Anarchistická federace

Ohlédnutí za Anarchistickým 1. májem

Reportáž z letošního anarchistického prvomájového pochodu, který v Praze uspořádala ČSAF.

Anarchistický 1. máj je za námi a jistě nebude od věci ho trochu přiblížit i těm, kteří se ho nemohli zúčastnit. Je jisté, že ústřední prvomájovou akcí pro širší antiautoritářské hnutí byl v tento den bezesporu MAY DAY festival. I přes to se rozhodli členové a členky Československé anarchistické federace (ČSAF) tak jako v přešlých dvou letech, kdy se v Praze na Císařské louce konal tento festival, i letos uspořádat demonstraci, jejímž cílem je představit anarchistickou kritiku státu a kapitalismu a myšlenky svobodné a samosprávné společnosti, stejně jako si připomenout kořeny prvomájové tradice, které sahají k hnutí za osmihodinovou pracovní dobu a památce popravených chicagských anarchistů.

Aby Anarchistický 1. máj nebyl jen standardním pochodem bez konkrétnějšího poselství, přemýšleli jsme, jak ho ideově směrovat a jaký mu dát podtitul. Nakonec převládl návrh zaměřit se na kritiku námezdní práce, která je jedním ze stěžejních pilířů kapitalistického systému. Druhou otázkou byla strategie pochodu. Má být jen vzpomínkovým setkáním anarchistů a anarchistek, kteří bez odezvy projdou centrem metropole, kde je uvidí většinou jen turisté? Nebo má mít nějaký mediální přesah? A jak dostat myšlenku k lidem přes média, která jsou ve své podstatě neuvěřitelně povrchní? Nakonec se tato otázka vyřešila záměrně lehce bulvárním mottem „Za práci, co není děvka prodejná“ a nápadem přirovnat námezdní práci k prostituci.

Anarchistický 1. máj 2010

Diskuse

Na základě toho také byl připraven text do nástěnných novin A3 a pozvánka na web. Po jejich zveřejnění se však ozvaly hlasy, které poukazovaly na to, že prostituce jako jedna z mnoha druhů námezdní práce byla v textech vyčleněna na jinou úroveň než ostatní, aby tak posloužila jako strašák a tím byla oproti ostatním druhům námezdní práce ponížena. Tento přístup tak podle kritiků textu podporuje vytváření hierarchie mezi určitými druhy námezdní práce. Jelikož si ČSAF cení konstruktivní kritiky, která v rámci anarchistického hnutí zaznívá, uskutečnilo se po vzájemné domluvě diskusní setkání k této kontroverzi. Ačkoliv stanovisko členů a členek ČSAF tak krátce před demonstrací nebylo jednotné, bylo nakonec kritice dopřáno sluchu a navzdory původnímu záměru bylo hlavní motto letošního Anarchistického 1. máje při samotné akci upozaděno.

Anarchistický 1. máj 2010

Propagace

Paralelně s nečekanou diskusí o obsahu a formě naší kritiky námezdní práce probíhaly v regionech akční dny, které si kladly za cíl jednak poukázat na podstatu námezdní práce, a také upozornit na konání Anarchistického 1. máje. Na našich stránkách jste si již mohli přečíst reportáže z propagačních akcí na východě Čech, na Olomoucku nebo v Praze. Vedle toho se některé skupiny ČSAF zapojily i do propagace MAY DAY festivalu, na kterém jeho pořadatelé a pořadatelky naši federaci stejně jako v předešlých letech poskytli prostor pro prezentaci.

Anarchistický 1. máj 2010

Pochod

Anarchistický 1. máj začal v poledne na Náměstí republiky. Lidem, kteří na akci přicházeli, bylo k dispozici nové číslo zpravodaje ZDOLA a obdrželi také letáček ABC radící, jak se chovat při demonstraci a případném zadržení. Nakonec se na místě sešlo kolem dvou stovek anarchistů a anarchistek, kteří si před obchodním centrem Palladium vyslechli první z projevů. Ten se zaměřil na kritiku kapitalistického systému z hlediska toho, jakou roli přisuzuje člověku – roli poslušného pracanta a oddaného konzumenta. Za skandování hesel jako „Nejsme stroje - lidské zdroje!“ nebo „Vaše krize - naše bída!“ se průvod vydal směrem k filosofické fakultě na náměstí Jana Palacha. Účastníci pochodu nesli transparenty s nápisy „Společně proti všem formám útlaku“, „Hledejme řešení v sobě a ne ve volební urně!“, „Ostře proti sexismu“ a „Palác Sofia“ (jde o žilinský squat, kterému momentálně hrozí vyklizení). V průvodu nechybělo ani několik piketů a černorudých vlajek.

Anarchistický 1. máj 2010

Před Rudolfinem došlo ke konfliktu s ochrankou štábu TV Nova, kterou tvořili lidé, kteří mají velmi blízko ke kladenské skupině Autonomních nacionalistů. (Více informací na webu antifa.cz v článku Reportér TV Nova Jaroslav Kasnar a jeho nahnědlí kluci) Když nereagovali na opakované výzvy k opuštění anarchistického shromáždění, došlo ze strany demonstrantů k jejich fyzické konfrontaci. Byli přinuceni dát se na útěk a nakonec štábu TV Nova musela policie domlouvat, aby na podobné akce nebral neonacisty. Je otázkou, zda šlo o záměr, jak natočit „akční materiál“, nebo o do nebe volající neprofesionalitu.

Anarchistický 1. máj 2010

Po tomto incidentu pokračoval před výše zmíněnou fakultou Anarchistický 1. máj projevem na téma komodifikace vzdělávání. Poté se demonstrace za skandování hesel jako „Nebudeme otroky vaší krize!“, „Odpor žije, boj pokračuje!“, „Solidaritou proti útlaku!“ nebo „V době námezdního otroctví je náš odpor nutností“ přesunula na Střelecký ostrov. Tam byla v projevu připomenuta poprava chicagských anarchistů z roku 1886 a zmíněn přesah jejich boje do dnešních dnů. Následně byl na jejich památku položen věnec a držena minuta ticha. Jako symbolická tečka za akcí byla „popravena“ figurína symbolizující kapitalistický systém.

Anarchistický 1. máj 2010

Festival

Ze Střeleckého ostrova se kolem druhé hodiny odpoledne naprostá většina účastníků a účastnic přesunula na MAY DAY festival, který přesně v jednu otevřel své brány prvním návštěvníkům. Na festivalu se vedle hudby mohli lidé účastnit několika přednášek, workshopů a promítání, nebo se zastavit u stánků antiautoritářských skupin, které se zde prezentovaly, včetně ČSAF. Vedle Antifašistické akce, která připravila zase o několik stupňů vylepšený hudebně-politický festival, patří dík také kolektivu, který se zde staral o fair trade kavárnu, jejíž několikatisícový výtěžek jde na anarchistické tiskoviny, mimo jiné na revue Existence. Reportáž a fotografie z MAY DAY festivalu, který navštívilo kolem 10.000 lidí, naleznete na stránkách pořádající organizace, antifa.cz.

Anarchistický 1. máj 2010

Anarchistický 1. máj 2010

Anarchistický 1. máj 2010

Anarchistický 1. máj 2010

Anarchistický 1. máj 2010

Anarchistický 1. máj 2010

Anarchistický 1. máj 2010

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy