Anarchistická federace

Alexisi, nezapomeneme!

Dnes si připomínáme rok od vraždy šestnáctiletého řeckého anarchisty, po níž následovaly mohutné nepokoje po celém Řecku. (AKTUALIZOVÁNO, + VIDEA)

Dneska je to právě rok, co byl v Aténách policistou zákeřně zastřelen náš kamarád, mladý anarchista Alexis-Andreas Grigoropoulos. Potom co policejní kulka předčasně uhasila život 16letého kamaráda, jeho zbytečná smrt vyvolala v řecké společnosti vlnu zlosti, přeteklý pohár trpělivosti mládeže, studentů, učitelů, pracujících a dalších neprivilegovaných o sobě dával několik týdnů vědět. Tisíce lidí po celém Řecku vyšly do ulic v různých městech, aby vyjádřily svůj hněv vůči policejním vrahům a zkorumpované konzervativní vládě. V mnoha městech vzplanuly barikády, bylo obsazeno mnoho škol a univerzit, zemi ochromily mohutné demonstrace a stávky pracujících.

První výročí smrti Alexise přišly uctít do ulic řeckých měst tisíce lidí. První pietní demonstrace začaly propukávat již v pátek 4. prosince 2009. Hněv a bolest v srdcích mladých lidí a pracujících je stále živý, tak jako loni dochází během protestů k policejním provokacím a represím. Stejně jako loni, když mladí lidé pochodovali směrem na parlament s cílem ho podpálit, i letos skandovali populární heslo „Policisté, svině, vrazi!“. Politici i policie se snažili protestům zabránit, jen v samotných Aténách bylo nasazeno přes 6000 policistů a zároveň začala policie preventivně zatýkat lidi. Tímto způsobem policie zaútočila na známé anarchistické sociální centrum Resalto a sebrala 20 anarchistů. Policie zatkla celkem 162 lidí, 48 lidí čelí obvinění z napadení veřejného činitele. Stejně jako loni vyjadřuje Československá anarchistická federace solidaritu řeckému anarchistickému a studentskému hnutí a připomíná si památku zemřelého kamaráda.

ALEXISI, NEZAPOMENEME! NEODPUSTÍME!

Československá anarchistická federace
6.12.2009

Vzpomínková akce v Praze
V Praze v noci na 6. prosince proběhla vzpomínková akce před řeckou ambasádou, kde bylo zapáleno několik svíček a zanecháno pár šablon.

Praha

Související odkaz:
Atény, Řecko: Šestnáctiletý zastřelen policistou. Protesty po celé zemi.

Vzpomínková videa:

"Alexis Grigoropoulos Official song"


"ena tragoudi grammeno gia ton Alexi(R.I.P.)"


"Alexis Grigoropoulos R.I.P."


"A song for Alex"


"Alexandros Grigoropoulos RIP - Gia pou to vales"


a další...

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy