Anarchistická federace

Útok zleva na sociálně vyloučené

Výzva k postavení se asociálním krokům sociálních demokratů v Praze 5.

E-mailem jsme obdrželi výzvu k postavení se asociálním krokům sociálních demokratů v Praze 5. Ačkoliv je nám, anarchistům a anarchistkám, boj politických stran cizí, myslíme si, že je dobré poukazovat na některé projevy ze strany těch, kteří historicky vychází z tradice boje dělnické třídy a rétoricky se i dnes často staví do role obhájců těch níže postavených v sociální hierarchii. Postoj sociálních demokratů v Praze 5 by se mohl zdát zdánlivě paradoxní, ale nezapomínejme, že již dávno nejde o dělnickou stranu (neplést s Dělnickou stranou), ale o stranu buržoazní, měšťáckou, nebo jak jinak ji označit.

Nejvážnější útok české (pseudo) levice na sociálně vyloučené za posledních dvacet let

Kde jsou ohroženi nejslabší členové společnosti, vyvstává do popředí solidarita jako zásadní politická hodnota, která je v takové situaci naléhavě žádoucí. V současné době stoupá hysterie cíleně vyvolávající strach ze sociálně vyloučených skupin obyvatel tak, aby jejich příslušníci byli nejen izolováni, ale také policejně perzekvováni. Zdá se, že aktuálně po dosud velmi exponovaných Romech přebírají štafetu bezdomovci a drogově závislé osoby. Konečné řešení jejich otázky se stává přímo politickým hitem.

Veřejnost, zvlášť levicová, by neměla přehlédnout související pasáže volebního programu ČSSD na Praze 5, na které upozornil redaktor Aktuálně.cz Jan Lipold. Znepokojeni samotnou existencí bezdomovců „a dalších závadových osob“, které se opovažují vyskytovat na místech, kde se pohybují i spořádaní občané Prahy 5, vyhlašují místní sociální demokraté: „Nechceme narkomany a bezdomovce na veřejných prostranstvích Prahy 5. Prosadíme proto vyčlenění speciálního oddílu v rámci městské policie, který bude svou prací a přítomností v těchto lokalitách důsledně bránit nežádoucímu shromažďování těchto jedinců. Tento oddíl bude MČ Praha 5 v rámci rozpočtu dlouhodobě podporovat.“

Tentýž den, kdy vyšel zmíněný blogový příspěvek, přinesl server idnes.cz zprávu, jak tři mladíci vyřešili stejný problém v šumperských Sadech 1. máje, kde zabránili nežádoucímu výskytu závadové osoby, která se opovážila sedět na lavičce. Nejednalo se o nijak ojedinělou akci: „Letos je to v Šumperku už druhý podobný případ. V únoru byl u obchodního centra nalezen mrtvý muž bez domova. Z jeho vraždy policie v červnu obvinila osmnáctiletého mladíka. Podle policistů jsou právě lidé bez domova čím dál častějším terčem násilníků. Z letošních 14 pokusů o zabití v Olomouckém kraji byla více než čtvrtina spáchána právě na bezdomovcích. Podle psychologa Aleše Kudy ze sdružení Sananim jsou bezdomovci snadnou obětí. 'Jsou to lidé na okraji společnosti, a proto jsou snadný cíl,' uvedl.“ (ct24.cz)

Hnědá ČSSD

Jméno tohoto občanského sdružení nás vrací na Prahu 5, kde se na jaře pokusilo otevřít Kontaktní centrum, což místní vrchnost hbitě zmařila. Nejagresivněji prý vystupuje sociálnědemokratický radní Milan Kudrys a objevily se přímé útoky na Kontaktní centrum: „Někdo už dokonce nastříkal sprejem v okolí hanlivé obrázky namířené proti Sananimu a ve středu se konala i protestní akce v nedalekém kostele.“ (idnes.cz)

Nedaleký kostel lze s velkou mírou pravděpodobnosti identifikovat jako svatyni Československé církve husitské. Její smíchovský sbor řídí Mgr. Petra Šáchová. Její tvář nalezneme na obrázku spolu se sociálnědemokratickým kandidátem na starostu Prahy 5, Šestákem. Jak ukazuje i blog Jana Lipolda oba zdobí nápis Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami. Sociálně demokratický web o ní říká: „Věnuje se komunikaci s občany a neziskovému sektoru. Kandidátka do ZMČ Praha 5 a na radniční ombudsmanku.“

O tom, jak se v případě svého zvolení bude věnovat komunikaci s představiteli neziskového sektoru, kteří mají popsané obtíže, zřetelně vypovídá věta z volebního program, který zastupuje: „Odstěhujeme centra pro narkomany mimo obydlené lokality Prahy 5.“

Těmito nápady ani záměrem vyhánět bezdomovce z veřejných prostranství se paní farářka nechlubí v mediálních výstupech, kde ráda hovoří o své předchozí profesi a o potížích s působením za minulého režimu. Ve své očekávané funkci obvodní ombudsmanky chce pochopitelně jen pomáhat lidem. (novinky.cz)

Před třemi lety přitom v jiném rozhovoru prohlásila: „Do politiky bych jít nemohla, protože o mě platí – co na srdci, to na jazyku (smích).“ (idnes.cz)

Paní farářka tedy politicky vyrostla a nás, kteří nechceme v parcích a na náměstích vidět cedule s nápisem PSŮM, BEZDOMOVCŮM A NARKOMANŮM VSTUP ZAKÁZÁN, začíná smích přecházet. To samozřejmě nestačí. Nepřihlížejme s bezmocným pobouřením fašizující politice, která chce rozhodovat, kdo se kde na veřejném prostranství smí či nesmí vyskytnout.

Na Praze 5 začíná válka proti sociálně vyloučeným kolosální zradou sociálně demokratické myšlenky. Nelze zůstat neutrální – je čas jednat.

homeless

Související odkazy:
Fašismus Paroubkovy ČSSD aneb proč už nebudu tuto stranu volit
Překonává česká "sociální demokracie" Dělnickou stranu?
Zmizet z ulic, zmizet z očí
Pražští radní schválili skládku na bezdomovce, říkají jí oáza
Protest proti plánům na vyhánění bezdomovců z Prahy

Verze pro tisk 7.9.2010 Radek

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)