Anarchistická federace

Kolik je? Čas vyrazit!

Řecká náměstí se plní po vzoru těch Španělských. Přinášíme stručné přiblížení prvního dne.

V Řecku vyšly v úterý 25. května 2011 do ulic tisícovky lidí, aby vyjádřily svou nespokojenost s krizí a úspornými opatřeními, které jim ordinuje vláda. „Ať politici táhnou!“ znělo řeckými náměstími – stejně jako těmi španělskými celou druhou polovinu května.

Právě události ve Španělsku vlévají obyvatelům Řecka novou energii v jejich neutuchajícím boji proti vládě, která po nich žádá, aby platili za krizi, kterou nezpůsobili. Podle neoliberálních receptů Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie servíruje řecká vláda lidem medicínu složenou ze škrtů ve veřejné sféře a privatizace. Za více jak rok se v zemi konalo kolem desítky generálních stávek a bezpočet dílčích protestů a demonstrací, které velmi často končily střety s policejními jednotkami, které mají za úkol chránit všemi prostředky politické a ekonomické elity společně s jejich privilegii.



Na Athénském náměstí Syntagma se sešlo několik desítek tisíc lidí. Další velká demonstrace se konala v Soluni – několik tisíc lidí se shromáždilo u Bílé věže. Další tisíce protestujících se potkaly v městech Patras, Volos, Chania, Ioannina, Larisa a dalších.

Soluň

Jen v Athénách se zmiňované náměstí kolem osmé hodiny večerní zcela zaplnilo, včetně přilehlých ulic. Jde tedy odhadnout, že počet demonstrantů dosahoval sta tisíc, nemluvě o tom, že od šesti hodin odpoledne zde lidé přicházeli a odcházeli, takže uvedený počet bude ještě o něco větší. Jde tedy o účast, která překonala veškerá očekávání.

Athény

Je pozitivní, že se shromáždění obešlo bez přítomnosti nacionalistů. K vidění bylo v davu jen několik málo státních vlajek, méně než například během demonstrací spojených s generálními stávkami. Jak napsal jeden z přítomných anarchistů: „Ano, dav byl smíšený, nezkušený a heterogenní – ale takoví jsou prostě athéňané.“ Podle jeho odhadu to byla pro dobrou polovinu přítomných jejich první či teprve druhá mobilizace.

Athény

Přítomní byli neústupní a odmítli odejít, někteří zůstali přes noc po vzoru španělských okupací náměstí v centrech měst. Shromáždění probíhalo skutečně pozitivně, nastolovány byly poměrně radikální otázky – neomezená stávka, permanentní okupace náměstí, jasně antifašistické odkazy. Škoda jen, že nedošlo k většímu zapojení místních anarchistů. Mezi nimi se nyní vedou diskuse, zda a jakým způsobem se přidat.

Athény

Očekává se pokračování protestů v podobném duchu – stejně jako ve španělských městech.

Athény

Zdroje:
“What time is it? Time for all of them to go” Tens of thousands take to the Greek streets against the crisis
Some thoughts by an anarchist who was at Syntagma square in Athens last night

Athény

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)