Anarchistická federace

Anarchistický 1. máj 2010

ČSAF zve na tradiční anarchistický 1. máj, který začne ve 12:00 na náměstí Republiky v Praze.

Stejně jako v předešlých letech i letos se anarchisté a anarchistky přihlásí k tradici 1. máje coby dne všech námezdně pracujících. Nenecháme se odradit tím, jak tento den zneužili a zneužívají stoupenci totalitních ideologií, jako jsou bolševici či nacisté, či politici z tzv. demokratických stran. My opět půjdeme ke kořenům, které se váží k nesmlouvavému boji za osmihodinovou pracovní dobu a jsou spojeny s myšlenkami anarchistů, kteří byli popraveni v důsledku chicagských událostí roku 1886.

Československá anarchistická federace (ČSAF) zve všechny na Anarchistický 1. máj 2010, který začne ve 12:00 na náměstí Republiky v Praze. Následný pochod bude ukončen na Střeleckém ostrově, tedy na místě, kde se konala v roce 1890 první prvomájová demonstrace v Praze a kde se i v posledních dvou desetiletích konala většina anarchistických prvomájových shromáždění. Po skončení akce proběhne přesun na MAY DAY festival, který již třetím rokem pořádá Antifašistická akce na Císařské louce.

1.máj

V letošním roce má anarchistický 1. máj podtitul „Za práci, co není děvka prodejná!“. Chceme ve „Svátek práce“ poukázat na podstatu námezdní práce, kterou zcela záměrně přirovnáváme k prostituci. Není totiž velký rozdíl mezi tím, když někdo nabízí své tělo za účelem placeného sexu, který není radostí a rozkoší, nýbrž rutinou a způsobem přežívání, a tím, když někdo nabízí své ruce či mozek za účelem námezdní práce, která taktéž není radostí, nýbrž rutinou a způsobem přežívání.

Práce v kapitalistickém systému je z valné většiny člověku odcizenou činností, jež je vykonávána v silně autoritářském a hierarchickém prostředí, a velmi často její ohodnocení zdaleka neodpovídá vynaloženému úsilí. Práce v současnosti neslouží jako aktivita obohacující a rozvíjející lidského jedince, který ji vykonává, nýbrž mu je prostředkem pro plnění role spotřebitele. Svou prací a spotřebou neuspokojuje člověk ani tak sám sebe a společenství, v němž žije a pracuje, nýbrž vlastníky a šéfy. Právě ti na jeho práci parazitují a navíc určují pravidla, na jejichž základě k tomu dochází. Proti konceptu námezdní práce staví anarchisté a anarchistky koncept práce svobodné, tu jedinou pak má smyl oslavovat.

Proti státu a kapitalismu! Za svobodu a samosprávu!
Za práci, co není děvka prodejná!


leták

Pomoc s propagací

Budeme velmi rádi, když se rozhodnete pomoci s propagací Anarchistického 1.máje 2010. Můžete tak učinit například vytištěním a rozdáváním letáků, které naleznete ZDE. Rozesíláním pozvánky na akci vašim přátelům prostřednictvím e-mailu či sociálních sítí. Nebo zveřejněním banneru na vašich webových stránkách či vašem blogu. Kód banneru ZDE.

Související odkazy:
Historie prvního máje
Tradice anarchistických 1.májů v Čechách
A3: Nebuďme "prodejné děvky"!

Verze pro tisk 10.4.2010 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)