Anarchistická federace

Vzpomínkové akce k 8. květnu ve východních Čechách

Východočeští antifašisté a místní skupina ČSAF si připomněli několika akcemi 65. výročí od konce 2. světové války.

V sobotu 8. května 2010 si v Pardubicích, České Třebové a Trutnově místní antifašisté a členové Československé anarchistické federace (ČSAF) připomněli 65.výročí od ukončení 2. světové války.

Již v ranních hodinách vyvěšují antifašisté a antifašistky v Pardubicích na železničním mostě, křižujícím ulice 17.listopadu a Jana Palacha, transparent s heslem „8.5.'45 Boj proti fašismu nekončí“.

Pardubice

Ve večerních hodinách se před památníkem obětem této války shromáždilo přes 20 místních antifašistů a antifašistek, kteří si přišli připomenout památku bojovníků, povstalců a partyzánů, kteří se neváhali postavit nacistům se zbraní v ruce a mnozí při tom obětovali své životy. Nezapomíná se ani na miliony obětí, které tato zrůdná ideologie připravila o život na frontě, v sutinách rozbombardovaných měst a koncentračních táborech. Před památníkem byl položen věnec doplněný stužkami s nápisy „Boj proti fašismu pokračuje! 8.5.1945 – 8.5.2010“ a zapáleny svíčky. Zástupce z řad ČSAF přednesl projev, který byl zakončen minutou ticha.

Pardubice

Pardubice

Poté se účastníci a účastnice pietního aktu rozeběhli do pardubických ulic, aby se město do nového dne probudilo s čerstvým antifašistických kabátem. Během noci bylo rozlepeno přes tisíc antifašistických samolepek a na mnoha místech instalovány transparenty upozorňující na fakt, že tehdejší antifašisté jsou dodnes považováni za hrdiny, zatímco dnešní antifašisté jsou kriminalizováni a cejchováni jako „extrémisté“.

Pardubice

V sobotu 8. května ve večerních hodinách v České Třebové uctila skupinka antifašistů a antifašistek památku partyzánů a dalších bojovníků a bojovnic proti nacismu u místního památníku, kde byly položeny květiny a zapáleny svíčky. Na památníku byla zanechána černorudá anarchistická vlajka s nápisem „Antifašistický boj Druhou světovou válkou neskončil!“.

Česká Třebová

Česká Třebová

Nezaháleli ani antifašisté a antifašistky v Trutnově, kteří v noci z pátku na sobotu vyvěšují dva transparenty s hesly „Boj s fašismem neskončil. Trvá! “ a „8.5.1945 / 2010 Boj s fašismem neskončí“. V sobotu se místní antifašisté a antifašistky shromažďují u památníku obětem 2. světové války a památníku židovských žen, které byly popraveny v místní pobočce koncentračního tábora Gross Rosen. I zde byly položeny věnce a zapáleny svíčky. Ve večerních hodinách pokračují antifašistickou výzdobou trutnovských ulic.

Trutnov

Trutnov

Projev ČSAF – Východ k 8. květnu přečtený na pietní akci v Pardubicích

Dnes si připomínáme 65. výročí od porážky nacistického Německa a jeho spojenců ve 2. světové válce. Zdánlivě vzdálená historie ovšem stále přináší dost důvodů, proč si tyto události připomínat.
Časy, kdy celá Evropa byla zachvácena fašistickým morem, jsou sice dávno pryč, ale dodnes po celé Evropě přežívá přízrak fašismu i nacismu! Našimi městy mašírují náckové, organizují se, šíří svou nenávistnou ideologii, snaží se o pogromy, napadají a vraždí.

Dnes jsme se my, antifašisté a antifašistky, sešli, abychom uctili památku bojovníků, povstalců a partyzánů, kteří se neváhali fašistům postavit se zbraní v ruce a mnozí při tom obětovali své životy. Nezapomínáme ani na miliony obětí, které tato zrůdná ideologie připravila o životy na frontě, v sutinách rozbombardovaných měst a koncentračních táborech. Nic z toho nebylo zapomenuto, nic z toho nebylo odpuštěno!

Sešli jsme se dnes proto, abychom uctili památku těch, kteří v boji za svobodu obětovali vlastní životy. Jsme tu proto, abychom všem vládcům a fašistům, stejně jako to udělala generace našich prarodičů, vyslali jasné varování, že nebudeme mlčet! I my jsme dnes připraveni bojovat za svobodu a sociální spravedlnost!

VÁLKA SKONČILA! BOJ PROTI FAŠISMU A KAPITALISMU POKRAČUJE!
ALERTA, ALERTA ANTIFASCISTA!

Verze pro tisk 9.5.2010 ČSAF- Východní Čechy

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)