Anarchistická federace

Akce solidarity s ruskými a běloruskými anarchisty

Novinky v kauzách stíhaných ruských a běloruských anarchistů. Informace o akcích na jejich podporu, k nimž se připojil i ABC-ČSAF. (III. AKTUALIZACE)

Přinášíme další informace o stíhaných ruských a běloruských anarchistech a akcích na jejich podporu. Ruští aktivisté jsou perzekuováni kvůli svému aktivnímu přístupu při protestech proti kácení Khimkiského lesa. Běloruští anarchisté jsou zas obviňováni z účasti na akci proti ruské ambasádě, která jako symbolický protest upozorňovala právě na kauzu lesa v Khimki.

Rusko: Stíhání za protest proti kácení lesa

27. a 28. září 2010 se konal nový soud, kde se projednávala otázka propuštění Alexeje Gaskarova a Maxima Solopova, kteří byli zatčeni 28.července 2010. Soudci v Khimki zavřeli oči před nedostatkem důkazů. Podpora ruské veřejnosti stíhaným stejně jako ta mezinárodní byla obžalobou označena jako „nátlak na soud“. Soud prohlásil nabízené záruky (jmenovitě od poslance Státní dumy Ilji Ponomariova a lidskoprávních aktivistů Ludmily Alexejevy a Lva Ponomariova) za nedostatečné, stejně jako přímluvy Maximových spolužáků a vědeckých pracovníků z univerzity, kde studuje. Jako přitěžující v rozhodování o propuštění z vazby soud uvedl, že Maxim nemá jako student stálý zdroj příjmů.Vazba těchto dvou aktivistů tak byla prodloužena o dva měsíce. (Více ZDE)

Pozitivnější zpráva se objevila tento týden. V pondělí 18. října 2010 nařídil soud v Khimki propustit Mixima Solopova z vazby. Ten musel přislíbit, že neopustí město. Zaručili se za něj navíc k výše jmenovaným lidskoprávní aktivista Sergey Kovaljov, poslanec Dumy Oleg Šejn a univerzitní profesoři Galina Jeršová, Dmitrij Beljajev a Jekatěrina Di Santo. Posledně jmenovaná u soudu na Maximovu adresu uvedla, že je „velmi talentovaný člověk, dobrý student a jsem ráda, že kromě toho je také antifašista.“ Maxim u soudu prohlásil, že byl „vzat jako rukojmí neprofesionality právního nátlaku represivních složek.“ (Více ZDE)

ABC

Jako součást dnů akcí iniciovaných Kampaní za propuštění khimkiských rukojmí se konaly solidární akce nejméně ve 35 městech dvanácti zemí. Soud v Khimki a další správní orgány v Rusku přijaly stovky protestních dopisů z celého světa, které požadovaly propuštění zatčených aktivistů a zastavení kampaně vyrábění důkazů proti nim.

15. října Moskevský krajský sou zrušil předchozí rozhodnutí Khimkiského městského soudu o prodloužení zadržování dalšího ze zatčených v Khimkiské kauze, Alexeje Gaskarova.

Na 12. – 15. listopadu byly vyhlášeny Dny pro konečné a bezpodmínečné osvobození zatčených Alexeje Gaskarova a Maxima Solopova. (Více ZDE)

ABC

Bělorusko: Razie na anarchisty

Od začátku záři 2010 jsou aktivisté v Bělorusku vystaveni nevídanému tlaku. Po vhození zápalné láhve na území ruské ambasády v noci 31. srpna 2010 a se začátkem prezidentské volební kampaně již bylo kolem 100 aktivistů z různých měst Běloruska (Grodno, Brest, Gomiel, Minsk a Soligorsk) podrobeno výslechům u KGB, v jejich domovech byly provedeny razie, probíhala zatíkaní a někteří anarchisté a anarchistky jsou stále ve vězeni.

Na termín od 14. do 20. října 2010 byly vyhlášeny dny akcí solidarity s běloruskými anarchisty. Ve výzvě mimo jiné stálo: „My, anarchisté z Běloruska a Ruska, svoláváme všechny lidi na celém světě k bojkotu běloruského zboží a protestům před velvyslanectvími Běloruské republiky. Velká mobilizace pro solidární opatření je nezbytná, protože naši kamarádi jsou stále v řetězech Lukašenkova fašistického režimu.“ (Více ZDE)

ABC

Solidarita v Praze

Na výzvy k solidární podpoře ruských a běloruských aktivistů zareagoval také Anarchistický černý kříž při Československé anarchistické federaci (ABC-ČSAF). V Praze se z jeho iniciativy objevil transparent „Solidarita s běloruskými anarchisty“ a několik nastříkaných šablon. Jednu z šablon naleznete ke stažení ZDE.

Již dříve o obou kauzách informoval ABC-ČSAF na k tomu účelu vydaných letácích. (Více ZDE)

ABC

Akce solidarity ve světě

Přinášíme přehled některých akcí, které ve světě proběhly na podporu ruských a běloruských aktivistů.

* Solidarita s běloruskými kamarády byla v ruské Kazani vyjádřena místními anarchisty vyvěšením transparentu „Ne represím sociálních aktivistů“ z centrálního mostu a rozdáváním a vylepením 700 letáků ve většině institucí ve městě. (Více ZDE)

* Solidární akce v ruském městě Čeboksary. (Více ZDE)



* V ruském Jekatěrinburgu se asi 40 anarchistů a lidskoprávních aktivistů shromáždilo blízko vyslanectví Běloruska, aby protestovali proti šikanování běloruských anarchistů a sociálních aktivistů. Účastníci roztáhli desetimetrový transparent v běloruštině a rozdávali letáky. Akce se neobešla bez obtěžování ze strany policie. (Více ZDE)

* V Moskvě se sešlo 17. října po osmé večer na Gogolově bulváru asi 30 antifašistů a anarchistů, kteří požadovali stažení všech obvinění proti Alexejovi a Maximovi. (Více ZDE)

ABC

* Bělorusko, 16. října. Na úřad KGB v Bobruisku byly hozeny Molotovovy koktejly. (Více ZDE)

* Krymští antifašisté udělali na podporu svých kamarádů graffiti. (Více ZDE)

ABC

* V ruské Ufě se konala 16. října demonstrace proti represi vůči běloruským anarchistům a „khimkiským rukojmím“. (Více ZDE)

ABC

* Rusko, 14. října. Anarchisté vyšli do ulic Belgorodu s transparentem a volali po solidaritě s obviněnými.



* Polsko, 16. října. V Lublinu se sešlo několik desítek lidí, kteří promluvili ke kolemjdoucím. Pozornost poutal především bubnující samba band.



* V Berlíně se 15. října konal mítink a diskuse na téma solidarity a zajištění prostředků pro stíhané. (Více ZDE)

* V hlavním městě Běloruska, Minsku, proběhl piket a byl předán dopis žádající o možnost uspořádat demonstraci. (Více ZDE) Ve městě bylo také namalováno graffiti na podporu perzekuovaných.

ABC

* Graffiti na podporu zadržených se objevilo také ve Vídni. Navíc zde byl před běloruskou ambasádou zorganizována menší piket. (Více ZDE)

ABC

* V rakouském Innsbrucku se objevila další graffiti. (Více ZDE)

ABC

Související odkazy:
Rusko: Blokáda dálnice v solidaritě s běloruskými anarchisty
Bělorusko: Represe proti anarchistům pokračují
Leták na podporu zadržovaných ruských a běloruských aktivistů
V Bělorusku bylo zadrženo šest anarchistů
Rusko: Aktivisté vystupující proti neekologickému projektu sedí ve vazbě

AKTUALIZACE:

Alexej Gaskarov propuštěn z vazby

22. října 2010 byl z policejní vazby propuštěn Alexej Gaskarov na základě příkazu Khimkiského městského soudu.

Soudkyně Světlana Galanová se rozhodla Alexeje zbavit vazby navzdory naléhání žalobce, aby byl nadále stíhán vazebně. Alexej se vyjádřil, že toto rozhodnutí nečekal, jelikož nemá žádnou důvěru v ruskou justici.

Žalobce nepředložil žádné nové důkazy na podporu žádosti o prodloužení vazby s výjimkou zprávy vydané tajnou službou FSB. V té se uvádí, že Alexej Gaskarov byl od roku 2007 členem Antifa; že má rozsáhlé kontakty, a to včetně zahraničních, což mají dokazovat jeho opakované cesty do ciziny; že se účastnil a organizoval nepovolené protestních akce; a že byl v poslední době (20. března 2010) zadržen na protestní akci Den hněvu.

Ve své výpovědi Alexej uvedl, že antifašismus není zločin, že jeho antifašistické postoje nemohou být důvodem pro jeho umístění ve vazbě a že jeho cesty do zahraničí jsou jeho osobní věc. Alexej také prohlásil, že byl sice 20. března přítomen na Dni hněvu, avšak jako zpravodaj Institutu kolektivní akce (IKD) a že po jeho zatčení byl soudem zproštěn všech obvinění. Také do Khimki cestoval 28. července jako korespondent IKD, což je potvrzeno také v dopise zaslaném ředitelem institutu.

Alexej

Lidskoprávní aktivista Lev Ponomariov, který se podílí na jednání jako konzultant obhajoby, podobně vyjádřil své rozčarování nad tím, že trestní stíhání vylíčilo antifašistické přesvědčení jako negativní charakterový faktor, zatímco ve skutečnosti by společnost měla být hrdá na takové lidi, protože jí chrání před fašismem. Podle Ponomariova je to velmi dobře, že takoví lidé jsou ve svém myšlení a jednaní tak odhodlaní.

Soud vyslechl svědectví Andreje Demidova, zástupce ředitele IKD. Ten potvrdil, že Alexej byl poslán do Khimki jako korespondent IKD. Georgij Semjonovský, Alexejův právník, připomněl soudu, že se za jeho klienta zaručilo pět respektovaných občanů: Lev Ponomariov, výkonný ředitel Hnutí za lidská práva, lidskoprávní aktivisté Sergej Kovaljov a Ludmila Alexejeva a poslanci Státní dumy Ilja Ponomariov a Oleg Šein .

Stejně jako Maxim Solopov je i Alexej Gaskarov nadále obviněn z výtržnictví kvůli údajné účasti na protestní akci u radnice Khimki. Kampaň na podporu obou obviněných pokračuje i po jejich podmínečném propuštění z vazby, a to až do doby, dokud nebudou stažena obvinění, která proti nim byla vznesena.

VIDEO: Rozhovor v televizní debatě


Zdroj: http://khimkibattle.org/?p=1535〈=en

Izhevsk: Graffiti na podporu stíhaných

20. října namalovali v ruském Izhevsku lidé z Autonomní akce graffiti jako projev solidarity s Maximem Solopovem a Alexejem Gaskarovem. Výsledkem asi dvouhodinové práce byl velkoplošný slogan: „Svobodu pro obránce lesa“, který opravdu nelze přehlednout.

ABC

II. AKTUALIZACE:

Kampaň pokračuje

Minulý týden byly vězni, Maxim Solopov a Alexei Gaskarov, propuštěni Městským soudem v Khimki z policejní vazby. Jejich přátelé děkují za mezinárodní podporu, ale zároveň zdůrazňují, že stále ještě nejde o úplné vítězství, a předkládají argumenty, proč je potřeba v kampani na podporu obou stíhaných antifašistů pokračovat:

* Trestní řízení proti Alexeji a Maximovi nebylo uzavřeno. Pokud by byli souzeni a odsouzeni, mohly by jít až na sedm let do vězení.
* Prokurátoři nyní formálně obvinují Alexeje a Maxima z výtržnictví a požadují, aby byli oba zpět vzati do vazby až do dalšího soudu.
* Prokurátoři přidali další aktivisty na seznam možných obviněných a podezřelých osob v jejich vyšetřování demonstrace, která se konala 28. července v Khimki. Pokud by tito aktivisté byli odsouzeni, čeká je také zdlouhavý pobyt ve vězení.
* Represivní orgány odpovědné za nátlak a donucování svědků v průběhu vyšetřování zatím nebyly vyšetřovány ani potrestány za své protizákonné jednání.
* V nedávné minulosti v Rusku udály případy, kdy obviněný byl propuštěn z vazby (stejný postup, který vedl k vydání Maxima a Alexeje minulý týden), jen aby je později dostali zpět do vězení.

Členové Kampaně za propuštění khimkiských rukojmí dále vyzývají: „Proto musíme ruské orgány donutit, aby stáhly veškerá obvinění a zrušili vyšetřování. Stejně jako dříve, se obracíme na vás, aby jste nás v boji za svobodu Alexeje a Maxima stále podporovali. To je důvod, proč jsme obnovili naši výzvu. Během mezinárodní dnů akcí naplánovaných na 12. – 15. listopadu budeme požadovat, aby orgány činné v trestním řízení ve věci Alexeje a Maxima bezpodmínečně ukončily veškerá obvinění.“

Zdroj: http://khimkibattle.org/?p=1593〈=en (26. 10. 2010)

III. AKTUALIZACE

Novinky v případu stíhaných ruských antifašistů. 12. – 15. listopadu proběhnou mezinárodní akční dny na jejich podporu.

Již nějakou dobu informujeme o stíhání dvou ruských antifašistů, Alexeje Gaskarova a Maxima Sokolova, kteří jsou obviněni z výtržnictví při protestu před radnicí v Khimki. Přes veškerou snahu prokuratury byli v druhé polovině října oba propuštěni z policejní vazby. Na jejich podporu se rozběhla jak v Rusku, tak i v mnoha dalších zemích, rozsáhlá solidární kampaň.

Antifašisté zůstávají na svobodě

MaxV pátek 29. října v 10 hodin moskevského času se zabýval krajský soud na popud státního zastupitelství kasační opravným prostředkem ohledně rozhodnutí Khimkiského městského soudu o propuštění Maxima Solopova z vazby. Soud prokuratuře nevyhověl.

Připomeňme, že 18. října Khimkiský městský soudu rozhodl propustit z vazby na kauci Maxima Solopova. (Alexej Gaskarov byl propuštěn na základě rozhodnutí téhož soudu 22. října.) Maxim se nalézal ve vazebním středisku přes 2,5 měsíce. Za Maxima se zaručilo několik lidskoprávních aktivistů, politiků a jeho učitelů z univerzity. V současné době je vše ve fázi seznámení se s trestním řízením. Setrvání Maxima ve vazbě by nemělo žádný vliv na výsledek, navíc kvůli kauci nemá důvod porušovat nařízení soudu, který ho z vazby uvolnil. Více ZDE.

Podobné rozhodnutí krajského soudu padlo také 1. listopadu v případě Alexeje Gaskarova, u nějž bylo také potvrzeno, že bude nadále stíhán na svobodě. Na následující den svolali stíhaní aktivisté a ochránci lesa v Khimki tiskovou konferenci. Oba obvinění antifašisté se na konferenci vyjádřili k chatrným důkazům, které se proti nim pokusila policie vyrobit, k situaci ve vězení, kde je nedostatečná lékařská péče a stíhaní čekají ve vazbě zbytečně dlouhou dobu na rozhodnutí soudu. Alexej mimo jiné prohlásil: „Boj o Khimkiský les je sice lokální konflikt, ale je symbolem všeho, k čemu v posledních letech dochází v Rusku.“ Více ZDE.

Mezinárodní akční dny (12. – 15. listopadu 2010)

Jak jsem již informovali na 12. – 15. listopadu byly vyhlášeny ruskými aktivisty Mezinárodní akční dny na podporu „rukojmích z Khimki“. Hlavním požadavkem akčních dnů je, aby úřady stáhly všechna obvinění proti Alexeji Gaskarovi a Maximu Solopovi.

Organizátoři píší: „Skutečnost, že Alexej a Maxim byli nyní propuštěni z vězení, není konec bitvy, ale signál, že musíme i nadále jednat rozhodně jejich jménem. Nebudeme přihlížet tomu, aby úřady mohly zakrýt nelegální ničení lesů a pronásledování jejich obránců znásilňováním spravedlnosti. (…) Proč ruské úřady trvají na tom, za každou cenu udělají z aktivistů zločince?“ Dále zmiňují případy napadených novinářů a četné útoky na obyvatele Khimki a dodávají, že „policisté, kteří zbili enviromentalisty bránící les a zadržené osoby, které se účastnily právní hlídky, nebyli potrestáni. Policejní vyšetřovatelé, kteří mučili svědky v Khimki nebyly potrestáni. Můžeme očekávat spravedlivé soudní procesy za Alexeje a Maxima, když jsme byli svědky bezpráví a nespravedlnosti tolikrát? Úřady nám všem při mnoha příležitostech ukazují, že nemůžeme počítat s jejich dodržováním práva. Požadujeme, aby byl případ uzavřen!“

Informace o vaší solidaritě a akcích na podporu stíhaných antifašistů zasílejte na e-mailovou adresu: info@khimkibattle.org

Moskvě proběhlo shromáždění k propuštění všech politických vězňů

demo30. října (v tento den je Rusku vyhlášen za Den politický vězňů) se konalo v Moskvě na náměstí Lubjanka shromáždění pod heslem „Svobodu pro politické vězně!“ Účastnilo se ho 150 – 200 lidí a 40 – 50 novinářů.

Sergej Kovaljov, první komisař pro lidská práva v post-sovětském Rusku, na shromáždění řekl, že v průběhu posledních deseti let v Rusku proběhlo nejméně 200 politických procesů. Známý lidskoprávní aktivista Lev Ponomariov vyzval ve svém projevu k rozpuštění takzvaného Centra „E“ (Centrum pro boj s extremismem). Aktivista za propuštění „rukojmích z Khimki“ na shromáždění zdůraznil, že akce z 28. července 2010 v Khimki svědčí o tom, že je v Rusku mladá generace, která se nebojí úřadů, nechová k nim žádný respekt a je připravena jim odporovat. Tuto generaci nazval hlavní nadějí současného Ruska: "Za představitele této generace považuji Alexeje Gaskarova, Maxima Solopova a další aktivisty, kterým se policie nyní mstí kvůli ostudě, kterou zažila po demonstraci v Khimki. (…) Ano, díky silné mezinárodní kampani na jejich podporu a přímluvě předních zastánců lidských práv jsou nyní Alex a Max na svobodě. Stále ale hrozí, že mohou dostat až sedm let ve vězení a stanou se novými politickými vězni. Proto nás v boji za svobodu rukojmích z Khimki nic nezastaví.“ Více ZDE.

Krasnodar: Demonstrace na památku obětí politických represí

demo30. října 2010 proběhla v Krasnodaru demonstrace na památku obětí politických represí. Oznámení demonstrace bylo předloženo na místní správu. Pod směšnou záminkou se úředníci odmítli dohodnout a shromáždění zakázali. Navzdory zákazu úřadu a jeho protiprávního jednání v otázce využití práva na svobodné shromažďování se demonstranti sešli na náměstí maršála Žukova. Drželi plakáty připomínající současné i minulé politické represe v Rusku.

Účastníci akce podpořili mimo jiné stíhané antifašisty z Khimkiské kauzy a vyzvali úřady, aby ukončily pronásledování aktivistů .Brzy po začátku celé akce policie zasáhla proti pokojnému shromažďování a zadržela tři osoby. Více ZDE.
Verze pro tisk 22.10.2010 ABC-ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)