Anarchistická federace

Ve Východních Čechách byly uzavřeny instituce práce

Anarchisté a anarchistky na východě Čech dali najevo svůj názor na podstatu námezdní práce. Zároveň zvali na Anarchistický 1. máj do Prahy.

Během dvou nocí, v úterý 20. dubna a ve středu 21. dubna, si aktivisté a aktivistky ČSAF-východ posvítili na instituce práce. Výlohy a vchodové dveře Úřadů práce a personálních agentur byly polepeny plakáty s nápisem „Za práci, co není děvka prodejná!“ a symbolicky uzavřeny. Vývěsky Úřadů práce a vchodové dveře personálních agentur byly vyzdobeny nástěnnými novinami A3 s podtitulem Nebuďme „prodejné děvky“!

Symbolickou přímou akcí chceme pozvat na prvomájovou demonstraci, která začíná od 12:00 v Praze na náměstí Republiky, následovat bude pochod na Střelecký ostrov a tradiční vyjádření solidarity s popravenými chicagskými anarchisty. Odmítáme systém námezdní práce, který slouží jako nástroj ekonomického útlaku, jenž nejvíce pociťujeme v každodenní realitě. Donekonečna nám omílají mantru o sounáležitosti s parlamentní demokracií, která má být vrcholem lidských svobod, abychom pak trávili převážnou část dne, týdne, roku a produktivního života v pracovním prostředí, ve kterém jsme donuceni přijímat druhořadé role a mnohdy nesmyslné a protikladné příkazy. Stres si dále přenášíme do soukromého života. Pokud se takovým podmínkám vzepřeme, čeká nás v lepším případě propuštění z důvodu „nepotřebnosti“. V horším případě nás zaměstnavatel psychicky zlomí a donutí nás přistoupit na dohodu bez nároku na odstupné, nebo nám přišije paragraf, který s sebou poneseme po zbytek životní „kariéry“.

Následuje Úřad práce, kde se laxní nezájem může mísit s nevybíravým autoritativním přístupem. Míra loajality této instituce opět závisí na našem sebezapření a „ohebnosti“. Postupem času nezbývá, než přijmout jednu z pracovních pozic „stálých zákazníků“ Úřadu práce, kde se zaměstnanci střídají jak na běžícím pásu, nebo se nechat vyřadit z evidence a vzdát se nároku na pobírání „podpory“.

Ještě větší úzkost cítíme z personálních agentur, které aspirují na převzetí role Úřadů práce v rámci protispolečenské neoliberální logiky, kterou nám do života zavádějí pravicové, středové i levicové vlády. V „moderním“ tržním životě tak nezaměstnaný nemá pobírat podporu, ale naopak si má koupit volné pracovní místo, respektive přislíbit personální agentuře nemalé procento ze svého budoucího platu. V „moderním“ tržním světě již majitel byznysu neodpovídá za pracovní podmínky svých zaměstnanců, protože to nejsou jeho zaměstnanci, ale zaměstnanci personální agentury, kterou si najal.

Hradec Králové: Symbolické uzavření Úřadu práce. Vylepení pozvánek na Anarchistický 1. máj a nástěnných novin A3. Dále vylepení pozvánek na Anarchistický 1. máj a nástěnných novin A3 na vchodové dveře personálních agentur Manpower a Start People.

Hradec Králové

Hradec Králové

Pardubice: Symbolické uzavření Úřadu práce a vylepení pozvánek na Anarchistický 1. máj.

Pardubice

Česká Třebová: Symbolické uzavření Úřadu práce. Vylepení pozvánek na Anarchistický 1. máj. Prázdnotou zející vývěsní desky ÚP polepeny nástěnnými novinami A3.

Česká Třebová

Ústí nad Orlicí: Symbolické uzavření Úřadu práce. Vylepení pozvánek na Anarchistický 1. máj. Prázdnotou zející vývěsní desky ÚP polepeny nástěnnými novinami A3.

Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí

Trutnov: Vylepení plakátů zvoucích na Anarchistický 1. máj a nástěnných novin A3 na vchodové dveře Úřadu práce. Vylepení prvomájových plakátů a A3 na vchodové dveře korporace Tyco, jednoho z největších trutnovských závodů, který opakovaně vyhrožuje svým zaměstnancům masovým propouštěním a exportem provozu do Číny.

Trutnov

Trutnov

Poděbrady: Vyvěšení transparentu zvoucího na Anarchistický 1. máj na most, který křižuje dálnici D11.

Poděbrady

Důstojnost, seberealizaci a svobodu lidskému tvoru!
Za práci, co není „děvka“ prodejná!

Verze pro tisk 23.4.2010 ČSAF - Východ

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)