Anarchistická federace

Akce solidarity s oběťmi útoku na humanitární flotilu

Přehled o akcích, které bezprostředně reagovaly na bezprecedentní napadení lodí s humanitární pomocí izraelskou armádou.

Flotila, která si kladla za cíl dopravit do palestinského pásma Gaza humanitární pomoc stejně jako obrátit mediální pozornost ke kruté okupaci palestinských území, byla v pondělí 31. května 2010 v ranních hodinách napadena izraelskou armádou. Vojáci přepadli humanitární flotilu v mezinárodních vodách a na konci jejich akce byl zatím přesně nespecifikovaný počet zastřelených a desítky zraněných pasažérů.

Počet mrtvých je uváděn mezi devíti až devatenácti. Přesné informace zatím chybí, jelikož armáda unesla všech asi 800 účastníků flotily, mezi nimiž byli i novináři, poslanci, spisovatelé či pamětníci holocaustu, a na celý konflikt uvalila informační embargo. Izraelští představitelé obhajují masakr tím, že jejich vojáci byli napadeni posádku. Několik lidí se skutečně přepadovému komandu postavilo s tyčemi v rukou. Izraelská armáda je však zvyklá odpovídat například na házení kamení palestinskými dětmi ostrou střelbou. Stejně „přiměřeně“ reagovala i nyní. Více informací popisujících celou akci naleznete v následujících odkazech:
Izrael zabíjí mírové aktivisty – souhrn
Masakr se stává „bitvou“ s „brutálními“ humanitárními aktivisty
Izrael se stal šíleným státem vlastnícím 200 až 300 jaderných zbraní, říká Norman Finkelstein
Izraelský útok na humanitární flotilu odsoudil celý svět

Anarchisté proti okupaci

Československá anarchistická federace (ČSAF) se dlouhodobě staví proti nelidské okupaci a vyjadřuje solidaritu s utiskovanými obyvateli palestinských území. ČSAF však naprosto odmítá antisemitistické postoje, které připisují utrpení palestinského lidu Židům. Jde o evidentní nesmysl, jelikož i mnoho židovských obyvatel Izraele i lidí s židovskými kořeny, kteří žijí v různých koutech světa, přistupuje kriticky k apartheidní politice izraelského státu. Z nich nám nejbližšími jsou bezesporu aktivisté a aktivistky iniciativy Anarchisté proti zdi.

ČSAF v minulosti vydala prohlášení k útoku na Gazu a uspořádala také několik solidárních akcí. Více v následujících odkazech:
Solidaritu s palestinským lidem
Akce solidarity s palestinským lidem (3. ledna 2009)
Hradec Králové: Proti státnímu terorismu Izraele (19. ledna 2009)

Prahou znělo „Svobodu Palestině“

Ještě v den útoku se sešlo v Praze na Staroměstském náměstí po páté odpoledne kolem 60 lidí. Původně se jednalo o solidární demonstraci s flotilou Free Gaza Movement, kterou narychlo svolaly skupiny Sdružení Přátelé Palestiny a ISM CZ (Mezinárodní hnutí solidarity). Při jejím vyhlášení však nikdo ještě netušil, že se záměr izraelské vlády nepustit lodě s humanitární pomocí do Gazy změní v masakr, i když izraelský ministr zahraničí Avignon Lieberman sliboval, že flotila bude zastavena "za jakoukoli cenu".

Praha

Demonstranti po úvodních projevech prošli s palestinskými vlajkami centrem Prahy na Václavské náměstí. Objevila se i vlajka turecká, protože většina obětí zásahu je turecké národnosti. Skandovala se hesla jako "Free Gaza, free Palestine!" nebo "Netanjahu je zabiják". Nechybělo množství tajných policistů a v záloze dodávky těžkooděnců.

Praha

Květiny před ambasádou

Další akce byla svolána druhý den po tragické události. Začít měla ve 12.00 u izraelské ambasády v Praze, kde měly zaznít požadavky na ukončení nelegitimní blokády Gazy, propuštění všech zadržených členů flotily a umožnění v pokračování plánované dodávky humanitární pomoci. Od izraelské ambasády pak měl pokračovat pietní průvod k turecké a řecké ambasádě. Tam účastníci akce, kterých bylo asi šedesát, položili květiny v solidaritě s mrtvými a zraněnými členy Flotily svobody. Bližší informace o akci však nemůžeme poskytnout, jelikož kvůli času jejího konání, kdy je většina lidí v práci nebo ve škole, se jí nikdo z ČSAF nemohl zúčastnit.

Praha

Pietní akce před Muzeem

Na středeční večer 2. června byla avizována pietní akce za oběti pirátského zásahu izraelské armády na Václavské náměstí v Praze. Po 20. hodině se před Národním muzeem sešlo kolem třiceti lidí, kteří na místě zapálili svíčky. Následně promluvila zástupkyně ISM a zdůraznila skutečnost, že při pietních akcích se zpravidla objevují fotografie a čtou jména objetí, ale v tomto případě jsou neznámá, a to kvůli informační blokádě, kterou praktikuje izraelský stát. Poté si mohl vzít slovo, kdo měl zájem. Jeden z přítomných tak podotkl, že zatímco ve světě političtí představitelé odsuzují vražedný útok izraelské armády v mezinárodních vodách, v Česku je ticho po pěšině. Přítomní byli také pozváni na sobotní demonstraci solidarity s oběťmi a nedělní pochod za práva migrantů.

Praha

Pozvánka na pochod

Jak bylo zmíněno, další veřejnou akcí solidarity s oběťmi bude pochod k izraelské ambasádě. Demonstrace pod heslem „Ukončete blokádu“ se uskuteční v sobotu 5. června. Sraz je v 15:00 v Praze na Václavském náměstí v prostoru „u koně“. Akci organizují ISM CZ a Sdružení přátel Palestiny. Ve své pozvánce mimo jiné uvádějí: "Jsme to právě my, občané zemí celého světa, kteří si váží lidských práv a spravedlnosti, kdo může výrazně přispět k dosažení míru na Blízkém východě. Dlužíme to nejen obětem pondělního masakru, ale i všem Palestincům a Izraelcům, kteří si přejí žít v míru."

Je skvělé, že se lidé sešli, aby vyjádřili svůj protest a smutek, krátce poté, co se objevily informace o masakru na turecké lodi s humanitární pomocí pro Gazu. Slabým místem zatím proběhlých akcí však bylo, že byla velmi krátká doba na to, aby se o jejich konání mohl dovědět širší okruh lidí. Doufejme tedy, že sobotní pochod bude početnější a hlasitější, aby tak i u nás zaznělo jasné NE okupaci palestinských území a dennodenní šikaně tamních obyvatel. Žel zatímco v jiných evropských metropolích se konají tisícové demonstrace, v našich končinách okupace Palestiny, porušování lidských práv a vražedný útok na humanitární flotilu nebudí nějaké výraznější rozhořčení.

leták

Související odkazy na csaf.cz:
Izraelské věznice se naplňují těmi, co nenásilnou cestou bojují za ukončení protiprávní okupace
Report z přednášky o nenásilném hnutí odporu v Palestině
Izraelská armáda zatkla během nočního zátahu na Ramaláh dvě mezinárodní aktivistky
25. únor: Mezinárodní den akcí za znovuotevření Palestinské ulice v Hebronu a ukončení okupace Palestiny

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy