Anarchistická federace

Vyšla nová brožura "Práce"

Srozumitelná analýza ideologie práce; Argumenty proti systému práce; Vzdor na pracovišti; Práce ve svobodné společnosti; Strategické lekce z Latinské Ameriky; Samospráva pracujících v Argentině

Nemůžeme bez ní být a přesto ji nenávidíme. Lidská práce, činnost nutná k našemu přežití, ale i kreativní vyjádření každého jedince, se stala prostředkem k útlaku snad každé nesvobodné společnosti. Císař, diktátor, nebo vládnoucí třída, která si nedokáže přivlastnit práci mas zůstává bezmocná. Proto je lidem po tisíciletí vnucován režim, který jim jde proti srsti, ať už se tak děje skrze ideologické nastavení hodnot, občanský zákoník nebo hrubou sílu.

Brožura Práce přináší stručnou a srozumitelnou analýzu ideologie práce. Najdete v ní argumenty proti systému práce, tak jak je nastavený dnes. Obsahuje příklady vzdorů na pracovištích stejně tak nástin principů, na kterých by měla fungovat práce ve svobodné společnosti. Převážná část brožury obsahuje překlad textu od člena naší sesterské organizace Anarchist Federation Britain, který je zajímavým pohledem na vývoj ideologie práce. Vyjadřuje emoce, které v nás zanechává každodenní rutina. Zabývá se důležitými historickými posuny oboru, ze kterého se postupně transformovala „věda“ brilantně kombinující ekonomické zájmy s nejnovějšími psychologickými poznatky – jedná se o řízení lidských zdrojů.

Pro tuto „vědu“ je pracující člověk pouhou číselnou položkou v seznamu. Není však položkou bez pocitů, potřeb či tužeb, i ty jsou personalisty studovány, utvářeny a ve výsledku musí také vyhovovat kritériím úspěšného týmu a směřovat k prosperitě firmy. Obor řízení lidských zdrojů studuje lidské počínání na pracovišti a manažerům a personalistům radí, jak ovládat, manipulovat, zvyšovat produktivitu respektive zisk pro majitele. Z výše popsaného bychom takový obor mohli parafrázovat jako řízení lidských strojů.

Pro moderní personalisty nepředstavuje největší nebezpečí nekvalifikovaný pracovník, neznalý svého oboru, ale schopný kvalifikovaný zaměstnanec, který si je vědom svých práv a potřeb. Takový je označován za „nepříznivého“ a představuje „největší hrozbu pro fungování týmu“ (rozuměj navyšování zisku majitele firmy). Ostatní lidé je totiž uznávají pro jejich schopnosti, což může znamenat, že se stanou špatnými vzory. Dělením zaměstnanců na „nepříznivé“ a „příznivé“ pak vytvářejí „pyramidu kvality lidských potenciálů“, důležitou pro další psychologickou práci s lidskými stroji.

Brožura Práce dále obsahuje dvě přílohy. Texty Marie Trigony (Odpor a samospráva pracujících: strategické lekce z Latinské Ameriky) a José Antonia Gutiérreze (Pracující bez šéfů – samospráva pracujících v Argentině) přinášejí rozdílné úhly pohledů, jak přistupovat k samosprávným projektům v Argentině, které bezpochyby přinesly celému světu minimálně jedno velké poselství: lidé si sami dokáží organizovat svou práci na zcela rovnostářských principech a tuto organizaci zvládají lépe, než jejich šéfové.

Brožura má barevnou obálku a 46 stran formátu A5. Za cenu 35 Kč si ji můžete objednat na e-mailu distro[a]csaf.cz. Přivítáme, když se rozhodnete objednat víc kusů a pomůžete s její distribucí ve vašem okolí, například spolu a anarchistickou revue Existence, zpravodajem Zdola a nástěnnými novinami A3. Brožuru si také můžete stáhnout ZDE a šířit za cenu tisku.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)