naše skupina zhruba padesáti lidí se vydává po pravé straně nábřeží k Jiráskově mostu, kde jim chceme nadběhnout. Při přecházení mostu před nás ovšem vyskáčou policejní těžkooděnci a zablokují nám průchod. Chvíli se s nimi dohadujeme, ale jako obvykle to nemá význam. Obracíme se proto zpátky a rozhodneme se vydat po menších skupinkách před Úřad vlády. Následuje přesun všemi možnými způsoby, vše připomíná šílené závody okořeněné zmatenými policisty. Několik lidí na kolech se také pokouší blokovat průvod kohoutovců leháním si na zem.

Praha, 1.10.2011

Scházíme se všichni se značným předstihem před Úřadem vlády a s množstvím piketů čekáme. Kolem jsou čtyři dodávky těžkooděnců a množství nesmírně nenápadných policajtů v civilu. Dorážejí kohoutovci a znova začíná překřikování se s pomocí megafonů i bez nich. Z naší strany hodně zaznívá, že se musíme spojit proti vládě, že prvotní příčiny jsou ve fungování systému, že nejsme primárně proti nim, ale že nám vadí jejich dosavadní způsob řešení. U megafonu se střídá pár lidí a jediná provolávání, na kterých se shodou obě strany, jsou „Práci pro Romy!“ a „Nečasi, vypadni!“. Po tomto dlouhotrvajícím „battlu“, kde už chyběl jenom breakdance, se kohoutovci přesouvají o kus dál a čekají na svůj autobus. Naše skupinka se tedy vydává poza Úřad vlády a rozchází se.

Ze samotné protidemonstrace mám jednoznačně dobrý pocit. Když si ovšem uvědomím, jak to celé může skončit, běhá mi mráz po zádech. Je důležité si uvědomit, že na severu Čech je spousta lidí zoufalých a cítí se osamoceni a nevyslyšeni. Takovýchto nálad se dříve či později chytnou neonacisté či manipulátoři, jako je Kohout. A jelikož se zdá, že jsou ti jediní, co naslouchají a k tomu nabízejí jednoduchá a líbivá řešení, je jasné, že mají velkou podporu některých místních obyvatel. Naším úkolem a úkolem těchto shromáždění by mělo být důsledné poukazování na to, že jsme na stejné lodi a že skutečné příčiny musíme hledat v systému samotném. Je předem jasné, že tvrdohlavé rasisty a rasistky už nepřesvědčíme. Stále je tady ale mnoho lidí, kteří „zhnědnou“ také, pokud opravdu uvěří, že problém je „dole“ a nikoli „nahoře“. Je to ovšem běh na dlouhou trať.

Praha, 1.10.2011

Praha, 1.10.2011

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)