Anarchistická federace

Vykopejte politiky!

Obličeje politiků a prázdná hesla zaplnily před volbami ulice. Některé reakce na jejich propagandu se nesly v radikálním duchu.

Dnes (15. října 2010) ve 14 hodin začaly komunální volby, někde spojené ještě se senátními. Potrvají do druhého dne, ale již dlouho před nimi rozjely politické strany své vtíravé propagační kampaně, při nichž se na usměvavé tváře a prázdná hesla snaží nalákat voliče.

Partaje nabízející zas a jenom kapitalismus, ať již natřený na modro, oranžovo, zeleno nebo jak je jinak libo, si uzurpovaly (jak jinak než po kapitalisticku) veřejný prostor a jejich propaganda se podobně jako před volbami do poslanecké sněmovny stala otravně všudypřítomnou. Zatímco lidé chodí ulicemi čím dál více souženi problémy, jak vyjít s tím, co mají, a jak si (v tom lepším případě) zachovat pracovní místo, z drahých reklam se na ně cynicky culí politici. Není divu, že někoho to znechutí a naštve natolik, že přejde k akci – k útoku na bezduchou předvolební propagandu.

Volby. Zase?

Do boje s předvolební propagandou se dle svých možností (jako již tradičně) pustila i Československa anarchistická federace (ČSAF). Na webu organizace vyšel návrh několika předvolebně-nevolebních samolepek a plakátů společně s úvodním textem vyjadřujícím anarchistický postoj k volbám, u nichž je předem jasné, že nemohou mnoho (spíš nic) změnit.

ČSAF v textu vyzývá: „Pokud jste stejně jako my přesvědčeni, že kořeny našich problémů nepředstavuje jedna nebo druhá politická strana. Pokud jste si také všimli, že životy politiků jsou od těch našich vzdáleny jako Neptun od Slunce, přidejte se k našemu aktivnímu bojkotu každých voleb.“

volby

Oběšení politici

Pardubičtí anarchisté a anarchistky se v noci z 13. na 14. října „zapojili“ do předvolebního boje svérázným způsobem. Kromě polepení města novými protivolebními samolepkami a vyvěšení transparentu „Vykopejte politiky“ neunikly pozornosti místních aktivistů a aktivistek ani předvolební billboardy, které byly upravovány či ničeny. Nejviditelnějším počinem pak bylo symbolické oběšení figurín v podobě nejznámějších politiků.

Místní skupina ČSAF – Východ vydala k této příležitosti tiskové prohlášení, ve kterém vysvětluje své postoje k volbám a politikům. K „věšení“ politiků členka místní skupiny říká: „Nejčastěji skloňovanými slovy jsou v letošních volebních kampaních "odpovědnost" a "dluh". A protože dluh je esenciální složkou kapitalismu, ať už nese přívlastek liberální, konzervativní, nebo sociálně demokratický, myslíme si, že politici by se mohli podle svých hesel alespoň pro jednou opravdu řídit a zachovat se odpovědně – inspirací jím může být třeba naše symbolické oběšení se. Nikdo by je nepostrádal…“ Informace o akci se posléze objevila na některých zpravodajských webech, např. ZDE či ZDE.

K protivolební akci se ve stejnou dobu přidali i členové a členky ČSAF – Východ v Hradci Králové, Ústí nad Orlicí a Poděbradech.

Pardubice
volby

Hradec Králové
volby

Ústí nad Orlicí
volby

Poděbrady
volby

Zásah Sněhovou vločkou

Koncem září a začátkem října došlo v Mostě k sérii útoků na předvolební billboardy ČSSD a několika dalších subjektů. K útoku se na alternativních médiích přihlásilo „komando Sněhová vločka“ v Prvním komuniké Umělecké guerilly Vila 45. Operace provedená taktikou „zaútoč a zmiz“byla úspěšná a jejím výsledkem bylo několik desítek upravených billboardů a jiných propagandistických zbraní nejen ČSSD.

V prohlášení je spoušť na billboardech přirovnána k té, „kterou po sobě v krajině zanechává povrchová těžba uhlí.“ Skupina dále uvádí: „Útok na billboardy vnímáme jako formu odporu proti snahám (nejen) ČSSD rozšiřovat povrchovou těžbu hnědého uhlí na území severních Čech. Nejde nám ale o vyjadřování sympatií k opozičním politickým stranám. Příště to mohou být i ony, kdo se stane terčem našich útoků. Náš boj není stranický! Nejen že je nestranický, ale je také protistranický. Iniciujeme odpor jak proti stranické politice a zastupitelské demokracii, tak proti jejím dopadům, např. v podobě rozšiřování těžby uhlí.“

volby

Nevolit je mojí volbou!

K dalším útokům na předvolební propagandu se přihlásila na svých webových stránkách Antifašistická akce (AFA). Poukázala, že „předražené předvolební kampaně politických stran, které kolonizují veškeré veřejné prostory, jasně ukazují, že jsme si všichni rovni, ale někteří jsme si rovnější, a tak šetřit v době krize budou pouze někteří. A určitě to nebudou kampaně politiků, kterými se nám snaží prodat.“ Na tento fakt se anarchisticky orientovaní antifašisté a antifašistky rozhodli 7. října poukázat kreativní úpravou několika stovek billboardů a jiných reklamních ploch po celé republice, a to jak úpravou sloganů, aby poukazovaly na skutečné záměry politiků, tak symbolickou popravou politiků za pomoci červené barvy.

Ve svém prohlášení AFA také uvádí: „Volby společnost rozdělují a činí jednotlivce bezbranné a závislé na převládajícím konceptu parlamentní demokracie, ve kterém musí doufat, že jejich zvolení zástupci je snad podrazí méně než ti předchozí. Musíme být schopni takové uvažování porazit vlastní sebevědomou politickou aktivitou, ve které budeme jasně formulovat naše zájmy a zájmy našich komunit. Musíme si uvědomit, že nikdo jiný než my sami nemůže svojí politiku spolehlivě prosazovat. Nepotřebujeme politické profesionály/aktivisty, kterým svěříme svoje rozhodování, a vůdce, kteří nás povedou k vytoužené společnosti. Potřebujeme vlastní svobodné organizační struktury a vlastní politickou aktivitu.“

volby

Invaze růžové armády

V noci z 2. na 3. října vzala ztečí desítky pražských billboardů a citylightů tzv. růžová armáda. Akce se zaměřila z velké části na propagandu velkých politických stran, ale neopomenula ani reklamy dalších partají či ty čistě komerční. Na billboardech se objevovaly nápisy jako „Exekuce“, „Určeno k demolici“, „Zrušeno“, „Zlo“ apod. Útoku dominovala především růžová barva. Je jen velká škoda, že i přes rozsáhlost akce se jí nedostalo dostatečné publicity. Přečíst si o ní můžete např. ZDE, ZDE nebo ZDE.

Připomeňme, že dvě podobné akce proběhly již na podzim roku 2008, a to na dálnicích D1 a D5 (z Prahy do Brna a Plzně). Anonymní růžová armáda i tehdy za sebou zanechala množství růžovou barvou pomalovaných billboardů a dalších reklam.

volby

Pozdravy z Liberce

Zajímavým předvolebním počinem, který by jistě neměl zůstat beze zmínky, je písnička Pozdravy z Liberce, s kterou přišel raper Lipo a v níž zostra konfrontuje místní politickou elitu. Začíná verši: „Mlčeli jsme dlouho, nemůžu se na to dívat / Za ty léta po vás zbyla jenom v zemi díra / Vaše pravicový pindy, pupek všehomíra / tlačíte úsměv na billboardu, naskočí vám kýla…“ Celý text si můžete přečíst ZDE.



AKTUALIZACE: Další akce aktivního bojkotu voleb

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)