Anarchistická federace

Informátor: Solidaritu se zaměstnanci Grammeru

Boji naštvaných zaměstnanců firmy Grammer v Mostě se věnuje 4. číslo severočeského anarchistického zpravodaje Informátor.

S radostí oznamujeme, že vyšlo čtvrté číslo informačního listu pro severočeský region s názvem Informátor. Tiskovinu lze objednat na našich e-mailových kontaktech, nebo je možné si jí stáhnout v PDF verzi na konci tohoto článku. Přivítáme jakoukoliv podporu ze strany čtenářů a čtenářek. Chceme-li udržet aktuálnost a počet výtisků Informátora, pak je potřeba především pomoc v podobě finanční podpory tisku. Přivítáme také pomoc s distribucí. Následuje úvodní článek z nového Informátora:

Solidaritu se zaměstnanci Grammeru

Několik lidí z naší skupiny přišlo v sobotu 9. ledna před bránu firmy Grammer v Mostě vyjádřit solidaritu se stávkujícími zaměstnanci. Rozdali jsme zde informační tiskoviny a rozpoutali diskuzi o smyslu stávky a případném pokračování boje za důstojný život. Jelikož jsme u některých zaměstnanců zaznamenali vůli v boji pokračovat, tak jsme nyní opět zde. Nepřicházíme však proto, abychom vedli boj za samotné zaměstnance - ten musí zůstat v jejich režii. My jej hodláme v případě zájmu solidárně podporovat. Jsme zde proto, abychom se podělili o své zkušenosti, vědomosti a názory, které mohou posloužit jako inspirace. Nejsme politici, byrokraté či předáci z reformistických odborů. Těm všem jde o získání moci, vlivu a možnosti rozhodovat za ostatní. My jsme obyčejní pracující (někteří toho času bez práce) a studenti, jenž chtějí rozhodovat o vlastních životech. Jsme součást stejné společenské vrstvy jako zaměstnanci Grammeru a sdílíme s nimi i stejné zájmy, které jsou v protikladu se zájmy šéfů, politiků a byrokratů. Boj za důstojný život, který v Grammeru probíhá, je proto i naším bojem.

Šíření informací!

Aby byl boj naštvaných zaměstnanců efektivní, je potřeba znát a využívat důležité informace. Pokud nejsou dostatečně rozšířeny, pak může dojít k hrubým chybám, tak jako v případě stávky v Grammeru. Zde vedení stávkujícím pohrozilo výpověďmi a obrácením se na soud na základě toho, že stávku označili za ilegální. Je pochopitelné, že toho se mnozí zaměstnanci zalekli a stávku ukončili. Možná by se vše vyvíjelo jinak, kdyby věděli následující informace:

Právo na stávku je zakotveno v článku 27 odst. 4 Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Podle tohoto článku Listiny je právo na stávku zaručeno za podmínek stanovených zákonem. Zákonné podmínky pro uplatnění práva na stávku jsou uvedeny v § 16 až § 26 zák. č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání v platném znění. Právní úprava stávky provedená tímto zákonem je ovšem přímo použitelná jen pro stávky, které jsou vyhlášeny ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy, pro ostatní stávky nikoliv! To však neznamená, že právo na stávku lze uplatňovat pouze v mezích zák. č. 2/1991 Sb.. Právo na stávku za jiné hospodářské a sociální zájmy zaručuje již míněná Listina základních práv a svobod a neexistence zákona, který by stanovil podmínky výkonu tohoto práva, toto ústavní právo nezpochybňuje. Jinými slovy: neexistuje-li zákonná norma, která by stávkovat zakazovala nebo vymezovala podmínky stávkování, pak je stávka legální!!! Ke stejnému závěru dospěl i Nejvyšší soud v rozsudku čj. 21 Cdo 2104/2001, kde v odůvodnění mimo jiné uvedl, že cit. „Upravuje-li zákon pravidla stávky jen v případech stávky v souvislosti s kolektivním vyjednáváním plyne z toho závěr, že jiného (zákonného) omezení práva na stávku v českém právním řádu není. Platí tedy, že právo na stávku je zaručeno (článek 27 odst. 4 Listiny), aniž by (s výjimkou stávek v souvislosti s kolektivním vyjednáváním) bylo v souladu s ústavními principy omezeno.“

Z toho lze vyvodit závěr, že pokud se chtějí stávkující v Grammeru vyvarovat případného střetu se zákonem, pak je potřeba se během stávky držet toho, aby nebylo vstoupeno do sporu o uzavření kolektivní smlouvy. Stávku však lze koncipovat i jinak, například jako snahu o prosazení konkrétních požadavků (zvýšení mzdy, zlepšení pracovních podmínek atd.) ve smyslu provedení změny v pracovní smlouvě mezi jednotlivými zaměstnanci a zaměstnavatelem. V takovém případě se dá snadno vyhnout kolektivnímu vyjednávání s cílem uzavření kolektivní smlouvy.

Důležité je také pamatovat si to, že účast zaměstnance na stávce je realizací ústavního práva a je omluvenou nepřítomností v práci! Dále také to, že během stávky nedodržování povinností vyplývající z pracovní smlouvy není porušením povinností vyplývajících z pracovního poměru a zaměstnance nelze z těchto důvodu postihovat!

Vysvětlili jsme zde, jak se dá stávkovat, aniž by to byly překročeny zákonné normy. Měli bychom však dodat, že i během stávky, jejíž legálnost je zaručena Listinou základních práv a svobod může občas dojít k porušení zákona, a to např. při sabotáži nebo konfrontaci stávkokazů či represivních složek státu. Nebudeme nic předstírat: Věříme, že i tento způsob boje je z pozice pracujících legitimní i přes to, že je nelegální. Uvědomujeme si totiž, že v historii jedině radikální odpor překračující zákonné normy vedl k prosazení výrazných změn a zlepšení kvality lidských životů. Pokud by zde nebyli lidé, kteří si toto uvědomovali a jednali podle toho, pak by jen stěží mohlo být zrušeno otroctví, svržena stalinská totalita v Československu nebo zkrácena pracovní doba. Toto všechno jsou důsledky boje, který se nezastavil ani před svobodu omezujícími zákony!

Pozor na stávkokazy!

Velmi často během různých stávek reagují šéfové podniků tak, že se snaží zastavenou výrobu opět rozjet za pomoci zaměstnanců, kteří do stávky nevstoupili. Pokud se jim to podaří, pak je stávka zpravidla neúčinná, protože nedokáže zastavit výrobu a vyvinout dostatečný tlak na zaměstnavatele, aby splnili požadavky zaměstnanců. Právě proto je potřeba této záležitosti věnovat i v případě boje zaměstnanců v Grammeru zvýšenou pozornost. Je důležité si uvědomit, že lidé, kteří pracují místo stávkujících zaměstnanců, jim tímto činem podkopávají nohy a staví se za zájmy zaměstnavatelů. Jsou to takzvaní stávkokazy. Pokud by se tací lidé našli i v Grammeru, pak doporučujeme stávkujícím, aby se během stávky zdržovali na svém pracovišti a neumožnili stávkokazům zahájit výrobu. Pokud se lidem, kteří zahájí stávku, podaří zaujmout místo u linky, aniž by jí obsluhovali, pak je reálná šance zamezit stávkokazům v jejich špinavé práci pro vedení podniku.

Informátor č.4 ke stažení ZDE
Verze pro tisk 20.1.2010 ČSAF – Severní Čechy

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)