Anarchistická federace

Anarchix

Právě vychází 2. sešit komiksové edice Nakladatelství ČSAF.

S potěšením musíme konstatovat, že projekt Komiksové edice Nakladatelství Československé anarchistické federace se ukázal být životaschopným projektem. Svědčí o tom především zájem čtenářů, jenž se projevil potřebou udělat dotisk prvního sešitu. Ten vyšel v polovině loňského roku a jeho obsah tvořil z naprosté většiny jeden z příběhů populárního komiksového hrdiny Likvidátora, který se vypravil naslepo do minulosti a ocitl se tak po boku Nestora Machna na Ukrajině roku 1920, aby se mohl zapojit svým osobitým způsobem do boje tamních anarchistů proti bílým i rudým.

Čtenářský zájem je důkazem, že odlehčená forma grafických okének a dialogových bublinek může být dobrým prostředkem zábavy i poučení. Proto bychom i nadále chtěli pokračovat v přípravě komiksových sešitů. Jaký bude jejich obsah, záleží ale tak trochu i na vás. Nadále trvá výzva z předešlého sešitu, abyste nám zasílali své práce, ať již jde přímo o delší či jednostránkové komiksové příběhy nebo stripy či jiné pro tento účel použitelné grafické práce. Pro tento sešit jsme obdrželi sérii stripů, jejíž část představujeme v rubrice Poslali jste… (str. 8 – 10)

Naše komiksové sešity nemají ambici být exkluzivním materiálem, kde bychom premiérově představovali jednotlivé práce. Většinou se snažíme místním čtenářům přinášet překlady zahraničních komiksů. Především pak těch, které vytváří nějakým způsobem angažovaní autoři. Vedle toho se také pokoušíme vybrat to nejlepší či alespoň nějakým způsobem použitelné z komikové tvorby, která se objevila za více jak dvacet let časopisecké a zinové činnosti českého a slovenského anarchistického hnutí a svobodomyslných subkultur. Pro ty starší může být tento způsob recyklace komiksů příjemnou vzpomínku na mladá léta, pro mladší zas objevením prací, s nimiž by jinak neměli možnost se seznámit.

Anarchix

Asi nejlepším českým anarchistickým komiksem byl Anarchix, který se objevil v letech 1991 a 1992 v nejznámějším anarchistickém časopise, který u nás vycházel – A-kontra. Anarchix se objevil na stránkách časopisu celkem třikrát, a to v číslech 18, 23 a 25. Anarchix komiksovou formou přinášel informace o aktuálním dění v anarchistickém hnutí, a to především v Praze, kolem redakce A-kontry, která tehdy sídlila ve Valdštejnské ulici na Malé Straně. Pamětníci v komiksu jistě poznají některé konkrétní osoby, které jsou zde vyobrazeny. (str. 17 – 22)

Kronštadt
Komiks, popisující jednu z významných událostí Ruské revoluce – povstání v pevnosti Kronštadt v roce 1921, přibližuje způsob, jak se bolševici zachovali k ostatním revolučním proudům a opozici z řad dělníků, rolníků, vojáků a dalších. Práci podepsanou Épistolier & Volny jsme převzali z prvního čísla sešitu Anarchy Comics, který vyšel v americkém Berkeley v roce 1978, kam byl převzat z francouzského originálu. Ten vyšel o rok dříve ve francouzském komiksovém časopisu L´Echo des Savanes, jenž je vydáván od roku 1972. Komiks je doplněn textem letáku Československé anarchistické federace k 90. výročí potlačení Kronštadtské vzpoury. (str. 3 – 7)

Durruti
Komikové zpracování osudů jedné z nevýraznějších postav španělského anarchistického hnutí během občanské války, Buenaventury Durrutiho, vyšlo v roce 1979 v druhém čísle již zmiňovaného časopisu Anarchy Comics. Jeho autorem je americký undergroundový tvůrce komiksů Manuel Rodriguez (* 1940), známější jako Spain. Tento dnes 71letý kreslíř je mimo jiné známý jako autor postavy Trashmana či rozsáhlejšího životopisného komiksu o Ernestu Che Guevarovi, který v českém překladu vydalo v roce 2009 nakladatelství Jota. Komiks o Durrutim je doplněn krátkým textem o jeho osobě. (str. 11 – 16)

Zahrada
Vydavatelem časopisu Anarchy Comics, jenž se dočkal celkem čtyř vydání, byl americký tvůrce Jay Kinney (* 1950). Do toho, čemu se říkalo undergroundový komix, se zapojil již v roce 1968. Později vydával časopis Gnosis a psal knihy. U nás vyšla loni například jeho práce Svobodní zednáři – Mýtus a skutečnost. V naší publikaci představujeme Jaye Kinneye komixem beze slov, který vyšel pod názvem The Garden poprvé v roce 1975 v sedmém čísle časopisu CoEvolution Quarterly. (str. 33 – 36)

I am Palestinian!
Souborem kreseb připodobňujících různé formy útlaku ve světě a v historii k utrpení palestinského lidu jsme se rozhodli přiblížit brazilského karikaturistu Carlose Latuffa (* 1968). S jeho tvorbou jste měli možnost se seznámit na výstavě v pražském klubu Cross. Jeho sžíravé karikatury si berou na mušku především okupaci Palestiny a utrpení tamních obyvatel, nevyhýbá se ani tématům jako je ekologická devastace, neonacismus, kapitalismus apod. Svými kresbami také reaguje na aktuální dění ve světě, jako například na povstání v zemích severní Afriky. (str. 23 – 25)

Čas reflexe
Jako upoutávku na předchozí sešit od našeho nakladatelství přinášíme jednostránkovou epizodu ze života ekoteroristy Likvidátora. Jen připomeneme, že autorem je polský kreslíř Ryszard Dabrowski (* 1968). Epizoda nese název Čas reflexe a vyšla ve třetí sérii Likvidátorových příběhů v roce 2003. (str. 26 – 27)

Konec komunismu
Tento komiks u nás vyšel v roce 1992 ve 25. čísle časopisu A-kontra, kam byl převzat z německého anarchistického časopisu A-Kurier. Byl zde rozdělen na jednotlivá okénka, která se objevovala na stránce vždy samostatně. Bylo tedy jen potřeba ho poskládat a vymyslet nějaký vhodný název. (str. 28)

Kormidlo osudů

Kdo by se jednou za čas nevrátil rád k české komiksové legendě – Čtyřlístku? Tuto odhodlanou čtveřici si však tentokrát představíme v trochu netradiční roli, do boje se zlem se však pouští s o to větším zápalem – doslova revolučním. Příběh Kormidlo osudů je podepsán jménem MAP a převzali jsme ho z neoficiálního čtyřlístkovského sborníku Dětem vstup zakázán, jenž vyšel v roce 2003 v omezeném nákladu 111 kusů. (str. 29 – 32)

Andy Singer
Andy Singer je karikaturista z kalifornského Berkeley, který se ve svých pracích zabývá zejména otázkami dopravy a propagací jejích ekologických alternativ, především cyklistiky. U nás vyšla v roce 2006 kniha KarikAUTury, kde jsou Singerovy obrázky doplněny řadou odborných informací i osobních zkušeností, jak se člověk v euroatlantické zemi postupně stává obětí automobilové kultury od narození až do smrti. (str. 37 – 38)

Veselá výchova
Na poslední, barevnou stránku jsme zařadili epizodu z dvojdílné série Happy Education. První lekce tohoto italského antifašistického krváku z webu ink4riot se věnuje správnému odpadovému hospodářství. (str. 40)

AnarchixDoufáme, že se vám druhý komiksový sešit bude líbit minimálně jako ten první, a taktéž doufáme, že se nám v letošním roce podaří ještě jeden vydat a i v dalších letech v tomto projektu pokračovat.

Druhý sešit z komiksové edice Nakladatelství Československé anarchistické federace v rozsahu 40 stran je v prodeji za 40 Kč. Zakoupit či objednat si ho můžete na následujících kontaktech a adresách:
* Distribuce ČSAF – distro@csaf.cz
* Internetová distribuce xBASTAxhttp://xbastax.cz
* Insane societyhttp://www.insanesociety.net/
* Papagájův hlasatelhttp://www.phr.cz/
* Phobia recordswww.phobiarecords.net
* Nerdi.czhttp://www.nerdi.cz
* Kupkomikswww.kupkomiks.cz
* Waking the Deadhttp://www.wakingthedead.cz
* Miruus Levythttp://www.miruuslevyt.cz
* Emergency records – Chvalova 8, Praha 3 - Žižkov
* Rekomando – Trojanova 9, Praha 2

Objednávat si stále můžete také ještě předešlý komiksový sešit s příběhem Likvidátora (více ZDE).

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)