Anarchistická federace

Výzva k mezinárodní solidaritě s aktivisty v Kodani

Výzva k akcím na podporu klimatických aktivistů, kteří byli v Kodani vystaveni nevídané policejní šikaně a násilí.

Svobodu všem klimatickým vězňům v Kodani!
Stop policejnímu státu a represivnímu kapitalistickému summitu!
Za naši autonomii na ulicích!


Během 'Globálního dne akcí' v Kodani v sobotu 12. prosince 2009, kde více jak 100 000 klimatických aktivistů protestovalo proti neúspěchu klimatického summitu OSN, Dánská policie bez rozdílů masově zatkla 968 aktivistů. Byli vystaveni těžkým fyzickým podmínkám a neměli přístup k vodě, lékařskému ošetření nebo záchodu. Mnoho jich ohlásilo, že se museli pomočit zatímco seděli spoutaní v mrazu na zemi.

Další den v neděli 13. 12., během demonstrace 'Hit the production', si policie počínala násilně bez jakékoliv provokace ze strany demonstrantů a zatkla 250 aktivistů. Nutila je sedět na zemi ve dvoustupňovém mrazu, zatímco je spoutávala. Šlo o stejné porušování lidských práv jako den předtím.

Po oba dny policie znemožňovala přístup novinářům a fotografům k zadržovaným. V neděli proti nim dokonce použila pepřový sprej. Ten byl také použit proti aktivistům, kteří se bouřili proti svému nespravedlivému zatčení v 'klimatickém vězení' Valby (tovární hala, do které byly instalovány klece).

Kodaň

V pondělí 14. 12.po úspěšné demonstraci No Border bylo policií provedeno přepadení squatterské kolonie Christianie, kde probíhala 'Reclaim power!' párty k středeční akci Climate Justice Action. Mluvila zde například i Naomi Klein. Policie použila slzný plyn a poprvé v dánské historii vodní dělo. Došlo k dalšímu hromadnému zatýkání. Zatčeno bylo okolo 200 lidí a policií byla rozbity okna trauma centra, které se během protestů v Christianii nachází.

Aktuálně policie provádí zátah v Candy Factory, kde již od počátku summitu probíhají přípravy Bike bloku na demonstraci 'Reclaim power!'. Podle posledních zpráv zabavila policie několik kteativně konstruovaných bicyklů a pečlivě (jméno, adresa, výška, barva vlasů, vzhled oblečení atd.) si zapsala informace o lidech, kteří se na místě vyskytovali. Dále policie zatýká organizátory středeční demonstrace ze Climate Justice Action. „Německý mluvčí skupiny Climate Justice Action, Tadzio Müller byl dnes odpoledne zatčen v jednacím centru Bella Center," píše se na serveru mochasin.com.

Kodaň

Climate Justice Action svolává mezinárodní den solidarity na 16. prosince. Důvodem je, že v samotné Kodani bude probíhat hromadná demonstrace 'Reclaim power!' s cílem ustanovit v prostoru summitu OSN Shromáždění lidí (People’s Assembly). Toto shromáždění chce diskutovat skutečná řešení klimatické krize a především chce dát možnost promluvit těm, kteří nejsou vyslyšeni.

Protestujme proti nesmyslnému zatýkání, policejnímu násilí a kapitalistickým summitům!

Kodaň

V příštích dnech přineseme s největší pravděpodobností souhrnný článek o protestech a policejní šikaně v Kodani od přímých účastníků.

Informace z Kodaně v češtině: mochasin.com
...v anličtině: iCop15.org, indymedia.dk

Kodaň

Kodaň

Kodaň

Kodaň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)