Anarchistická federace

Solidaritu s FAG!

ČSAF se přihlásila k prohlášení solidarity s brazilskými anarchisty, kteří momentálně čelí perzekuci ze strany represivního aparátu státu.

Federação Anarquista Gaúcha (FAG) je brazilská anarchistická federace, která byla založena v roce 1995, tedy ve stejném roce jako ČSAF. V současné době čelí intenzivní represi ze strany brazilských úřadů a policie. Několik antiautoritářských organizací z Evropy, Jižní a Severní Ameriky, Austrálie a Afriky vydalo prohlášení solidarity s brazilskými anarchisty a anarchistkami. Tímto se k němu připojuje také Československá anarchistická federace.

Mezinárodní anarchistické prohlášení solidarity s FAG (Federação Anarquista Gaúcha)

Ve čtvrtek 29. října v brazilském Rio Grande do Sul vtrhla policie pod velením guvernéra Yeda Crusiuse do prostorů Fedração Anarquista Gaúcha. Policie zabavila plakáty, zápisy ze schůzek, pevný disk počítače, obsah odpadkových košů a další materiály. Snažili se také zastrašit sympatizanty, kteří přišli vyjádřit svoji solidaritu, a ty, jejichž jména byla na webových stránkách organizace. Dva anarchisté byli zatčeni a obviněni. Členové FAG strávili roky bojem proti exkluzi, obranou spravedlnosti a důstojných životních podmínek. Jsou také známí pro svou dlouhodobou práci s „catadores“ (sběratelé kartonu a recyklovaného odpadu) a s bezdomovci. Pomáhají lidem na samém dně společnosti.

FAGZ těchto důvodů policie v Rio Grande do Sul potlačuje hnutí FAG, ve státě, který je ponořený do korupčních skandálů, který zaujímá represivní postoj vůči kolektivům a organizacím, které se snaží svobodně užívat své svobody projevu s cílem kritizovat politiku, jež škodí lidem. Toto je reakce vlády na sociální protest. FAG není první organizací, která byla napadena. Vzpomeňme na smrt rolníka Eltona Bruma a na smrt Mercela Cavalcanta.

Jednoznačně odsuzujeme tyto projevy represe. Odsuzujeme rozporuplnost brazilské vlády, pravicové politiky s levicovým slovníkem. Politiku řízenou ekonomickými zájmy, které jsou diktovány nadnárodními korporacemi a provázeny militaristickými a represivními praktikami.

Nejenže odmítáme tuto vládní represi, vyjadřujeme také solidaritu a podporu anarchistům a anarchistkám z FAG za stálou a vytrvalou práci, kterou dělají s obyčejnými lidmi ze svého města. S lidmi, které vláda a policie terorizuje zastrašováním a represí. Jsme si jisti, že s represí neuspějí.

Nyní je důležité ukázat podporu a solidaritu. Z těchto důvodů apelujeme na všechny anarchisty, libertariány, místní organizace a kolektivy, aby se přidali k protestu proti tomuto útoku.

Federazione dei Comunisti Anarchici (Itálie)
Zabalaza Anarchist Communist Front (Jižní Afrika)
Alternative Libertaire (Francie)
Melbourne Anarchist Communist Group (Austrálie)
Workers Solidarity Movement (Irsko)
Federação Anarquista do Rio de Janeiro (Brazílie)
Pró-Federação Anarquista de São Paulo (Brazílie)
Red Libertaria Popular Mateo Kramer (Kolumbie)
Federación Anarquista Uruguaya (Uruguay)
Workers Solidarity Alliance (USA)
Organização Resistência Libertária (Brazílie)
Unión Socialista Libertaria (Peru)
Organización Revolucionaria Anarquista "Voz Negra" (Chile)
Pró-Coletivo Anarquista Organizado de Joinville (Brazílie)
Coletivo Anarquista Zumbi dos Palmares (Brazílie)
Estrategia Libertaria (Chile)
Vermelho e Negro (Brazílie)
Rusga Libertária (Brazílie)
Coletivo Anarquista Luta de Classes (Brazílie)
Union communiste libertaire (Québec)
Československá anarchistická federace (Československo)
Counter Power (Norsko)

FAG

Znění prohlášení v několika jazycích najdete ZDE
Stránky FAG: vermelhoenegro.org/fag
Kontakt na FAG: fag.solidariedade[a]gmail.com

Pište protestní dopisy

Nejsnazším způsobem projevu solidarity je napsat krátce na kontaktní mail FAG A odeslat protestní dopis / fax / e-mail na brazilské velvyslanectví. Návrh dopisu v portugalštině přikládáme.

Velvyslanectví Brazilské federativní republiky
Panská 5, 110 00 Praha 1
Provozní hodiny úřadu: 09.00 - 17.00 /Po-Pá/
Fax: 224 312 901
E-mail: gabinete@brazil.cz

Viemos através deste manifestar nossa solidariedade a Federação Anarquista Gaúcha em repúdio a invasão e apreensão de materiais e equipamentos de sua sede em Porto Alegre operada pela polícia civil na tarde de quinta-feira, 29 de outubro, e a abertura de processo criminal por injúria, calúnia e difamação a mando da governadora Yeda Crusius e expedido pelo Ministério Público Estadual. Este ato repressivo constitui cerceamento da liberdade de expressão e o direito de reunião resultando em censura política e intento de criminalização desta organização.

Já é notório para o Brasil e também em nível internacional a política de criminalização da pobreza e do protesto que é operada por este governo. Repressão e processos judiciais sobre o Movimento Sem Terra, categorias em greve, dirigentes sindicais e mobilizações populares que fazem oposição e denúncia aos esquemas de corrupção instalados nos altos escalões do governo e das políticas do Banco Mundial que desmontam com os serviços públicos e atacam direitos dos trabalhadores. A pobreza da periferia das grandes cidades também é alvo desta política truculenta.

Com esta carta queremos pesar as justas reivindicações de fim aos processos judiciais e a devolução de todos os bens apreendidos da FAG como a garantia das liberdades democráticas que foram violadas pelo Estado.


SOLIDARITOU PROTI REPRESI!

Píšou jinde

Odkazy