Anarchistická federace

Týden za stromkaře

Ohlédnutí za akcemi na podporu zahraničních dělníků, kteří čelili bezohlednému vykořisťování při práci na zakázce Lesů ČR.

Ilegální i legální přistěhovalci – skupina lidí, která kvůli různým důvodům hledá útočiště, domov či práci v jiné zemi, a díky různým bariérám, jednou z hlavních je neznalost jazyka, lze tuto skupinu lidí snáz vykořisťovat, zneužívat a obchodovat s jejich životy. O těchto lidech a jejich problémech se nemluví a skoro nikdo je neřeší, přitom problematika imigrantů je všude kolem nás.

Již několikrát jsme se o imigrantech zmiňovali a v rámci naší skupiny ČSAF-Praha uspořádali pár akcí. Také jsme se zapojili do nově vzniklé kampaně „Žádný člověk není ilegální“ (viz stránky www.noborders.cz) a několik dní zpátky se zúčastnili týdnu na podporu vykořisťovaných „stromkařů“. Jedná se bohužel o jeden případ z mnoha. O co v něm jde?

O nic méně než o očividné vykořisťování zahraničních dělníků, kteří pracovali na veřejných zakázkách, které vyhrál lesní gigant LESS & FOREST s.r.o. Zakázky se týkaly práce u Lesů České republiky, s.p., Krkonošského národním parku či Národního parku Šumava. Konkrétní firmy, např. Affumicata a Wood Servis Praha, slibovaly práci pro vietnamské, slovenské a rumunské pracovníky v době ekonomické krize. Místo toho je podvedly. Okolo tisíce jich bylo zaměstnáno v letech 2009 a 2010 na sázení stromků a další práce v lesích, aniž by za většinu práce dostali zaplaceno. Podle odhadů každému z dělníků tyto firmy dluží částku v řádu desetitisíců korun. Lesní dělníci a dělnice pracovali šest až sedm dní v týdnu od rána do večera. Některé pracovní skupiny hladověly – z občasných záloh se nedalo koupit dost jídla. Některým pracovníkům bylo vyhrožováno násilím. Více o kauze na stránkách www.zapravamigrantu.cz.

demonstrace

„Týden za stromkaře“ organizačně zaštiťovala iniciativa Ne rasismu společně s Iniciativou za práva migrantů. V pondělí 21. března jsme se tak mohli účastnit debaty v kavárně klubu Cross. Na diskusi byly pozvány různé subjekty a i přes náš kritický pohled na fungování organizací, jako je např. ČMKOS, bylo zajímavé poslouchat, jak se kauza vyvíjí po právní stránce. Opět se ukázalo jak soukromé firmy mají volné ruce, jak jednoduché může být obchodování s lidmi, pokud umíš smlouvy napsat tak, že na oko vypadá vše v pořádku, a jak je stát neschopný takovému hyenismu zabránit. Již první krok při výběrovém řízení pořádaném Lesy ČR byl chybný – Lesy ČR daly zakázku firmě, která chtěla nejmíň peněz a na další její kroky se už dál nehledělo. A co dál? S dalším průběhem Lesy ČR nemají nic společného a nemohou do případů zasáhnout, nebo vypovědět smlouvu. Své slovo si také vzal oblastní inspektorát práce Praha, který potvrdil situaci, že pokud mají firmy řádně napsané smlouvy, je z právního hlediska problém cokoliv firmám dokázat. Ale samozřejmě všichni doufají, že se kauza nějak vyřeší. Jak typické. Na diskuzi jsme se mohli o kauze dozvědět více od členky La Strada ČR a bývalých pracovníků Affumicaty.

demonstrace

Od 23. do 30. března byla k tématu „stromkařů“ otevřena výstava v Národní technické knihovně. Samotný „Týden za stromkaře“ byl zakončen pochodem, který se konal 27. března a od Ministerstva zemědělství směřoval k Ministerstvu vnitra. Reportáž z pochodu si můžete přečíst na stránkách iniciativy Ne rasismu. Stejně tak zde najdete proslov, který iniciativa Ne rasismu přečetla na demonstraci. Mimo jiné se v něm uvádí: „Je potom tedy otázkou, kdo jsou přísloveční příživníci, jestli jsou to cizinci, kteří prý berou českému člověku práci anebo jestli jsou to české firmy a český stát, kteří se přiživují na špatných pracovních podmínkách migrantů ze třetích zemí.“

Solidaritu mezi pracujícími bez ohledu na místo jejich původu!
Důstojný život pro všechny!


demonstrace

demonstrace
Verze pro tisk 4.4.2011 Marcela (ČSAF-Praha)

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)